Solok Lada Goreng
Salam. Solok adalah salah 1 makanan yang amat P.Ros suka.Dimakan pula dengan nasi kerabu...pergh...tapi kat sini susah nak dapat cili hijau muda macam kat kelantan. Asal jumpa P.Ros pasti beli dan resepinya tentu la solok lada.
Hari ni saja cuba tukar cara memasak solok ni.Biasanya solok mengunakan ikan,tapi kali ni P.Ros gunakan udang dan digoreng(kalau tak silap pernah tengok rahel buat solok yang digoreng).Walau pun cara memasak dan bahannya ditukar rasanya tetap sedap.Sungguh enak diratah begitu saja.
Solok Lada Goreng
Resepi:P.Ros @sinaranmenu
Bahan-bahannya
* 10 biji cili hijau muda
* 100 grm kelapa parut
* 12 ekor udang sederhana besar dibuang kulitnya
* 2 biji telur
* 4 ulas bawang merah
* 1 inci halia
* Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
1- Cili di basuh bersih . Belah ditengah jangan sampai putus dan keluarkan bijinya.
2- Cuci bersih udang dan dibuang kulitnya.
3- Kelapa parut,udang,bawang,halia dan garam+gula dan telur dimesin bersama dalam food processor.(Boleh juga di tumbuk dan digaul telur selepas itu).
4- Masukkan bahan yang dimesin tadi kedalam lada yang telah dibelah tadi.Buat sampai siap dan simpan didalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam.
5- Panaskan minyak dan goreng solok hingga kelihatan garing.Angkat dan toskan minyaknya.
Nota: bahan inti ada lebih dan P.Ros gorengkan begitu saja.Dapat 4 biji.Tak cukup la pulak,nak kena buat lagi.
happy cooking
Hari ni saja cuba tukar cara memasak solok ni.Biasanya solok mengunakan ikan,tapi kali ni P.Ros gunakan udang dan digoreng(kalau tak silap pernah tengok rahel buat solok yang digoreng).Walau pun cara memasak dan bahannya ditukar rasanya tetap sedap.Sungguh enak diratah begitu saja.
Solok Lada Goreng
Resepi:P.Ros @sinaranmenu
Bahan-bahannya
* 10 biji cili hijau muda
* 100 grm kelapa parut
* 12 ekor udang sederhana besar dibuang kulitnya
* 2 biji telur
* 4 ulas bawang merah
* 1 inci halia
* Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
1- Cili di basuh bersih . Belah ditengah jangan sampai putus dan keluarkan bijinya.
2- Cuci bersih udang dan dibuang kulitnya.
3- Kelapa parut,udang,bawang,halia dan garam+gula dan telur dimesin bersama dalam food processor.(Boleh juga di tumbuk dan digaul telur selepas itu).
4- Masukkan bahan yang dimesin tadi kedalam lada yang telah dibelah tadi.Buat sampai siap dan simpan didalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam.
5- Panaskan minyak dan goreng solok hingga kelihatan garing.Angkat dan toskan minyaknya.
Nota: bahan inti ada lebih dan P.Ros gorengkan begitu saja.Dapat 4 biji.Tak cukup la pulak,nak kena buat lagi.
happy cooking
Kak sihat aje! Kak tak pernah makan solok lada, nampak sedap lebih2 lagi letak udang....
ReplyDeletehai kak.Solok lada kalau orn pantai timur suka la sangat.! biji solok 2 kali gigit je kak..suami ros yang berbansa cina ni pun suka sangat solol lada,
Deleteadehh puan ros...ni kegemaran nih! selalu jumpa kat pasar malam jek hehehehe tapi tang goreng-goreng tu belum pernah test lagi ;)
ReplyDeleteHai Bit..tu la kalau kak pasar malam dia buat dgn cili hijau tua.Solok asli kat kelantan cili hijau muda.Hari tu P.Ros pergi Hero dan jumpa cili hijau muda.Terus beli dan ini la kejadiannya.
DeleteSelamat pagi Puan Ros..
ReplyDeletebole k gue join makan2 solok lada tu? hihihi..memang sedap dikunyah-kunyah kan?
Hai Rahel..mai join makan solok ni.
Deletesedapnya kak ros...saya pun suka solok..lamanya tak buat..versi kak ros ni nampak best sgt...:)
ReplyDeleteQ...sapa2 yang suka solok memang wajib buat ni.
DeleteSalam Kak Ros..bagusss idea solok goreng ni..saya pun suka solok...macam nak cuba juga ni....
ReplyDeleteSue..wajib cuba.tak rugi pun....cuba ya.
Deletesedapnyer solok lada!!!! tun xpernah buat sendiri. mmg kalau lawan ngan nasi kerabu kompom berebut2 mkn nih.
ReplyDeleteTun...teringat masa kecik,memang makan berebut.
DeleteAssalam kak ros, nampak menarik recipe solok lada goreng ni
ReplyDeleteada udang dalam tu pasti sedap ni kan kak..kalau kita nak cuba guna lada jalapeno yang besar sikit tu pun ok kan kak..ok masuk list lagi..
Hai ayu...harus dibuat...jalapeno??? why not!...cuba ya.
Deletemas pun suka solok lada...
ReplyDeletesedappnya tengok...
Hai Mas.Makan dgn nasi kerabu memang lagi menjadikan mas???
Deletesalam kak ros....perggghhh terliur den tgk...kat sini susah nk dapat lada solok tu,selalu balik kelate br ada, kalau buat ngn lada hijau biasa tu Liza xsuka la pulak..buat masa ni telan air liur jer la...hihihihhi
ReplyDeleteTu la dia kan liza.Kat sini susah nak dapat lada tu...sedih betu.Kalau bulan puasa selalu kempunan. kak Ros geram betul kadang2 yang jual kat pasar malam tu,dah la ladanya hijau pekat,inti pula buat manis macam makan kueh...he...geram betul!
Deleteaslmkum kakros.. solok lada ni mmg fav.. saya suka ratah2 gitu jer.. nak kene cuba jugak ni versi goreng.. CP rspi dulu yer.. tq
ReplyDeleteSalam Dzana,Kak ros pun suka ratah-ratah.Kalau ikutkan rasanya versi goreng ni lebig best diratah tau.
Deleteeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....susah betul nak komen kat blog kak ros ni. kalau kat rumah memang mampu nengok aje... huuuuuuu
ReplyDeleteni pestaim dengar solok lada goreng... mesti sedap kan kak...
kadang2 kita ni dah selalu makan lada kelantan tu, kalau buat guna lada biasa memang terasa sangat lainnya... :)
Cheq Sue..ya ke susah nak komen??napa ya??kak Ros dah agak mesti ada yang tak kena dengan tempat post a coment tu...apa kak ros nak buat ya???
DeleteAnyway solok lada ni memang sedap cheq sue..mesti kena buat..kalau tak meleleh la air liur...