Mereka yang sudi.......

Saturday, October 27, 2012

Prawn Dumplings




Salam Pagi sabtu untuk semua.
Semalam dah makan nasi briani bersama acar  dan kerutuk ayam, nasi impit serta sambal kacang.So dah 1 hari asyik makan makanan pedas.Pagi ni kita beralih ke masakan china pula.Maskan yang dikukus,penyejuk tekak.
Makanan kegemaran anak2 dan hubby.Prawn dumplings.
Prawn dumpling kalau nak makan yang halal kena la pergi keChinese restoran di hotel-hotel besar baru la dapat yang halal. Kalau tak, kena la buat sendiri kerana dumplings yang dijual dikedai-kedai makan china biasanya tak halal.
Lagi pun buat sendiri boleh makan sampai puas hati.kalau kat Hotel satu tray ada 3 biji dgn harga yang mahal Maka terkulat-kulat la anak-anak makan atau terkulat-kulat la bapanya membayar bil....
Ada kawan-kawan bloger yang bertanya pasal tepung Tang Mei Fun (wheat Starch) yang menjadi bahan asas untuk kulit dumpling ni.Tepung ni boleh didapati dikedai runcit cina.Kebetulan di Putra Heights ni ada kedai runcit cina yang banyak barang-barangnya P.Ros boleh beli bila nak masak masakan cina.
Resepi kulit kali ni memang kena dengan cita rasa dan mudah nak mengulinya,Tak perlu ada tips istimewa pun. Sekali kacau tepung bersama air panas dan uli,terus jadi cantik.
Cuma pesanan P.Ros kalau sapa-sapa nak buat untuk 2 3 orang makan, buat separuh dari adunan ni saja ya, Sebab 1 adunan ni boleh dapat dalam 60 biji.Kalau ada-apa-apa pertanyaan boleh tinggalkan massage ya. Selamat mencuba.

Bahan Kulit Dumpling
* 300grm tepung Tang Mein (wheat starch)
* 75 grm tepung beras pulut
* 150 grm tepung ubi
* 3/4 sudu kecil garam
* 675 ml air panas mendidih
* 9 sudu makan minyak masak

The Original Recepi from here 
Skin:
300g wheat starch (Tang Mein Fun)
75g glutinous rice flour
150g tapioca flour
3/4 tsp salt
675 ml boiling water
9 tbsp cooking oil

Cara membuat Kulit Dumpling
1- Ayak semua 3 jenis tepung dalam mangkuk dan campurkan sedikit garam
2- Buat lubang ditengah-tengah tepung tadi dan tuang air panas kedalamnya.kacau dulu mengunakan sudu dan biarkan agar sejuk sedikit.Bila dah boleh pegang uli menjadi doh.
3- Uli doh tadi bersama minyak hingga doh menjadi licin dan cantik
4- Sapukan papan canai dengan tepung ubi dan canai doh menjadi kepingan-kepingan bulat yang nipis .
5- Letakkan sekeping diatas tangan dan masukan 1 sudu inti dan pleat tepi kulit dumpling menjadi bulat (P.Ros letakkan sekeping potongan kecil kubis dibawah dumpling supaya tak melekar dipinggan,boleh juga guna daun salad)
6- Kukus dumpling selama 8 ke 10 minit. Siap untuk dihidang.
7- Sebelum menghidangnya sapukan sedikit minyak bawang putih diatasnya.

  • Sift flours into a mixing bowl and add in salt.
  • Make a well in the centre and pour in boiling water; mix well to form a dough.
  • Gradually work and knead in oil.  
  • Roll dough into a long sausage and cut into small portions.  
  • Lightly dust work surface with tapioca flour; then flatten each piece of dough into thin disc.  
  • Fill with prepared fillings and pleat the edge of the skin tightly to form a dumpling.
  • Steam dumplings under rapid boiling water for about 8 minutes.
  • Brush dumplings with oil.



