Mereka yang sudi.......

Sunday, January 29, 2012

Choc Fudge Whoopie Pie

Salam hari minggu yang dah pun nak berakhir.Cuti tahun baru kita juga dah berakhir.dah cukup rehat rasanya dan tiba masanya untuk kembali menjenguk anak2 yang ramai lagi kat tadika tu.
Choc fudge whoopie pie P.Ros buat untuk menggantikan kegagalan berkali2 bila membuat maccaron.Tak tahu mana silapnya si kaki sexy atau skirt beropol tu tetap tak mahu keluar.(Cik Cek dengar la rintihan kita ya).So kita buat resepi ni mengunakan bahan yang sama dan whoopie pie adalah salah satu resepi didalam list yang belum pernah dicuba.Biasanya ianya mengunakan devil choc  cake tapi kita olahkan sebab tak nak membazir baki almond yang ada.
dengan membuat resepi ni tak ada la sang2 puteri kat sini kempunan nak makan homemade mac sebab rasanya agak sama.Jom tengok resepi ni ya kawan2.
Bahan-Bahan kulit pie
* 110 grm putih telur
* 130 grm ground almond
* 70 grm caster sugar
* 190 grm gula icing
Cara membuatnya
1- Campurkan gula caster dengan almond dan ayak kedalam mangkuk bersih
2- Whisk puteh telur dengan kelajuan sederhana hingga berbuih dan masukkan gula caster sedikit demi sedikit.Teruskan whisk telur putih dengan kelajuan tinggi hingga telur putih bertanduk dan berkilat.
3- Kaub dan balikkan bahan yang diayak kedalam telur putih dan gunakan spatula untuk mengaul semua bahan hingga sebati(jangan dikacau terlalu lama).
4- Masukkan bahan kedalam piping bag dan paipkan keatas dulang yang di lapik parchment paper. Jarak2 kan sedikit dari satu sama lain.
5-Panaskan oven dengan suhu 150 dan bakar dalam 10 minit atau bahagian bawah dan atasnya kelihatan sedikit kecoklatan.
6- Sejukkan diatas redai.


Bahan Filling
* 200grm cooking chocolate
* 100 ml fresh cream
* 50 grm butter
* 70 grm gula icing
campurkan semua bahan kedalam mangkuk tahan panas dan masak cara double boiler atau masak menggunakan microwave selama beberapa saat keluarkan mangkuk kacau dan masakkan lagi untuk beberapa saat dan sejukkan.(P.Ros gunakan microwave je).
Sejukkan coklat hingga sedikit mengeras dan sesuai untuk dijadikan inti.(boleh diletak dalam peti sejuk sekejap jika mahu).
Ambil sekeping whoopie pei yang telah sejuk dan letakkan 1 sudu kecil filling ditengahnya.Ambil lagi sekeping dan tekan kedua-dua kulit pie.

                                                                   happy cooking


Saturday, January 28, 2012

Brazillian Cheese Bread


Salam Sabtu.Resepi roti yang simple dibuat untuk sarapan pagi tadi.Resepi asal dan gambarnya boleh dilihat  disini. 
I really love the spongy cheesy taste of this bread.And using a tapioca flour for making this bread is something that I never heard of.It make it even more interesting to try this isn't it???? I CNP the recipe here for all of us to share.

The recipe as presented is fairly basic. Feel free to dress it up a bit with herbs or spices of your choice.

Ingredients

  • 1 egg*
  • 1/3 cup olive oil
  • 2/3 cup milk
  • Scant 1 1/2 cups (170 grams) tapioca flour
  • 1/2 cup (packed, about 66 grams) grated cheese, your preference, though we got the best results from Mexican farmer's cheese - queso fresco
  • 1 teaspoon of salt (or more to taste)



*It helps when baking with eggs to start with eggs at room temperature. If you don't plan ahead (that would be me, usually) you can put the egg in a bowl of warm water for a few minutes to gently take off the chill of the fridge.

Method 

1 Preheat oven to 400°F. Grease a mini-muffin tin. Put all of the ingredients into a blender and pulse until smooth. You may need to use a spatula to scrape down the sides of the blender so that everything gets blended well. At this point you can store the batter in the refrigerator for up to a week.

