Mereka yang sudi.......

Monday, May 16, 2011

Otak-Otak Taufu Pok

Salam to all.Malam ni kita masak saja tapi tak makan nasi. Tak lapar la pulak.Tapi bila laling kata dia suka otak2 taufu ni kita pun duduk la sebelah dia makan lauk saja.Kebetulan goreng kicap udang dan kangkung.Udang la yang jadi mangsa lepas sekor-sekor.So apa yang tak makannya???? makan la tu namanya....tak apa la tengok la resepi ni.mana tahu berkenan nak cuba kan?

Bahan-bahannya
* 15 keping taufu pok(2 Paket)-kat rumah ni semua org suka tauhu so buat banyak pun tak apa
* 1/2 packet tauhu lembut
* 200 grm minced chicken(boleh diganti dgn isi udang atau ikan)
* 1 biji telur
* 3 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 3 keping kecil potongan lengkuas
* 3 batang serai
* 1 biji cili merah (boleh masuk cili padi)
* beberapa batang daun kesum(Sebanyak mana yg disukai dan ambil daunnya saja)
* Lebih kurang 100 ml santan pekat (P.Ros guna santan kotak)
* Garam dan gula secukup rasa
                            ada lebihan daun kesum,so saja letak kan atasnya
Cara memasak
1- Panaskan dalam 3 sudu besar minyak masak dan tumis bahan * yang telah dimesin sampai terbit bau dan masukkan santan.Biarkan diatas apa sederhana sehingga mendidih.Masukkan juga garam dan gula secukup rasa .Angkat dan sejukkan.
2- Bila bahan rempah telah sejuk,masukkan tauhu lembut yang telah di lecek halus kedalamnya dan kacau rata.Masukkan pula minced chicken dan telur.kacau hingga semua bahan sebati.
3- Ambil sebiji tauhu dan gunting sedikit bahagian atasnya serta korek keluar sedikit bahagian dalam tauhu.Bahagian dalam tauhu yang bewarna putih boleh dicampur kedalam bahan inti tadi jika mahu.
4- Masukkan bahan inti kedalam lubang tauhu dengan mengunakan sudu kecil.masukkan dalm 2 1/2 ke 3 sudu dan ratakan bahagian atasnya.Letakkan sehelai daun kesum jika suka.
5- Panaskan kukusan dan kukus taufu pok selama lebih kurang 10 ke 15 minit.Angkat dan hidangkan semasa panas.
Sedap dimakan bersama nasi atau begitu sahaja.Selamat mencuba

8 comments:

  1. Kak Ros...bestnya menu otak2 taufu ni...tak penah makan...mesti sedapkan...

    Happy Teacher's Day kak Rose...guru hebat...guru cemerlang...melahirkan insan hebat dimasa depan...sudi2kanlah amik picture frame sempena hari guru kat blog cek ek...

    ReplyDelete
  2. Assalam kak ros, this looks nice and looking at the ingredients macam sedap lah!!..bolehlah kita cuba nanti..anyway i've tried you telur foo yung, it is so sedap..makan dengan nasi gitu aje dah cukup dah..thanks kak rose for sharing ya..nanti bila2 kita masukkan entry ..banyak tengah tunggu queue nak masuk ni..hehe

    ReplyDelete
  3. Thank u ayu for trying the recipe.Kak Ros tunggu gambarnya ya.

    ReplyDelete
  4. slm kenai ..k'ros..ida follow sini k..nanti jemput la ke Happy Cooking Time

    ReplyDelete
  5. salam Puan Rose,

    salam kenal,akak memang suke sgt makan tahu dari kecil..emak akak dulu jual tahu sumbat ..smpai skg suke makan tahu...resepi ni mmg sedap gayenya..nak cubalah thanks for sharing..

    ReplyDelete
  6. Salam ida.Kak ros pun follow dan naik kapal ke japan ni.Thank u sudi singgah.

    ReplyDelete
  7. Salam Nor.Selamat berkenalan.cuba la taufu ni.memang sedap.Tengah berangan nak masak ni esok,tiba2 nampak coment nor kat sini.Terima kasih sebab sudi singgah.Nanti kita follopw dan link skali.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info