Bahan Inti (resepi P.Ros )
Bahan-bahannya
* 2 biji carrot sederhana besar disagat halus
* 12 ekor udang besar setiap seekor dipotong 3
* 300 grm minced chicken
* 2 pelepah daun bawang 
* 1/3 bawang besar dipotong halus
* 1 sudu besar minyak bijan (boleh kurangkan jika tak suka)
* 1 keping chicken stock
* 1 sudu kecil gula
* 2 sudu besar tepung jagung
Cara menyediakan inti
Perah kan sedikit air dari carrot.Campur semua bahan kedalam 1 mangkuk dan gaul rata.Pastikan pati ayam hancur dan digaul betul-betul rata dengan bahan lain.Bahan inti sipa untuk digunakan.(Boleh juga disediakan lebih awal dan simpan dalam peti sejuk.
Minyak bawang putih
Potong halus bawang putih.masukkan dalam 1/3 cawan minyak kedalam mangkuk dan masukkan bawang putih tadi.masak dalam microvawe selama lebih kurang 2 ke 3 minit atau mengikut cara dan kepanasan microvawe masing-masing.
Dumpling ni boleh dihidang dgn sos kegemaran masing-masing.
Puan Ros campurkan Thai cili sos bersama oyster sos dan air panas mendidih. Campur mengikut kepekatan yang disukai ya.

Fillings:
(A)
about 300g yam bean, shredded
a small carrot, shredded
2 cloves garlic
50g dried shrimps, chopped coarsely
salt & pepper
  • Saute garlic and dried shrimps until fragrant.  
  • Add in shredded yam beans and carrot and stir fry until cooked.
  • Add salt and pepper to taste.
  • Set aside to cool.
(B)
350g chinese chives, cut finely
50g dried shrimps
2 cloves garlic
salt & pepper
  • Saute garlic and dried shrimps until fragrant.  Add into chives and season with salt and pepper.


                                                           happy cooking


Friday, October 26, 2012

Cream Puff Angsa




 Salam Aidil Adha untuk semua yang membaca N3 hari ni ya.
Kami menyambutnya secara sederhana aje sebab tak balik kampung.Biasanya kalau buat korban baru kami balik beraya dikampung.Tahun ni tak ada korban maka raya kat sini je.
Juadah hari raya  pun simple je.Nasi briani berlaukkan kerutuk daging dan acar timun.Untuk desertnya pulak Puan Ros sediakan creampuff angsa.
Dah lama berangan nak buat ni sejak mula2 Kak1 tunjuk dulu.dan 2 hari lepas nampak kat blog Ita Masam-manis. Terima kasih Ita.Tapi angsa Kak Ros tak secantik dan sejinjang leher angsa Ita.
Kebetulan semalam pergi Mydin beli 3 packet durian,terus buat kastard durian dan hari ni main masak-masak dgn little laling  dengan membuat creampuff angsa ni.
Resepi puff di copy n paste dari blog ita.Tapi cream durian tu resepi sendiri.Boleh tengok kat bawah ya.

 Resepi di Copy paste dari blog  masam manis.
SWANS CREAM PUFF
By:   Barbara Bakers

Puff Pastry
1/2 cawan butter tanpa garam ~ 115 gm
1 cawan air
1/4 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh gula ~ ita letak secubit gula jika tak suka puff manis jangan letak gula
1 cawan tepung gandum
4 biji telur ~ A saiz satu biji telur anggaran 60 gm

Dalam satu periuk kecil, satukan butter yang di potong kiub bersama garam, gula dan air.
Panaskan atas dapur hingga ia mendidih
Bila dah mendidih, segera alihkan dari api atau tutup api.
Dengan segera tuangkan tepung yang telah di ayak tadi
Kacau dengan senduk kayu hingga adunan menjadi doh yang lembut
Panaskan semula atas dapur dengan api yang sederhana dan terus kacau hingga  dasar periuk terbentuk kepingan-kepingan nipis.
Tutup api dan masukkan telur ~ sebelum tu telur hendaklah di pukul dahulu hingga rata
Tuangkan telur sedikit-sedikit dan terus kacau hingga adunan menjadi licin dan sebati
Masukkan adunan ini ke dalam piping bag
Jika ada nozel boleh letak nozel jika tak de potong aje bucunya.

Panaskan oven terlebih dahulu ~ 15 minit sebelum adunan di bakar
Suhu 210 ~ 220 bergantung kepada kepanasan oven masing-masing
Guna api atas dan bawah dan jika  oven ada kipas boleh hidupkan kipasnya, jika tiada tak mengapa.

 Angsa didalam peti ais menunggu sesiapa yang sudi menjamahnya..tak ada korban lembu maka kita korban angsa ya..