2 Bake in the oven for 15-20 minutes, until all puffy and just lightly browned. Remove from oven and let cool on a rack for a few minutes.
Eat while warm or save to reheat later.
Enough batter for 16 mini muffin sized cheese breads.

Note that Brazilian cheese bread is very chewy, a lot like Japanese mochi.
                                                                  happy cooking





Thursday, January 26, 2012

Shrimp Toast

Salam.P.Ros masih lagi bercuti sempena CNY. Jadi banyak masa didapur. Kami tak kemana cuti ni sebab takut ramai org ditempat2 peranginan. Kami telah merancang percutian hujung minggu selepas CNY supaya hilang sikit kesesakkan dihighway.
Resepi  ni masih lagi berlegar pada masakan cina.Dimasak sehari selepas membuat bread box . Shrimp toast adalah snack kegemaran org2 kantonis.Paling mudah untuk disediakan.Abaikan saiz roti dan ketebalan yang tak sama tu.Sebabnya P.Ros tak nak membazir lebihan roti dari resepi bread box .Kalau ikut resepi asal guna la roti biasa seperti roti gardenia dan apa2 yang sewaktu dengannya.Fillingnya juga ada yang masukkan kubis cina dan ada yang tak masuk sayur langsung, cuma daun bawang atau daun saderi..P.Ros gunakan brokoli yang direndam air panas terlebih dahulu.Hasil fillingnya memang sedap.
Bahan-Bahannya
* 15 keping roti yang telah dipotong 4 segi saiz kecil dan buang tepinya
*  3 cawan minyak untuk menggoreng
Bahan Filling
* 30 ekor udang sederhana besar dibuang kulit dan dicuci bersih
* 2 biji telur putih + 1 biji kuning telur
* 3 sudu kecil penuh tepung jagung
*1/3 biji bawang besar dipotong dadu
* 1 pokok daung bawang dihilis halus.
* 1/2 biji cili merah dipotong halus
* 1 pokok daun saderi/pasly dihiris halus
* 100grm brokoli yang direndam dalam air panas selama 10 minit 
*1 sudu besar minyak bijan

Cara Menyediakan
1- Blend brokoli(buang airnya),udang dan telur sekejap (Jangan sampai terlalu halus).Masukkan kedalam mangkuk
2- Campurkan bahan lain yang telah dipotong kecil.gaul rata.Campurkan tepung jagung.sedikit garam dan renjisan ajishio.Masukkan pula 1 sudu besar minyak bijan.(kurangkan jika tak suka atau tak payah masuk). Gaul semua bahan hingga rata.
3- Letakkan 1 sudu besar adunan filling keatas roti.Buat sampai habis.
4- Panaskan minyak dengan api sederhana(pastikan minyak benar2 panas).Masukkan sekeping roti kedalam minyak(mulakan dengan bahagian yang ada inti dulu).balik-balikkan roti hingga kedua-dua bahagian garing.Angkat dan tos kan minyaknya dengan kitchen towel dan alihkan keatas dulang yang dilapik dengan tuala kecil.
5- Siap untuk dihidang.Boleh dimakan begitu saja atau dicicah sos pilihan.


                                                      happy cooking

Wednesday, January 25, 2012

Blended Orange Cupcake

Salam Rabu.3rd day of CNY,resepinya masih lagi berkaitan dengan kaum cina.Memandangkan banyak lagi mandarin oren kat dapur tu maka terpanggil la kita untuk membuat blended orenge kek ni yang sememangnya dah famous didunia blog masakan.Cadang nak  buat sebiji kek tapi dah jadi cupcake sebab little laling memang tak boleh dengar pasal kita nak baking something,dia pun nak buat sama.So cupcake is the best solution untuk memberinya kerja memasukkan adunan kedalam cawan kertas tu dan dihias dengan white chocolate.
Resepi di CNP day MResepi.Thank you Fida untuk resepi yang enak ni.

