Mereka yang sudi.......

Tuesday, October 9, 2012

Marshmallow Pop



Salam Teman. Sebenarnya tuan punya blog stress tahap maxi...maka kedapur dan bermain masak-masak adalah salah satu cara untuk mengurangkan stresss.... ramai yang geleng kepala bila kita cakap memasak adalah cara yang kita gunakan untuk destresss..... diri ini. Tapi memang itu hakikatnya.hati jadi ceria dan rasa stress hilang bila tengok anak-anak dan suami enjoyed makanan yang dihidangkan.


Kalender bulan October dan November penuh dengan aktiviti ditadika kerana tahun ni cuti sekolah hujung tahun bermula lebih awal .Makanya aktiviti jadi berturut-turut bermula dengan canteen day,concert full rehearsal,parent-Teacher meeting, Children Party Day cum Picnic,Concert dan penutupnya Holiday Camp yang akan dipenuhi dgn activiti cooking class, swimming,science project dan art and craft.Fuh.....
Fikiran melayang kesana dan kesini bagi menyempurnakan semuanya.Marshmallow pop ni termasuk dalam senarai calon-calon resepi yang mungkin akan digunakan nanti.Malam Tadi buat separuh packet dan petang ni Little laling demand nak buat marshmallow pop tu sendiri.Maka kedapur lagi la kita.Resepi yang begitu senang untuk dibuat dan sesuai untuk party kanak-kanak.
 Bahan yang diperlukan
* 1 Packet Marshmallow
* 1 keping cooking chocolate bar (P.Ros guna compound dark chocolate)
* Batang lolipop secukupnya
* Bahan-bahan hiasan mengikit citarasa masing-masing
Cara
1- Panaskan chocolate didalam microwave untuk beberapa saat dan keluarkan dari microwave.Kacau hingga semua chocolate betul-betul cair.
2- Atur marshmallow didalam pinggan.Ambil sebatang batang lolipop dan celupkan hujung batang lolipop kedalam coklat.Cucuk masuk kedalam marshmallow dan biarkan hingga coklat beku.
3- Ambil lolipop yang telah dicucuk marshmallow tadi dan celup kedalam coklat .Pusing-pusing batang marshmallow dan hentak-hentak secara perlahan agar lebihan coklat mengalir turun kedalam mangkuk coklat.Biarkan ia kering sedikit dan bolehlah ditabur dengan bahan-bahan hiasan yang menjadi pilihan masing-masing.
4- Biarkan chocolate mengeras dan siap untuk dimakan.




                                                                       happy cooking

20 comments:

  1. kreatif lah Ros, dulu cake pop skrg marshmallow pulak pasti sedpa ni sbb ada coklat nak cuba jugak akak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nor, hidup dikelilingi budak-budak harus la jadi kreatif....hihihi..

      Delete
  2. Kak Ros, teruja tengok marshmallow pop tu.. Sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur cuba buat,Senang sungguh.Dan Kak Ros pun makan berbiji-biji.

      Delete
  3. sedapnya..tp tgk pic tu mmg kreatif betul...

    ReplyDelete
  4. No more stress la now after these marsh mallow pop, hehe!

    ReplyDelete
  5. Hello Puan Ros, wow! I love your these chocolate lollypops. They sure look delicious, masuk mulut lup nama mak kinds.
    Can see you ada black belt in cakes and cooking. I am very impressed. I have always loved marshmallows. Bust first time seeing like these with chocolate.
    Outstanding!

    You have a nice day, Puan Ros, simpan satu lagu dalam hati.
    Best regards,
    Lee.

    ReplyDelete
  6. ini kompem budak-budak suka kan,kak ros...nor pun ada jugak buat marshmellow coklat tapi bentuk rama-rama dan sesungguhnya kanak-kanak sangatlah menyukainya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Micasa, wah bentuk rama-rama pasti cantik.Nanti kak Ros nak cari la.

      Delete
  7. hehhehehe muka hannah yg last sekali tu..mcm tension jek...hehehe
    owhh kesian puan ros..memang saya akui memasak hilang stress..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bitt bukan dia yang stress,tapi kita yang stress sebab nak layan dia.

      Delete
  8. salam Ros..Nekcik pun kalau boring masuk jer ke dapor..sress hilang perut pun kenyang kan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nekcik. Yang part kenyang tu yang paling best kan???

      Delete
  9. Salam. Nk tnya, mana nk cri btang lolipop tu ya???

    ReplyDelete
  10. batang lolipop boleh dibeli dimana-mana kedai barang-barang buat kek.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info