Mereka yang sudi.......

Thursday, May 12, 2011

Telur Foo Yung

Salam semua.1 minggu yang stress.Ulang alik ke klinik kerana Little laling yang kena asthma for the first time.
Dekat kindie pula akan berlangsung hari sukan pada hujung minggu ni dan hari perjumpaan ibu-bapa dan guru-guru lagi 2 minggu.So banyaklah persedian yang perlu dilakukan.Nasib baik la semua my cikgi-cikgi baik-baik dan pandai-pandai dan tahu apa nak buat.Hi  hi  hi   lega rasa.....
Pada masa-masa begini dapur kadang-kadang berasap dan kadang-kadang tidak. Kalau berasap pun hanyak masak benda -benda yang senang dan simple aja.Telur ni salah satu darinya.Actually telur foo yung ni boleh buat macam-macam version.Suka masing-masing la apa nak letak ya!
Gambar pun sempat cekup....sekeping saja sebab little laling make noise wana go upstairs and sleep.


Bahan-bahan untuk telur
* 10 ekor udang sederhana besar dibuang kulit dan dipotong halus
* 5 biji telur
* 1 packet enoki mushroom
* 1/3 biji capsicum merah dan kuning dipotong halus dan memanjang
* 8 batang daun kucai dipotong memanjang
* 1/2 biji bawang besar potong nipis
* 1 pokok daun bawang
* 1 sudu besar kicap cair
* secubit garam jika mahu
Cara memasak
1-Panaskan sedikit minyak masak dan goreng bawang besar biar sedikit layu dan masukkan udang .Goreng hingga air udang kering dan udang masak..
2- Masukkan semua hirisan sayuran dan cendawan enoki.kacau sekejap dan masukkan pula kicap cair.
3- Angkat dan biarkan sejuk sebentar.Masukkan sayur kedalam mangkuk dan pecahkan lima biji telur kedalam nya.Masukkan secubit garam dan kacau rata.
4- Panaskan secukup minyak.Goreng telur menjadi sekeping telur dadar yg agak besar.Goreng higga kedua-dua belah garing dan angkat.


Bahan sos
* 1 pati kiub ayam dicampur bersama 1 cawan air suam
* 1 biji bawang putih dihiris halus
* 1 sudu kecil kicap cair dan 1 sudu kecil kicap manis/pekat
* 1 tin cendawan butang potong nipis(boleh guna sebanyak mana yang disukai)
* 2 sudu kecil tepung jagung dibancuh bersama sedikit air
Cara memasak
1- panaskan 1 sudu makan minyak masak dan masukkan hirisan bawang putih.Goreng hingga terbit bau dan masukkan cendawan.Kacau lagi hingga cendawan layu.
2- Masukkan pula 1 cawan air kiub pati ayam tadi.Tuang kicap dan perasakan secukup rasa.Masukkan pula campuran tepung jagung.kacau hingga pekat.Tutup api
3-Angkat kuah dan tuang keatas telur tadi.taburkan sedikit potongan cili dan daun bawang jika mahu.Hidangkan semasa panas.



5 comments:

  1. Salam Kak Rosss..Wahhhh telur dadar biasa dah berubah wajah menjadi suatu hidangan yang sungguh menyelerakan

    ReplyDelete
  2. kak ros seydapnyaaaaa Hana still tak sihat ke?

    ReplyDelete
  3. Ya la sue,kadang-kadang gi restaurant cina halal kita order ni,tapi bila pikir balik,telur dadar aja kot.Boleh buat sendiri pun kan????

    ReplyDelete
  4. Hai mimi,Whizzing dah tak ada,tapi masih selsema dan batuk.this sunday ada sukan and next week nak belayar.macam-macam la dgn dia.

    ReplyDelete
  5. Assalam kak ros,
    marilah tengok entry tertangguh kat blog kita..dah post dah for this recipe..thanks kak for sharing..sedapp..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info