Mereka yang sudi.......

Wednesday, April 11, 2012

Pai Tee

Salam pagi dan selamat bercuti untuk semua warga yang bekerja. Biasanya hari rabu dibiarkan tampa kata-katakan??Tapi pagi rabu ni kita ada banyak kata-kata yang nak ditaipkan.

Pai Tee ni sebenarnya memang pujaan hati P.Ros dan anak2.Dan kalau pergi chicken rice shop,order 2 3 pinggan pun boleh tak cukup dibuatnya.Dalam kepala selalu ingat mesti susah nak membuat kulitnya dan tak tahu mana nak cari sarangnya.Satu hari masa sembang2 dgn Cik Mimi yang jau kat penang tu....katanya akak boleh beli sarang tu ka bake with Yen. eeealah...hai ,tempat yang tak berapa jauh dari rumah dan dikunjungi hampir setipa bulan rupanya ada menyimpan benda ni?????  2 hari lepas kebetulan pergi kedai barang kek yang baru dibuka dan terus terpandang acuan pai tee ni.Apa lagi terus la rembat dan harganya hanya RM12 je!!!

Hari ni pagi2 bangun buat project setelah mendapat resepinya dari MYR. Kejadiannya tidaklah secantik yang dapat kat chicken rice shop tu....tapi berbaloi kot dapat buat sendiri dan makan sampai puas hati.Thank u Zaliana untuk resepi ni. Akak CNP resepinya ya.Walau pun bahan dan cara membuatnya agak senang tapi tetap memerlukan kepakaran dan kemahiran untuk mendapat kulit pai yang cantik.P.Ros pun agak terkial-kial pada mulanya tapi dapat juga disiapkan dalam 2 adunan.Alhamdulillah....


Resepi dari : Zaliana MYR

Bahan-bahan ( 25 biji )

  • KULIT PAI:
  • 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Acuan pai tee
  • INTI:
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sayuran potong memanjang /parut:
  • - 1 batang lobak merah
  • - 1 biji sengkuang
  • - 1 batang timun
  • 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)(P.Ros tak letak)
  • Sos pencicah  
                                                                             happy cooking

26 comments:

  1. Salam kak ros! kita buat pai tee ni adalah 2 kali jerr hihihi dasar pemalas sampai skrg dia punyer cetak tu tersusun rapi dlm gobok :D bilalah nak rajin kita pun tak tahu :D kalau ada kulit yg dah siap laju ajerr kita buat ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ija,betul la buat benda ni nak kena ada kerajinan dan kesabaran.Kalau tak memang tak boleh siapkan!

      Delete
  2. sedapnya pai tee ni kak ros, dah lama idam nak makan tapi malas buat sendirik.. saya punya acuan pai tee tu dah lama dok 'sebek' (kata org kelate.) entah bila nak cuba, resepi dah 2 3 jenis ada... pemalas betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Che Sue,sama la kita..Kak ros banyak benda do sebek tepi dingding.Anak selalu marah sebab maknya asyik nak beli barang2 yang mungkin tak digunakan.

      Delete
  3. salam kak ros...liza pun suka pai tee ni, tp xpernah buat sendiri jugak...tp kan elok la sikit dr bdk2 berdua kat atas tu, sbb liza xde pun dia punya acuan....hahahahahha
    maaf yer ika n cheq sue, gurau senda dihari cuti...ekekkekee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan nak ,buat malas,pepatah yang memang sesuai untuk orangg macam kita kan Liza?????

      Delete
  4. Adui Puan Rose teringin sekali hendak buat...tetapi nostalgia melekat kat acuan selalu menhantui ku..ok kali ini try resipi Puan Rose pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak paty,masa barang tengah baru dan tengah semangat nak buat ni le kena cepat2 buat.Lepas ni tak tahu bila lagi le larat nak berdiri depan api.Memang nak kena sabar bila buat pai tee ni kak Paty.

      Delete
  5. salam kakros... pekaba? lama betui tk singgah sini... kiter suker pai tee kak... tp bab memancing tuh lerrr yg tak tahannya.. mintak akak skettt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Rindu Hana.Tentu tak menang tangan dgn baby dan kerja kan???Jemput la jamu selera...Kak Ros tetak lawat dapur hana walau pun tak tinggal jejak.

      Delete
  6. Hello Puan Ros, I was at Paty's place nak check out noticed your profile, saya tekan brake, keluar asap, buat U turn busy body sini.
    WOW! I have not seen, eaten this pai tee about 27 years!

    First time I see a Malay lady doing this too. Usually it will be Nyonya women....banyak kerjah ni
    You are very good. Outstanding. I am very impressed.
    Shows you ada black belt in cooking, ha ha.

    Puan Ros, my compliments to you....I repeat, first time I see a malay lady making this, ha ha.
    You have a nice day, and keep a song in your heart.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle Lee long time no see.27 year????thats a long time.Next time you balik Malaysia gave me a visit,I'll make some for you.
      I'm not a nyonya but married to an apek so still can call me Ahso...lo...hahahaha
      You too take care ya.

      Delete
  7. Assallamualaikum kak Ros.

    Kak, dulu2 sblm ada blog Naz pernah gak buat pai tee ni. Anak2 suka makan paitee ni Tapi tang nak goreng sarang dia tu yg tak tahan tu. Nak kena berdiri ngadap kepanasan kuali tu..hehehe... Mintak sikit kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Naz,memang sakit tumit kaki le dibuatnya.tapi anak2 suka makan,so berbaloi la jugak.

      Delete
  8. uwaaaaa!!!!!!!!!!!!!! sedapnyerr!!! tp makan sedap, nk buat seksa nih. hihi.. kene sabo betul nk goreng satu2 sarang dia tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun...kak Ros pu uwaaaa...nak menyiapkan 2 adunan tu..rasa macam nak curah kat sinki je bila dak dekat nak habis sebab kaki pun dah sakit..sob..sob..sabar2 janji anak2 suka makan.

      Delete
  9. Bestnya ada buat pai tee...nyam nyam...lama jugak gue tak buat pai tee..dah slalu makan kat chicken rice shop..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rahel.jemput naik airasia datang sini.Sebabnya kulit pai tu masih ada.nanti kak ros boleh hidangkan.

      Delete
  10. salam Kak Ros..
    sy penah buat ni sekali...memang sedap kan..tp lenguh jugak la nk membuat sarangnya tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Umi..sedap..penat..sedap..penat...= makan sampai puas jiwa dan raga so berbaloi la jugak kan??

      Delete
  11. Assalammuaalaikum kak...saya pun dah lama tak singgah sini..heheheh....dah lama saya teringin nak buat kuih ni tapi acu tak beli2 lagi..hehehhe..saya pun suka kuih ni...tambah2 kalau cili dia tu sedap...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Q,memang sedap.Dah tak payah pegi chiken rice shop dah...hilangla 1 costumer......hehheh

      Delete
  12. lama dah nak merasa pie tee ni. tapi kena ada acuannyer dulu kan kak.. sedap ni krup krap dengan sayur rangup :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Izah,kak ros pun sama..lama mengidam nak buat sendiri.Dah dapat sarang terus buat.

      Delete
  13. As salam Kak Ros,

    Katne ye nk dptkn acuan pai tee nie?puas sy cr tp xjumpe...

    Dr : Saidatul_Putrajaya

    ReplyDelete
  14. Salam Dr Saidatul, cuba cari kat bake with yen bandar putri puchong.Kak Ros beli dekat kedai barang2 buat kek kat Puchong prima dan 1tu aje yang tinggal.Rasanya kak Ros ada tengok benda tu kat Bake with Yen.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info