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 bji buah limau
  • 1 cawan minyak
  • 2 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak)

Cara-cara

  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

                                                                  happy cooking

Tuesday, January 24, 2012

Bread Box


Salam untuk semua.This is our breakfast for 2nd day of CNY.Something to do with chinese....Pernah tengok resepi ni dalam rancangan AFC dan programmednya dari Taiwan yang ada pengacara misai lukis...tu...
Hari ni tergerak pintu hati untuk mencubanya, walau pun resepinya ingat2 lupa.Resepi yang sangat sedap tapi namanya menakutkan...ada pulak namanya coffin bread?????????????ish--ish...ish...
So oleh sebab nama resepi ni yang tak berapa sedap didengar kita tukar je la namanya.Paling mudah bread box sebab ianya dibuat dari roti dan dibentuk seperti kotak.Ok la kan???? atau pun treasure box..sebab kat dalamnya ada inti yang mengambungkan beberapa warna yang boleh dianggap sebagai warna batu2 permata.Boleh gitu????Resepi asalnya juga mengunakan susu untuk memasak filling tapi P.Ros gantikan dgn soup cendawan kimball untuk memudahkan kerja. Ok la jom tengok resepinya.
Bahan-bahannya
* 2 buku roti yang belum dipotong.(boleh beli kat Tesco).
* 3 cawan minyak untuk mengoreng
Bahan Inti
* Sekeping dada ayam tampa tulang dipotong dadu
* 1 batang carrot dipotong dadu
* 1/2 biji capsicum merah atau kuning dipotong dadu
* 1 tin cendawan butang dipotong nipis
* 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
* 1 tin kecil soup cendawan kimball larutkan bersama 1 tin air panas
* 1 1/2 sudu butter
* 125grm parutan cheese (pilihan masing2)
* hirisan daun bawang
* sedikit lada hitam
Cara menyediakan roti
1-Potong roti menjadi betuk 4 segi (sebenarnya ini boleh ikut kepandaian masing2 untuk mendapat berapa roti bentuk 4 segi).Puan ros buat 1 segi empat tepat dan 2 segi empat sama.
2- Panaskan minyak,pastikan minyak betul2 panas dan goreng roti untuk beberapa saat bagi setiap permukaan roti.(jika minyak betul2 panas sekejap saja roti akan garing).
3- Angkat roti dan keringkan minyak diatas kitchen roll.Setelah minyak meresap pada kitchen roll,alihkan roti kedalam dulang yang dilapik tuala kecil untuk menyerap lebihan minyak sementara menunggu filling masak.
4- Gunakan pisau yang agak tajam dan potong permukaan roti untuk dijadikan penutup.Keluarkan sedikit inti roti jika suka atau boleh ditekan isi roti dengan mengunakan sudu supaya padat dan rapat pada dinding roti.
Cara menyediakan filling
1-Panaskan butter dan goreng bawang hingga layu.Masukkan pula daging ayam dan goreng sehingga air ayam kering.Masukkan pula potongan bahan2 yang lain dan kacau hingga sebati.
2- Masukkan soup cendawan yang telah dicampur bersama 1 tin air panas(guna tin yang sama).Kacau rata dan biar soup mendidih seketika.
3- Taburkan sedikit lada hitam.kacau dan masukkan pula cheese.Kacau hingga semua cheese larut dan tutup api.Sejukkan sebentar,
4-Bila soup dah sejuk sedikit boleh lah dimasukkan kedalam roti dan taburkan potongan daun bawang.Siap untuk dihidang.
Nota:
-Jangan takut roti berminyak sebab bila dimakan roti langsung tak rasa berminyak dan roti rapuh dan hancur didalam mulut.
-Sayur juga boleh diguna mengikut pilihan masing-masing.
-Garam juga tak perlu dibubuh sebab soup tu dah cukup perasanya.
                                                                   happy cooking