Custard Durian
 Bahan-bahannya
* 2 cawan susu segar
* 4 sudu besar penuh tepung kastard
*6 sudu besar gula halus
* 200 grm isi durian
* secubit garam
* sedikit vanila jika suka

Cara memasak
1- Satukan gula dan susu didalam periuk dan masak atas api sederhana.
2- Bancuh tepung kastard bersama sedikit air dan tapiskan kedalam bancuhan susu tadi.
3- Kacau bahan hingga hampir mendidih dan masukkan isi durian yang dah dilenyek halus.
4- Kacau bahan hingga sebati.Masukkan sedikit garam.Kacau lagi, jangan sampai berkerak.Masak adunan hingga meletup-letup. Bila kastard dah betul-betul masak.Tutup api.Masukkan castard dalam mangkuk dan tutup dengan plastic cling.Biar sejuk sebentar dan masukkan kedalam peti ais.Kastard yang sejuk (chilled) lebih sedap untuk digunakan.

                                                       happy cooking

Wednesday, October 24, 2012

Gulai Serai Dory

Salam kengkawan semua.Hari-hari masak kadang-kadang tak tahu apa nak dihidangkan pada anak-anak dan suami.Kalau dicampur pula dengan perasaam malas, lagi kelu dan langsung tak ada idea nak masak apa.
Ini salah satu resepi bila otak ni kelu dan beku,maka capai apa yang ada dam masukkan dalam periuk.Tapi resepi-resepi yang begini kadang-kadang mengundang padah, kerana terlebih makan nasi dari hari-hari biasa pula.
Kepingan ikan dory yang dimasak gulai kuning bersama serai dan daun kunyit,hidang pula dengan sambal yang terlebih pedas dan nasi panas.Memang makan nasi bertambah-tambah. Boleh la cuba resepi ni bila angin malas datang melanda ya.

Bahan-bahannya
* 3 keping ikan Dory (1 paket)
* 1/2 ulas bawang besar
* 2 ulas bawang putih
* 1 biji cili hijau + 5 biji cili padi warna hijau
* 3 batang serai kalau saiznya kecil
* 1/2 inchi halia
* 1 sudu kecil serbuk kunyit
* 1 kotak santan pekat (kotak kecil)
* Garam secukup rasa
* 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
* 1 helai daun kunyit
Cara memasak
1- Basuh bersih ikan.Setiap keping ikan dipotong 3
2- Masukkan semua bahan kedalam blender.Tuang santan kedalam blender dan blend semua bahan hingga hancur.
3- Masukkan semua bahan kedalam periuk dan masak hinga kuah mendidih.masukan pula daun kunyit yang dipotong halus dan garam Kacau sebentar.
4- Masukkan ikan kedalam kuah yang mendidih.Biar kuah mendidih dan agak pekat sedikit, taburkan serbuk lada hitam.Tambah bahan perasa jika perlu.Tutup api dan siap untuk dihidang.
                                                               happy cooking

Tuesday, October 23, 2012

Puding French Loaf



Salam untuk semua. Dah makan malam???Atau ada yang dah mula packing untuk balik kampung nak sambut hari raya aidiladha kan?? Kami sekeluarga beraya disini je tahun ni.
Sekarang ni musim hujan kan???petang-petang yang sejuk ni perut terasa lapar dan mulut teringin nak makan sesuatu yang manis.
Bila masuk kedapur nampak french loaf yang masih ada 1/2 batang.Biasanya french loaf dibakar bertopingkan tuna ,chicken meat loaf atau minced beef dan cheese untuk sarapan.Kali ni dibuat puding je, cepat dan sedap.
Almond nib yang ditabur diatasnya dibakar garing dan tepi french loaf juga garing dan rangup.Memang yumm..yum... dipetang yang redup dan sejuk.Pekena dengan kopi panas .Jemput semua.....

