Mereka yang sudi.......

Monday, April 9, 2012

Banana Chocolate Cupcakes


Salam untuk semua yang sudi singgah ya.Wah menulis blog ni sebenarnya ada pasang surutnyakan? Adakalanya langsung tak rasa nak buat N3 walau pun hari2 memasak. Dan bila angin rajin nak tulis N3 resepi-resepi yang org semua dah tahu pun tetap nak buat juga N3nya. Sama la dengan resepi dibawah ni.Memandangkan dah seminggu tak ada N3 baru maka malam ni terasa rajin pula nak menulis.

Resepi Banana Chocolate cupcakes dari Joyofbaking ni tentu ramai kawan-kawan bloger dah tengok dan pernah buat kan?Kebetulan minggu lepas jiran ada bagi 1/2 tandan pisang emas yang belum masak.Sebenarnya apek sebelah rumah tu salah dengar.Kita minta daun pisang dari kebunnya untuk buat pulut panggang tapi dibaginya 1/2 tandan pisang pulak.Selepas disimpan seminggu pisang emas masak ranum dan cantik sungguh rupanya.Maka menjadi la banana chocolate cupcakes yang resepinya dah disimpan beberapa lama dalam fail.Memang sedap dan moist,dan memandangkan pisangnya masih ada kita nak buat round yang ke 2 esok.Sila jamu selera dgn banana chocolate kek ni ya.Memang sedap.

Banana Chocolate Cupcakes: From Joyofbaking

1 cup (200 grams) granulated white sugar
1 cup (130 grams) all-purpose flour
1/3 cup (35 grams) unsweetened cocoa powder (regular or Dutch-processed)
3/4 teaspoons baking powder
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt

1 large egg

1/2 cup mashed ripe bananas (about 1 medium sized banana)(P.Ros guna 3 biji pisang emas yang montel-montel)

1/2 cup (120 ml) warm water

1/4 cup (60 ml) milk

1/4 cup (60 ml) canola, corn, or vegetable oil

3/4 teaspoon pure vanilla extract

Chocolate Fudge Frosting:

3 ounces (90 grams) unsweetened chocolate, coarsely chopped

1/2 cup (113 grams) unsalted butter, room temperature

1 cup (120 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted

1 teaspoon pure vanilla extract

Banana Chocolate Cupcakes: Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in the center of the oven. Line 12 regular-sized muffin cups with paper liners or spray each cup with a non stick vegetable spray.
In a large bowl whisk together the sugar, flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, and salt.
In another large bowl, whisk together the egg, mashed banana, water, milk, oil, and vanilla extract. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir, or whisk, until combined. (The batter is quite thin.) Pour or scoop the batter into the muffin cups, about 3/4 full, and bake for about 20 minutes or until a toothpick inserted in the center of a cupcake comes out clean.  
Remove from oven and let cool on a wire rack. Frost with the Chocolate Frosting.
Chocolate Frosting: Melt the chocolate in a heatproof bowl placed over a saucepan of simmering water. Remove from heat and let cool to room temperature.
In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until smooth and creamy (about 1 minute). Add the sugar and beat until it is light and fluffy (about 2 minutes). Beat in the vanilla extract. Add the chocolate and beat on low speed until incorporated. Increase the speed to medium-high and beat until frosting is smooth and glossy (about 2 -3 minutes). 
                                                                              happy cooking

Read more: http://joyofbaking.com/cupcakes/BananaChocolateCupcakes.html#ixzz1qhu3hMqG









12 comments:

  1. Assalamualaikum kak Ros,

    sihat ke?? Lama Nur tk dpt singgah sini...kdg mmg gitu kak...ada masa kita tk ada mood nk mengupdate blog ada masa rajin pulak...apa2 pun kak tinggalkan lah Nur seketui cupcake tu...hehe...nk mkn sebelum masuk tidur nie...okay kak selamat mlm mimpi yg indah2 ya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nur.Akak sihat walafiat ni.ditambah pula makan 2 3 biji cc ni...lagi la..

      Delete
  2. Salam Puan Ros..
    lama mama x kemari..
    sesekali dtg dijamu ngan cc banana..hehehe rajin dier :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mama hawa,sedap cc ni.Esok nak buat lagi.Sebab tak cukup gemuk eh......

      Delete
  3. Salam Puan Ros...lama tak jalan2 cni...apa khabar...cuka cc tu chocolate lagi...ada lagi ke

    ReplyDelete
  4. Kak paty rindu.....sihat ke,kalau dah sihat jemput la makan cc ni ya.

    ReplyDelete
  5. salam kak ros.. berpinar2 mata tun tgk tulisan besar tu.. hihi.... tun baru je rajin mengapdate lepas bermalas2an 2minggu lebih. mmg turun naik mood bloggers ni kan ;p
    sedapnye cupcake. tun mmg suka kombinasi banana n coklat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kesianya Tun..Kak Ros pun tak perasan yang semuanya huruf besar!!!like that la kalau dah nak copy and paste kan ,setting apa yang dia buat maka terjadi kat blog kita juga..padan muka ku!!!!!

      Delete
  6. Salam Kak Ros..ada hikmah juga yaaa apek sebelah rumah tu tersalah dengar....dapatttt gak cc banana choc ni..ada hulur2 kat apek tu tak sebiji dua...he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue,nasib baik dia bagi pisang..kalau dia bagi batang pisang,apa Kak Ros nak buat ya???

      Delete
  7. Assalam Kak Ros, apa khabar kak? betul juga kan saya pun sama kekadang tu msk malas nk ambil gambar..so tak ada la n3.kalau rajin tu rajin jer..ada angin jugalah kan:)

    sedap tgk CC ni kak..gabungan pisang dgn coklat memang terbaik:)

    ReplyDelete
  8. Salam Nieza,memang sedapkan pisang dan chocolate.Kak Ros suka....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info