Eclair Inti Keju



Salam cuti.Eclair ni dibuat untuk minum petang 1st day CNY.Tahun ni memang CNY Kami agak sunyi sebab my inlaws semua tak ada.Nak kena tunggu dia orang balik dulu baru boleh kumpul dan makan2.So kerja kami anak beranak,masak makan,masak makan.Mandarin oren kat dapur tu siapa nak habiskan ya????
Ok la berbalik pada resepi eclair inti keju ni memang le sedap...ditambah pula dgn coklat kat luar tu.All my tukang makan kat umah ni, makan ni dah tak pandang kiri kanan...resepi asal boleh masuk dapur seberang laut ni ya.P.Ros suka masuk dapur dia tengok hasil tangannya yang semuanya cantik2 walau pun simple.Thak you ibu Ricke Indriani untuk resepi yang sedap ni ya.Tapi resepi kat situ tak boleh diCNP so kena le buat kerja lebih sikit untuk menterjemah dan menaipnya..mengikut cara kita membuatnya.Tak pe le dapat resepi pun dah happy.
Bahan-bahan Choux Pastry
*200 ml air
* 100 grm butter
*125grm tepung gandum
*1/4 sudu kecil garam
* 1 sudu besar gula
* 3 biji telur saiz besar
Cara memasak
1- Masak butter,gula dan garam bersama air hingga mendidih.Tutup api.
2- Masukkan tepung gandum dan kacau laju mengunakan senduk kayu diatas api yang kecil.Kacau hingga tepung gandum tak lagi melekat ditepi periuk dan menjadi sebiji bola.Angkat dan sejukkan dalam 5 minit.
3- Masukkan telur sebiji sebiji sambil diputar menggunakan hand mixer hingga adunan lembut dan licin.
4- Masukkan kedalam piping bag dan paipkan mengikut bentuk memanjang mengunakan nozel bintang.(P.Ros tak pasti apa saiz bintang yang P.Ros gunakan,P Ros buat sambungan 3 jalur untuk 1 eclair).
5 Bakar dalam oven dgn suhu 200C selama 30 minit.(Ikut suhu oven masing2 ya). Angkat  dan biarkan sebentar diatas tray sebelum disejukkan diatas redai.
Bahan Untuk Filling
* 250 ml susu cair(p.Ros guna fresh milk)
* 25 grm gula
* 1/8 sudu teh garam
* 50 grm keju cheddar yang diparut ( P.Ros guna Mozarella)
* 30 grm tepung jagung yang dicampur dgn sedikit air
* 50 grm white cooking chocolate
* 1 biji kuning telur dipikul sedikit
* 1 sudu butter
* 1/2 sudu teh vanilla
Cara Memasak Filling
1- Panaskan susu garam dan gula dengan api yang kecil hingga bahagian tepinya kelihatan mendidih.Masukkan keju dan kacau hinnga keju larut.
2- Masukkan pula bancuhan tepung jagung dan kacau adunan hingga bahan kelihatan meletup-meletup.masukkan pula cooking chocolate kacau hingga chocolate larut dan tutukan api.
3- Masukkan kuning telur dan kacau rata,nyalakan semula api dan kacau lagi hinnga bahan meletup-meletup.Tutup api dan angkat periuk.Masukkan butter dan vanila dan sambung mengacau hingga licin dan berkilat.Sejukkan sebelum digunakan.
Cara menyediakan Eclair
1-Potong bahagian tengah pastry dan sapu rata inti.Buat sampai habis.
2- Celup bahagian atas eclair dalam chocolate masakan yang telah dicairkan (P.Ros potong kecil chocolate dan masukkan didalam microwave selama beberapa saat)
3- Biarkan chocolate mengeras dan boleh lah dihias dgn lakaran chocolate putih jika suka.(yang ni P.Ros tak buat
sebab semua dah tunggu nak makan.Gambar pun diambil sebelum chocolate keras kalau tak gambar pun tak sempat ambil le jawabnya.)
Nota: filling ni tak cukup untuk eclair ni.Boleh dapat dalam 30 biji eclair so next time resepi fillingnya patut digandakan.

                                                      happy cooking



Sunday, January 22, 2012

Cheese Cake Coffee Marble

The recipe for the cake is the same as this one. I only divided the batter into two potions,Half of it is plain and the other half is mixed with 1/2tsp of coco powder + 2 tsp of coffee emulco. I also used the water bath method to bake this cake.
Happy Chinese New Year to all my in-laws and Chinese friends and happy holiday to all.
*This cake is actually baked as a gift to take back to kampung for one of my Chinese staff, so there will be no other pictures accept for this one.
* We have a very quite new year this year as all my in-laws are in overseas.The 1 in KL also follow husband balik kampung.......

