Kentang Bakar
Salam to all. Kentang bakar untuk hidangan teatime on Mother's Day hari tu.Saja pilih kentang besar supaya setiap dari tukang makan kat dalam rumah ni makan sebiji dan kenyang sampai esok.Tapi tak menjadi ,tiba waktu dinner tetap masuk dapur cari makan! layar aja le...
Bahan-bahan untuk kentang
* 6 biji kentang russet
*1 sudu besar minyak masak
* 1/4 sudu kecil garam
Bahan inti
* 200 gram daging ayam hancur
* 1 labu bawang besar saiz sederhana dipotong dadu
* 3 sudu besar sour cream
* 30 grm butter
* 6 sudu besar fresh milk
*1 sudu kecil lada sulah
* 1/2 keping kiub ayam
* 1 sudu besar sos Lea & Perrins
Bahan topping
1- Cheese kegemaran masing-masing secukupnya
2- 2 tangkai daun parsly di hiris halus
cara memasak kentang
1- Basuh bersih kentang dan cucuk sekelilingnya dgn garpu.Campurkan garam dan minyak masak dan sapu rata pada kentang.
2- Bakar kentang selama 1 jam dgn suhu 220c.
3- Bila kentang masak biarkan sebentar sehingga kentang menjadi sederhana sejuk.Potong kentang kepada 2 bahagian dan korek keluar isinya mengunakan sudu.
4-Dalam mangkuk campurkan isi kentang bersama butter,sour cream,fresh milk dan lada sulah.lenyek semua bahan sampai hancur dan halus.
cara memasak inti (ini boleh dilakukan semasa kentang sedang dibakar)
1- Panaskan dalam 2 dudu besar minyak dan goreng bawang besar hingga terbit bau.
2- Masukkan daging ayam dan kacau hingga air ayam kering.
3- Masukkan sos,kiub ayam dan garam jika perlu.kacau hingga ayam masak.Anggkat dan sejukkan
Cara menyediakan kentang bakar
1- Campurkan inti ayam dengan kentang yang sudah siap dilenyek tadi dan gaul rata.
2-Masukkan bahan inti kedalam kulit kentang tadi hingga penuh dan ratakan.
3- campurkan cheese dan daun pasly dan tabur diatas kentang tadi.
4- Bakar kentang dalam suhu 180c hingga cheese bertukar perang dan kuning keemasan. Siap untuk dihidang.
Bahan-bahan untuk kentang
* 6 biji kentang russet
*1 sudu besar minyak masak
* 1/4 sudu kecil garam
Bahan inti
* 200 gram daging ayam hancur
* 1 labu bawang besar saiz sederhana dipotong dadu
* 3 sudu besar sour cream
* 30 grm butter
* 6 sudu besar fresh milk
*1 sudu kecil lada sulah
* 1/2 keping kiub ayam
* 1 sudu besar sos Lea & Perrins
Bahan topping
1- Cheese kegemaran masing-masing secukupnya
2- 2 tangkai daun parsly di hiris halus
cara memasak kentang
1- Basuh bersih kentang dan cucuk sekelilingnya dgn garpu.Campurkan garam dan minyak masak dan sapu rata pada kentang.
2- Bakar kentang selama 1 jam dgn suhu 220c.
3- Bila kentang masak biarkan sebentar sehingga kentang menjadi sederhana sejuk.Potong kentang kepada 2 bahagian dan korek keluar isinya mengunakan sudu.
4-Dalam mangkuk campurkan isi kentang bersama butter,sour cream,fresh milk dan lada sulah.lenyek semua bahan sampai hancur dan halus.
cara memasak inti (ini boleh dilakukan semasa kentang sedang dibakar)
1- Panaskan dalam 2 dudu besar minyak dan goreng bawang besar hingga terbit bau.
2- Masukkan daging ayam dan kacau hingga air ayam kering.
3- Masukkan sos,kiub ayam dan garam jika perlu.kacau hingga ayam masak.Anggkat dan sejukkan
Cara menyediakan kentang bakar
1- Campurkan inti ayam dengan kentang yang sudah siap dilenyek tadi dan gaul rata.
2-Masukkan bahan inti kedalam kulit kentang tadi hingga penuh dan ratakan.
3- campurkan cheese dan daun pasly dan tabur diatas kentang tadi.
4- Bakar kentang dalam suhu 180c hingga cheese bertukar perang dan kuning keemasan. Siap untuk dihidang.
kak ros lapar tgk kentang tu duk beratur
ReplyDeleteSalam..Emmmm..Kak Ros sedapnya kentang bakar ni...terus rasa lapar petang2 cenggini
ReplyDeleteSalam mimi and sue,jemput cuba,pas tu buat air teh manis panas-panas..siok kot....
ReplyDeleteas salam. nak tnya. klau pkai chees powder nat wat cam ne? kene bancuh dulu ke?
ReplyDeleterasanya kalau guna cheese owder untuk ni tak menjadi kot....kalau dibancuh air nanti cair dan meleleh ula sebelum dibakar.
Delete