Bahan-bahan
* 1/2 batang french loaf dipotong bulat sebanyak 13 keping
* 1 1/2 cawan susu segar
* 1 cawan gula perang
* 4 biji telur gred B
* secubit garam
* segengam Almond nib
Cara-caranya
1- Sapukan sedikit butter pada setiap potongan french loaf dan atur dalam dulang tahan panas.
2- Dalam mangkuk, campurkan susu,telur,gula dan garam.Pukul sekejap hingga semua bahan sebati.
3- Curah bancuhan susu tadi kedalam mangkuk yang berisi french loaf.Tekan-tekan sedikit biar susu menyerap pada semua bahagian roti tadi.Biarkan terendam dan roti menjadi lembut selama 20 minit. Tabur almong nib dipermukaan puding sebelum dibakar.
4- Panaskan oven dgn kepanasan 200 C hingga puding kuning keperangan dipermukaanya.Puding akan menggelembung bila sudah masak dan akan menjadi leper semula bila dikeluarkan dari oven.


                                                              happy cooking

Sunday, October 21, 2012

Pai Telur Dan Bayam


Salam untuk semua. Pai telur yang tidak mengunakan kulit pai dibuat untuk saran pagi tadi.Agak mudah untuk dimasak.Boleh dimakan bersam sos atau begitu saja. Ini memang menu sihat.
Mata dah ngantuk dan tak larat nak tulis panjang2. Esok nak gi kerjakan.

Bahan-bahannya * 4 biji telur gred B
* 2 sudu besar tepung gandum
* 1  cawan susu segar
* 1.2 cawan whipe cream
* 2 sudu tepung gandum
* 50 grm daun bayam
* 1/2 labu bawang putih
* 1/2 batang leek
* 2 1/2 keping chicken meat loaf
* sedikit serbuk ajishio
* sedikit butter

Cara menyediakan
1- Potong daun bawang secara kasar basuh dan toskan airnya
2- Panaskan sedikit butter, tumis bawang dan masukkan chicken meat loaf yang telah dipotong kecil.Kacau hingga air kering.
2- Masukkan pula daun bayam  dan masak hingga daun bawang agak layu dan tambah sedikit garam .Angkat dan sejukkan 
3- Dalam mangkuk satukan susu,cream dan telur dan pukul sebentar. Masukkan pula tepung gandum.Kacau biar adunan sebati.Tapis bancuhan dan pastikan semua tepung gandum larut bersama susu dan telur.Renjiskan sedikit serbuk ajishio.
4- Campurkan bayam yang telah digoreng tadi kedalam bancuhan telur dan kacau rata.
4- Sapu sedikit butter pada loyang dan tuang bancuhan telur dan bayam kedalam loyang.Bakar dalam oven berkepanasan 200C selama 25 minit atau hingga pai kelihatan kekuningan.

                                                              happy cooking




Saturday, October 20, 2012

Pau Sardin


Salam sabtu untuk semua.Hari sabtu agak rileks sedikit kan???Tapi bagi P.Ros setiap hari adalah sama.Hari bermula diruang dapur subuh-subuh lagi.
Hari ni subuh-subuh bangun siapkan chocolate marshmallow lolypop untuk little laling bawa ke b-day party kawannya.
Siap chocolate marshmallow mulakan project membuat pau sardine untuk sarapan sebab lepas tu nak keopis pulak!Sigh....
Anyway kali ni P.Ros gunakan HongKong flour untuk pau hari ni.Lebihan Hongkong flour yang dibeli untuk buat moon cake beberapa minggu lepas,takkan nak disimpan untuk mooncake festival tahun depan kan??????Orang kedai kek cakap guna la untuk buat pau.So maka menjadi la pau yang begitu gebu dan putih melepak hari ni.Jemput la ya menjamu mata dengan pau ni.

Bahan kulit pau
* 500grm Hong Kong flour
* 230ml air suam
* 1/2 paket yis mauripan
* 2 sudu kecil double action baking powder
* 100 grm gula halus
* 50 grm shortening
Cara-caranya
1- Campur yis dan air suam dan biarkan selama 10 minit
2- Campur semua bahan lain kedalam 1 mangkuk besar dan tuangkan bancuhan yis tadi.Uli hingga menjadi doh lembut.Tambah tepung semasa menguli sekiranya adunan terlalu lembik.
3-Tutup mangkuk adunan dengan tuala dan biarkan selama 30 minit atau adunan mengembang sekali ganda.
4- Selepas 30 minit, tumbuk sedikit doh yang telah kembang tadi dan jadikan 22 biji bebola kechil.
5- Biarkan bebola tadi mengembang didalam tray selama lagi 10 ke 15 minit.
6- Setelah 15 minit ambil sebiji bebola tepung tadi dan leperkan diatas tapak tangan.Masukkan 1 sudu kecil penuh inti dan tutup doh pau dengan kemas.
7- Letakkan pau tadi diatas sekeping mangkuk cupcake yang dibuka leper. Buat sampai habis dan kukus selama 10 minit.
Bahan-bahan untuk inti sardin
* 3 keping sardin besar
* 2 sudu besar rempah kari
* 1/2 biji bawang besar
* 1 batang daun bawang
* 2 ulas bawang putih
* Garam gula secukup rasa
cara memasak
1- Panaskan sedikit minyak,tumis kedua-dua jenis bawang tadi.Masukkan rempah kari dan kacau sebati.
2- Masukkan sardin yang telah dihancurkan dan goreng hingga sardin masak.Masukkan daun bawang dan bahan perasa.kacau sebentar, angkat dan sejukkan sebelum digunakan.  