Blueberry Jam Bun

Salam pagi minggu.Blueberry jam bun untuk breakfast hari ni.Resipi dari Ros JintanManis. Cuma uang ni kita buat swirl bun dan ditaburkan sedikit cheese diatasnya.Thank u Ros for the great recipe Kak Ros minta izin CNP kat sinai ya.

Blueberry Finger Bun
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
300gram tepung roti (tepung high protein)(P.Ros guna 370grm)
100gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung@skim milk(tak letak tak de stock)
3 sudu besar gula
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
40gram @ 2 sudu besar shortening@butter@marjerin
1/2 sudu kecil garam
6gram yis atau 2 sudu kecil yis
150ml susu suam@air suam(guna 200grm)
3 sudu besar water roux@ 1 sudu kecil bread softner @ bread improver
1 sudu kecil baking powder

(Untuk topping, sedikit blueberry filling- boleh dibeli di kedai bahan-bahan kek dan roti )

* untuk gliss*
ros guna egg wash dari (baki telur ditambah dengan 1sudu besar air dan beberapa titik esen vanila)

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh, kecuali bahan topping dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan kecuali bahan topping dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit atau satu jam.

4. Selepas itu,  tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan bentukkan jejari (lonjong), susun di dalam acuan petak 18cm atau di atas dulang pembakar, pastikan bun tidak disusun terlalu rapat, supaya bun boleh naik dengan baik,  biarkan naik dua kali ganda. Peringatan, acuan petak dan dulang pembakar mesti di alas dahulu dengan baking sheet supaya senang dikeluarkan dari acuan apabila siap di bakar nanti.

5. Gliss permukaan bun dengan egg wash, masukkan blueberry filing di dalam plastik dan lubangkan di penjuru plastik tadi, jalurkan melintang ke tas bun dengan blueberry filling, akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.


6. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
                                                       happy cooking

Friday, January 20, 2012

Pear Tarte Tatin

Salam pagi jumaat.kali pertama tengok resepi ni hati terus terpikat sebab bahan2 yang digunakan dan cara membuatnya yang amat la senang.So masa ke Giant 2 hari lepas sempat la kita rembat sebungkus pear dan masak pear tarte tatin untuk minum petang semalam.Boleh tengok resepi,cara menyediakan dan gambar2 dari sumber resepi ni kat sini.Sedikit perubahan dilakukan mengikut selera tuan punya blog ni ya.Pear tarte tatin ini juga dihidang kosong sebab kita tak ada krim seperti yang dihidangkan oleh tuan asalnya.Tapi seperti biasa makanan2 manis begini selalu memikat hati kita sebab kita suka hidangkan dengan teh tampa gula.Sedap....

Bahan-bahannya
* 3 biji pear dikupas dan dibelah enam.Buang bahagian tengah dan bijinya
* 120 g gula (boleh dikurangkan jika tak suka manis)
* 120 g butter 
* 1batang cinnamon
* 2 keping bunga lawang(P.Ros guna 1 keping)
Bahan untuk doh
* 200g butter sejuk dipotong dadu
* 250g tepung gandum
*  125ml sour cream (P.Ros guna 100 grm)

Cara menyediakan
1- Panaskan butter dengan gula bersama kayu manis dan bunga lawang hingga mendidih.Pastikan gula cair dan bertukar keperangan.Masukkan potongan pear tadi dan masak hingga buah pear lembut dan masak.(P.Ros masukkan dalam 1/4 cawan air semasa proses ni sebab nampak sosnya dah jadi agak pekat)
2-Bila buah pear dah masak angkat dan ketepikan.Pilih bekas yang ingin digunakan untuk mambakar tarte tatin ni dan susun buah pear didalamnya bersama sos dan ketepikan.(P.Ros tak masukkan semua sosnya sebab bimbang ia akan melimpah keluar semasa membakar,jadi P.Ros simpan dalam 1 mangkuk kecil lebihan sosnya).
3- Dalam mangkuk campur tepung gandum dan butter sejuk yang telah dipotong.Ramas mengunakan hujung jari hingga tepung menjadi seperti bread crumb.Masukkan pula sour cream dan uli hingga menjadi seketul doh.
4- Balut doh dgn plastic dan simpan didalam peti sejuk selama 20 minit.
5- Setelah 20 minit keluarkan doh dan gelek doh menjadi bulat dan letakkan diatas susunan buah pear tadi dan lipat tepinya(ianya nampak macam upside down pie).
6- Bakar dalam suhu 170C selama lebih kurang 25 ke 30 minit.Bila dah nampak keperangan boleh la dikeluarkan.Sejukkan sebentar.
7- Setelah agak suam bolehlah dicurahlan sos yang berbaki tadi keatasnya.Siap untuk dihidang bersama fresh cream atau minuman teh tampa gula.

