Mereka yang sudi.......

Friday, February 24, 2012

Cheese Brownies

Salam.Tak tahan tengok cheese brownies ni  kat rumah yat Singapore minggu lepas.Kebetulan cheese pun ada,maka menjadi la dia.Brownies ni dibuat pada ahad lepas.This is 1 of my laling"s favorite. Separuh darinya habis dimakan,tapi secara sikit-sikit.P.Ros masukkan dalam tupperware bertutup dan simpan kat peti.Setiap hari dia keluarkan tupperware dan makan sekeping dua tak kira lepas lunch ke,dinner ke atau teatime atau......as a supper. You are super la laling. Abaikam marble effect yang bukan marble kat atas permukaan cheese tu. Saja2 buat garisan yang tebal.janji sedap dimakan.
Yat thank u dan Kak Ros CNP kat sini ya.



Ingredients
Brownie
250g butter
1 cup of cocoa powder (i used valrhona cocoa powder)
3 eggs (grade B)
1 1/2 cup castor sugar
1/2 cup evaporated milk (P.Ros guna susu segar)
1 1/2 cup flour (flour has to be sifted with baking powder and soda bicarbonate)
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate)
1 tsp vanilla essence

Method
1. Melt butter... Mix cocoa powder and stir till well blended.
2. Handwhisk egg and sugar till combine. Add it to ur butter-cocoa mixture.
3. Add in evaporated milk till incorporated.
4. Add flour mixture bit by bit and stir well. Lastly add ur vanilla essence
5. Heat oven 175C. Grease 10" x 10" pan with grease proof paper... let the paper stick out on both side so as its easy for u to take out ur brownies once bake.
6. Pour brownies mixture.. leave 2 - 3 tbsp of brownie mixture for marble effect on cheese layer.
7. Bake for 20 mins... i baked mine for 30min

Ingredients
Cheese Layer
250g cream cheese
1 cup castor sugar
1 egg grade B

Method
1. Beat cream till fluffy and light
2. Add sugar and beat well.
3. Add egg and mix till well blended
4. Bake at 175C for another 20 mins

Note: Pour cheese mixture onto bake brownie... pipe marble effect on cheese mixture


                                                                   happy cooking


12 comments:

  1. salam kakrossssss..nmpak jek bronis cis ni terus terbang pn doc kemari..hehe!! ada lg x lam peties tu??

    ReplyDelete
  2. Salam Puan Rose..ini kalau anak akak nampak pasti kena buat.....ha...all time favourites

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak Paty..sama la tu.kat sini pun all time peberet.

      Delete
  3. Uwaaa,gue tak bole tenung lama2 cheese brownie..takut tergoda lagik..hehe..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum akak...
    wah tgk brownies tu mmg nampak sedap sgt ler akak... cantik lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam D,memang sedap tapi pasal cantik tu...emmmkalau diana buat mesti lagi cantik.

      Delete
  5. Sedapnya tengok.... stok cheese ada kat dalam peti,boleh cuba nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam AB,boleh le cepat2 buat sementara mood tengah tinggi tu....

      Delete
  6. asyik tak sempat jer nk terjah sana sini kak ros...curi2 masa jengah dapur k'ros jap...alamak ada brownies la..sedapnyer...terliur dh ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Ida,memang sedap...ni..makan sampai tak ingat dah brapa berat badan...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info