                                                              happy cooking


Thursday, October 18, 2012

Eggless Chocolate Cake



Kek chocolate yang amat simple dan tampa mengunakan telur dibuat dikala mata tak rasa mengantuk dan tekak nak makan sesuatu yang manis.Bila siap hubby bertanya "anybody b-day"?? "Nope" kata ku, saja rasa nak makan.
Bila buka FB pagi esoknya baru terbaca yang hari tu B-day my big brother.
Lalu ku edit gambar kek dan tulis happy b-day diatasnya dan dihantar pada tuan empunya diri dan ahli keluarga yang lain melalui family fb.
Sorry wahai saudara-saudara ku sebab hanya dapat menatap gambarnya tampa menikmati rasa keknya.Next time ya...kita makan kek yang betul!!!! 
Oh ya resepinya dari Allrecipes.com ya. 
Bahan-bahannya
* 3 cawan tepung gandum
* 2 cawan gula
* 6 sudu besar serbuk koko
* 2 sudu kecil soda bikarbonat(P.Ros guna 1 sudu je)
* 2 sudu kecil baking powder
* 2/3 cawan minyak masak
* 2 cawan air
* 2 sudu cuka makan
* 2 sudu kecil vanila
Cara-caranya
1- Campur semua bahan kering didalam 1 mangkuk.
2- Dalam mangkuk yang lain masukan pula semua bahan basah dan kacau rata.
3- Tuangkan bahan2 basah kedalam bahan kering dan pukul hingga sebati dan lembut.
4- Tuang adunan kedalam acuan berukuran 9 x 13 yang te
lah disapu butter.
5- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 175 c selama 20 ke 35 minit. Angkat dan sejukkan
Tabur gula icing diatas kek yang telah disejukkan sebagai hiasan.(Puan Ros letak chocolate masakan diatasnya) .
Coklat Ganache
Panaskan  4 sudu besar krim dan masukkan 100 grm coklat masakan.kacau hingga chocolate larut dan sejukkan sedikit.Tuang keatas kek yang telah sejuk dan hias ikut selera masing-masing.

                                                happy cooking


Sunday, October 14, 2012

Pratha Brinti


Salam untuk semua.Menu sarapan pagi semalam.Cepat dan lazat.Tak kan rugi kalau kawa-kawan ingin mencubanya. Banyak resepi yang kita dah buat mengunakan roti pratha ni.
Boleh coppy paste resepi mudah dibawah ni jika mahu ya.
Bahan-bahannya:
* 3 keping roti pratha jenama kawan
* 2 keping chicken meatloaf
* 2 batang daun bawang
* Parutan mozarella cheese secukupnya
* 2 biji telur dipukul sedikit
Cara memasak
1- Keluarkan pratha dari freezer dan letakkan sekeping diatas pinggang
2- Sapu rata telur diatasnya
3- Taburkan chiken meatloaf yang telah dimasak dalam microwave selama 1 minit dan dipotong kecil
4- Taburkan daun bawang atau pun hirisan bawang besar jika suka
5- Renjiskan pula dalam 2 sudu besar  telur dan pastikan ianya meliputi chicken meatloaf
6-Tabur parutan cheese sebanyak yang disuka dan lipat 2 roti prata yang telah diletak inti tadi
7-  Panaskan sedikit minyak atau minyak sapi  dalam non-stick pan danpan fry seperti mengoreng roti canai.Goreng hingga goreng di kedua0dua bahagian pratha.Angkat dan menjadi 8 bahagian kecil.