Nota
- Boleh gunakan lebih buah pear bergantung pada saiz bekas pembakar dan tak payah ditambah gula
- Kurangkan gula sebab ianya  memang manis
-Dengan menambah air,akan mendapat lebih banyak sos
                                                      happy cooking

Monday, January 16, 2012

Kerabu Pucuk Labu

Salam untuk semua.Ini kes pokok labu yang my laling tanam tumbuh dengan suburnya.Tapi sayangnya buahnya asyik gugur sebelum tumbuh besar.Laling pun dah rasa frust..ala tak apa le ling , u tu bukannya petani bertauliah pun.Pucuk pokok labu ni tumbuh hijau dan segar.Sebenarnya dah 3 kali petik dan 3 kali masak.Kali ni buat kerabu kegemaran laling yang makan dengan bangganya sebab air tangan sendiri.Jom tengok resepi yang senang dan sedap dimakan ni.
Bahan-bahan
*Pucuk labu (sorry tak timbang)
* 50 grm udang kering
*3 biji bawang merah
* 5 biji cili padi
* 1/2 biji cili merah
* jus dari sebiji lemon
* Beberapa batang daun kesum
* Garam dan gula secukup rasa
* 200ml santan kotak
* Sedikit bijan yang digoreng tampa minyak
cara menyediakan
1- Sepat bulu2 dari pucuk daun labu (ambil batangnya yang lembut sahaja.Basuh bersih dan rebus hingga empuk.Angkat dan toskan.
2- Mesin bawang,cili padi dan udang kering (tak payah halus sangat)Masukkan kedalam mangkuk dan campurkan santan kedalamnya.Masak sekejap didalam microwave dan sejukkan.
3- Dalam mangkuk bersih campurkan hirisan pucuk labu dan bancuhan santan tadi.Gaul rata.Masukkan jus lemon serta gula dan garam secukup rasa.
4- Taburkan hirisan cili merah dan daun kesum.Gaul hingga semua sebati dan taburkan bijan diatasnya dan siap untuk dihidangkan.

                                                         happy cooking

Sunday, January 15, 2012

Cappuccino Cheesy Butter Cake

Salam pagi minggu.Pagi-pagi kita bangun untuk buat sebiji kek sempena harijadi my 1st princess.Actually untuk anak-anak dara yang dah besar panjang ni bila buat kek yang bestnya tak payah nak pikir pasal deco dan cream apa nak guna sebab they are not intrested in all that.Yang penting perisanya,dan yang sorang ni memang coffee lover.So I choosed to baked cappucinno cheese cake.Resepi yang sama dgn chessy butter cake cuma ditambahkan cappuccino dan taburan cooking coklat. Resepi yang diulang tayang ni ya!
We are going for dimsum today as requested by b-day girl.So got to go.More pictures will be upload after she cut the cake ok.....chow-chow... 
 The b-day girl and our b-day lunch at rest Oriental Maju Palace
 CAPPUCCINO CHEESY BUTTER CAKE
Ingredients :~
250gm cream cheese ~ room temp
150gm butter ~ room temp
250gm plain flour
1 tsp baking powder
220-250gm caster sugar
1 1/2 tb spoon full cappuccinno emulco
4 grade A eggs

Enough cooking chocolate to sprinkle on batter
Method :~
Whisk plain flour and baking powder together.
In a mixer bowl, beat cream cheese, butter and caster sugar until creamy. Add eggs one by one, beat until well incorporated and add in the cappuccino emulco
Fold in flour and mix until well combined and pour into a greased and lined cake tin.Sprinkle the crumble cooking chocolate as much as you want.
Bake at 160°C for 45-50 minutes (oven settings may vary).
Once baked, allow to cool on wire rack.

                                                        happy cooking
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info