Mereka yang sudi.......

Sunday, October 24, 2010

Strawberry Muffin

Pagi minggu ni macam biasala bukan kata boleh bangun lambat,makin cepat lagi adala............sebab nak kena pikir apa nak masak untuk breakfast before hubby dan anak2 all bangun.Biasanya hari minggu la puan ros buat proses baking membaking ni.Dekat kepala terbayang gambar dan resipi muffin strawberry dari blog cik mat G....... Apa lagi jom masak
 Masa tulis resipi ni puan ros dah ngap sebiji panas-panas sementara menunggu yang dalam oven tu masak. Sapa-sapa yang tak brapa suka manis kurang kan gulanya ya! Puan ros ni biasa la suka minum teh tak ada gula so benda-benda lain yang manis tu kira oka la bila diminum bersama teh tawar!

Bahan-bahannya:
180 g butter
140 g gula halus
220 g tepung gandum
2 biji telur gred A
100ml susu segar
2 camca teh baking powder
2 camca teh strawberry emulco(kononya nak rasa strawberry lebih tapi akhirnya muffin jadi color oren ....just stick to original che mat punya resipi ya.- 1 sudu teh cukup dah.....)

Cara-caranya:
1 - Putar butter dan gula,tambah telur sebiji-sebiji.Putar lagi hingga kembang.Perlahankan speed dan masukkan susu dgn tepung berselang seli sampai habis.gaul rata.
2 - Masukkan strawberry emulco dan gaul sebati.Sudukan adunan kedalam muffin cup yang dialas dengan acuan muffin sebanyak 3/4 penuh.
3 - Bakar dalam  oven dengan kepanasan 180 c selama 20 minit.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info