Mereka yang sudi.......

Tuesday, February 21, 2012

Ikan Goreng Santan

Salam untuk teman2 semua. Masakan yang simple.untuk dinner semalam.Cuma ikan goreng.Tapi campuran potongan daun kunyit membuatkan rasanya lebih sedap sampai mengadap nasi 2 pinggan.Tapi ini versi tak pedas sebab ikan adalah lauk kegemaran little laling dan ianya dimasak khas untuk dia hari ni.Kalau ada yang sudi mencuba pastikan ianya lebih pedas.For sure akan terancam dan makan nasi berpingan-pingan.
Bahan-bahannya
* 4 ekor ikan kembong
* Santan pekat dari sebiji kelapa
* 5 ulas bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1inci halia
* 1 batang serai
* 2 sudu cili giling + 1 biji cili hijau(tukarkan dengan cili padi ya,pasti lagi sedap)
* minyak masak secukupnya
* 2 helai daun kunyit
* Garam , gula secukup rasa + 1 keping asam keping
* Potongan bawang besar dan cili besar secukupnya
Cara memasak
1- Ikan yang telah dicuci bersih digaul bersama garam dan serbuk kunyit.Goreng hingga sedikit garing dan ketepikan.
2- Kisar bahan2  bertanda * hingga halus.Gunakan separuh dari minyak mengoreng ikan tadi untuk menumis bahan yang telah dikisar tadi hingga garing dan terbit bau. Pastikan bahan tumisan digoreng hingga pecah minyak.
3- Apabila bahan yang digoreng telah garing dan pecah minyak,masukkan pula santan pekat dan dikacau rata. Masak santan seketika dan masukkan bahan-bahan perasa secukup rasa.
4- Apabila santan telah mendidih dan agak pekat masukkan ikan diikuti dengan sekeping potongan daun kunyit.Masak ikan dan kuah hingga mesra dan pekat.
5-Masukkan pula potongan bawang besar dan cili besar.kacau hingga mesra dan siap untuk diangkat.
6- Taburkan potongan daun kunyit yang kedua semasa menghidang. Makan bersama nasi panas. 
                                                                   happy cooking

14 comments:

  1. sedapnya kak..saya suka makan ikan kuah2 cili cam gini..kalau rajin...suka jugak taruk santan macam akak ni...:)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Hai norlie,warnanya macam kuah percik dan rasanya memang ada rasa rendang sebab daun kunyit tu...

      Delete
  3. Salam Puan Rose...sometime simplicity is always the best..suka lauk2 macam ni...laju aje anak tekak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak..Ros pun makan nasi 2 pinggan kot....eee....

      Delete
  4. Assalamualaikum akak...
    ikan goreng bersantan nie nampak sedap... nie makan ngan nasi putih panas mmg sesuai nie kan akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Di,memang sedap.Buat ratah pun sedap.Kalau dgn nasi kena la masak nasi lebih sikit.

      Delete
  5. Assallamualaikum kak Rose..
    Ni macam percik ikan dah ni kan kak.. Sedapppp.. tgk gambar jer dah tau mesti enak!..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Naz,lebih kurang percik..tapi sebab ada daun kunyit rasanya lebih pada rendang.

      Delete
  6. sedapnya kak ros,Hana suka makan ikan ye,sabrina tu ikut mood dia .sekarang ni tak mau makan nasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mimi, hana love fish sebab dia tak makan daging.Dia phobia tengok lembu korban 2 tahun lepas.Sekarang ayam pun dia makan yang isinya warna putih je...dah nak jadi vegetarian pulak dia..

      Delete
  7. Lapo la pulak...ya kan dah time lunch...leh join kak rose makan ke..he he..sedapnya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik cek nampak tak ikan separuh dalam periuk tu???kak ros hentam sebelum masuk pinggan dan diambil gambar..hehehe..tgak tahan nak tunggu masa makan!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info