Mereka yang sudi.......

Tuesday, February 7, 2012

Cinnamon Roll Pancake




Salam untuk semua.Hari akhir cuti hujung minggu yang panjangkan.Mulai besok boleh la kita bekerja tampa cuti2 lagi ya.First time tengok ni kat internet hati terus berkenan.So project ni dibuat untuk breakfast pagi tadi.Resepi asal makan dengan cream cheese.Tapi kita makan macam tu je sebab bila dah siap masak pancake ni perasaan malas mula melanda.Lagi pun rasanya dah cukup manis.Tepi2nya yang garing dan krup krap krup krap didalam mulut tu dah cukup sedap bagi kita.Ditambah pula dengan secawan kopi o..emm..emm.sedap.
Kat sini dicopy pastekan resepi asal (lupa tulis nama blog mek salleh tu- sorry and thank you mek) jika kawan2 nak mencubanya. Kita ikut cara dan barang yang ada kat dapur je.Tapi hasilnya tetap sedap.

Ingredients
2 cups flour -  (P.Ros guna 1 1/2 cups flour)
1/2 cup cornmeal- (tak masuk)
2 teaspoons sugar 
2 teaspoons baking powder - (kurangkan sikit)
1 teaspoon baking soda - (kurangkan sikit)
1 teaspoon salt - (kurangkan sikit)
2 cups buttermilk - (1 cup susu+ 3 teaspoon cuka)
2 eggs  - (1 biji telur gred A )
3-4 tablespoons melted butter, slightly cooled -(3 sudu teh penuh)
Mix the dry ingredients together and stir with a whisk.  In a separate bowl, whisk the buttermilk, eggs, and butter together.  Add the wet to the dry and stir just until incorporated.  Do not over mix.
Cinnamon Filling:
1 stick unsalted butter, very, very, soft - (100grm butter)
1 cup packed brown sugar - (50 grm brown sugar)- cukup untuk 10 biji pancakes
2 tablespoons cinnamon

Mix all with a hand mixer and with a rubber spatula, scrape into a large pastry bag or a heavy freezer bag that has the end snipped off.  (About a 1/4 inch of the corner cut off.) 

Icing: (kita tak buat ni-next time nak cuba)
2 cups powdered sugar
2 oz. cream cheese (optional)
1 teaspoon vanilla
4 tablespoons milk
Mix all and add enough milk until it is a pourable consistency.  You can pour this into another zip lock bag or just drizzle it over the pancakes with a spoon.
Now for these pancakes you're going to want to use a nonstick skillet or a very well seasoned cast iron skillet.  I'm not a fan of nonstick for the potential health risks (blog post for another day) but here it's really necessary or the brown sugar will stick and burn.
Pour the pancake batter into the skillet and spiral the cinnamon mixture onto the pancake.  Allow to cook until the pancake is almost completely set on one side.  Flip and cook for another minute.
After each batch of pancakes, wipe out the skillet with a dry paper towel and remove any extra brown sugar mixture.
Drizzle with powdered sugar icing.

                                                     happy cooking 









19 comments:

  1. nyumm!! anything with cinnamon is super good! ^^

    ReplyDelete
  2. Salam Puan..jenuh akak memikir macam mana nak dapatkan putaranya...mak aii...macam roti boy...ok..good idea to try

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhe kak paty, senang je tu...bila diterbalikkan putaran tu akan jadi dengan sendirinya seba gula dan cinnamon dah hancur.

      Delete
  3. salam kak rose...rajin akk buat roll tu kan...wanginya bau cinnamon tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Liza,kak Ros suka semua benda yang ada cinnamon.

      Delete
  4. Menarik ni kak rose....cek memang suka bila ada cinnamon ni...best ...harum...dan sedapppp...amik dulu resepi....tq kak rose..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik cek. silakan buat...makan dgn kopi o mamang sedap

      Delete
  5. Salam Puan Ros,menarik sangat cinnamon roll ni..tentu sedap skali dihidang time sarapan/minum petang...dah tercium bau kat sini..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Rahel..buat lempeng gaya cinnamon roll..pekena dgn kopi o...sedap..

      Delete
  6. Salam Kak Ross...menarik ni..at least sesekali bolehlah kita bervariasi ngan perasa dan presentation pada 'lempeng Enggeris" kita kan.....

    ReplyDelete
  7. sedapnya kak ros.. saya suke rasa cinamon tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak....ni pancake zaman moden ni kak siap ada inti...hehehe...mesti sedap nih....saya ni pancake malas skit nak buat sebab kena masak satu2..nak menunggu dia masak tu yg saya malas...makan no hal nye...hehehe

      Delete
  8. fabulous combo of flavors..love it..;P

    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  9. KakRos, ternganga Along tengok penkek ni.... heran tengok ada pusing2 tu!

    ReplyDelete
  10. Salam Maulidur Rasul Kak Ros,
    Sedapnya pancake tu, tambah2 kalau rangup lagi best

    ReplyDelete
  11. Salam KakRos. Along dah buat your tuna horns! Sedap banget , sekelip jer dah abis! Maceh ya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info