                                                                   happy cooking

Saturday, October 13, 2012

Shanghai Mooncake


Salam Sabtu.Shanghai mooncake ni adalah project tertangguh dari sini. Walau pun mooncake festival sudah berakhir namun niat nak buat shanghai mooncake ni asyik tertangguh disebabkan kesibukan. Malam tadi akibat tak dapt tidur maka kita buat project ni pukul 12 malam dan berakhir lebih kurang pukul 2 pagi.
Memang tak rugi membuatnya sebab my laling betul-betul enjoyed eating this for breakfast this morning.Thank you sonia for this resepi.Kak Ros copy and paste. Resepi ni dibuat separuh dari adunan asal dengan inti mungbean dan tampa salted egg yolk.Tetap sedap.


Ingredients
250g butter (salted)
150g icing sugar
1 egg (large)
380g plain flour
60g custard powder

Filling
~ 700g red bean paste or any of your preferred filling
16pcs salted egg yolks, brush with rice wine, steamed for 5mins (I use homemade salted eggs)

* P.Rose used salted mungbean

Black and White sesame seeds
Egg wash-1 egg yolk+1tbsp water+1tbsp milk

Method
1. Weight red bean paste for 40g each and wrap with 1pc salted egg yolk and shape it to ball, set aside.
2. Sift plain flour and custard powder, set aside.
3. Beat butter and icing sugar till creamy (do not over beat, 2-3mins just nice).
4. Add in egg, beat well to combine. Add in sifted flour and custard powder, lightly to combine to form a soft dough.
5. Cover with cling wrap and chill in the fridge for 30mins.
6. Weight dough for 50g each and shape to ball.
7. Flatten dough with your palm and wrap up the red bean paste filling into it and shaping it like an egg shape then place on baking tray (you may dust hands with Kor Hun (cooked glutinous rice flour).
8. Lightly brush the whole mooncake with egg wash and decorate top with black and white sesame seeds.
9. Bake at pre-heated oven at 180C for 20mins.
10. Leave to cool and store in mooncake box.

                                                          happy cooking

Wednesday, October 10, 2012

Kari Ikan

 Salam untuk semua.Dah makan malam???Hari ni P.Ros masak kari ikan kembong yang simple saja untuk makan malam. 2 3 hari ni asyik kehulu kehilir untuk menyediakan barang-barang untuk concert tadika yang akan diadakan tak lama lagi.Bila dah 1 hari kesana-sini,balik rumah biasanya memang terasa malas nak memasak kalau memasak pun main capai aje apa yang ada didapur.
Walau pun hidangan makan malam yang simple,hanya kari ikan,goreng bayam dan papodam tapi kami semua cukup berselera. Mungkin sebab airtangan ibu dan isteri,makanya walau sesimple mana pun anak2 dan suami tetap suka dan kata sedap.
Bahan-bahannya
* 6 ekor ikan kembong sederhana besar dibasuh bersih
*  1/2 biji bawang besar dihiris nipis
* 2 ulas bawang putih dihiris halus
* sedikit daun kari
* 1 paket rempah kari Babas
* 2 sudu serbuk cili
* 8 biji bendi
*  1 biji tomato
*  1  atau 2 biji cili merah dibelah 2
*  bunga lawang dan kayu manis
* 100 ml santan kotak
* 2 cawan air
Cara Memasak
1- Panaskan sedikit minyak masak,Masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis kacau sebentar dan masukkan bawang  dan tumis bawang hingga layu.
2- Bancuh rempah kari dan serbuk cili bersama sedikit air dan masukkan kedalam tumisan bawang tadi.Goreng hingga rempah garing dan masukkan pula daun kari dan kacau rempah hingga masak.
3- Tuang 2 cawan air  dan biarkan hingga kuah mendidih.Masukkan 1/2 keping serbuk pati ayam,sedikit garam dan paste asam jawa. Kacau hingga kuah betul2 mendidih.Masukkan pula buah tomato yang dibelah 4.
4- Masukkan ikan kedalam periuk dan biarkan ikan mendidih sebentar.Masukkan pula santan dan biar kuah mendidih dan agak pekat.
5- Masukkan pula bendi dan cili.Masak kari hingga agak pecah minyak.Tambah apa yang patut mengikut cita rasa masing-masing.

                                                                     happy cooking

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info