Mereka yang sudi.......

Sunday, April 22, 2012

Jambalaya

Salam untuk semua.Hujung minggu yang hampir sampai kepenghujungnya dan hari minggu yang dirasakan agak istimewa kerana my 2nd princess menghidangkan kami dengan jambalaya untuk makan tengahari tadi.
Bukan senang untuk menjemput my anak2 dara kedapur untuk memasak. Cooking is just not their thing! sob...sob.....tapi bila dia buka mulut nak cuba masak resepi yang dilihat didalam sebuah buku masakan,apalagi pagi2 kita terus pastikan yang bahan2 yang diperlukannya untuk resepi ini disediakan.
Hasilnya memuaskan hati the head of the tukang makan,of course my laling la tu. Baginya rasa tidak penting tapi keinginan mencuba utuk memasak sesuatu yang istimewa (mereka dah pakar dalam memasak nasi puthi..hihihi) adalah sesuatu yang patut diberi bintang. So alhamdulillah kami semua kekenyangan dan berpuas hati dengan hidangan jambalaya hari ini.
Thank you my dearest daughter nini.
                                                            The cook of the day

Bahan-bahan
* 4 cawan beras (cawan periuk elektrik )
* 8 ketul paha ayam
* 2 biji capcicum merah
* 1 biji cili merah
* 2 biji buah tomato agak besar yang masak ranum
* 1 batang batang celery
* 1 biji bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 1 sudu besar serbuk ketumbar
* 1/2 sudu kecil kunyit serbuk
* 1 helai daun bay
* 2 ketul kiub pati ayam
* 2 cawan air (cawan metrik) ,ianya juga bergantung pada beras yang digunakan samaada airnya perlu ditambah atau dikurangkan.
* garam secukup rasa
Cara memasak
1- Basuh bersih ayam dan toskan.Beras juga dibasuh bersih dan ditoskan.Ketepikan kedua-duanya.
2- Capsicum, celery dan tomato dipotong dadu.Hiris nipis cili merah dan bawang putih dipotong halus.Bawang besar dipotong nipis.
3- Panaskan dalam 4 sudu besar minyak masak. Goreng bawang putih dan bawang besar hingga layu.Masukkan paha ayam dan goreng sekejap.Balik-balikkan paha ayam tadi.
4-Masukkan pula potongan celery,capsicum dan tomato.Kacau-kacau sekejap.Masukkan air dan 2 ketul serbuk pati ayam dan daun bay.Biar hingga kuah mendidih.
5- Bila air telah mendidih,masukkan beras dan kacau rata.Tambah serbuk ketumbar dan serbuk kunyit.Kacau sedikit dan biarkan nasi mendidh.
6- Kecilkan api dan tambah garam secukup rasa.Kacau hingga semuanya sebati.Tutup periuk dan biarkan nasi masak diatas api kecil hingga nasi betul-betul masak.
7-Taburkan potongan daun bawang dan daun ketumbar sebelum dihidangkan.


                                                                              happy cooking





14 comments:

  1. wah, ni baru tengok anak dara akak, cute macam emaknya!

    tertarik dengan tajuk 'jambalaya', tu berdesup datang! boleh try jugak ni nanti (atau nanti2lah...)

    ReplyDelete
  2. Cheq sue hahaha...nanti2 la tu yang lucu...banyak resepi yang dah lineup kan????

    ReplyDelete
  3. Salam kak ros! modelnyer cantek! tgk nasi tu pun best jer kan sbb ada ayam, nama dia jer kita jakun sbb tak pernah dengar hihihi.. cek2 dulu resepi, mcm best pulak :D tenkiu sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ija,modelnya emm...macam tak cukup makan ya???? dia dah cuba makan banyak tapi tak boleh naik2 berat badannya.Kesian..
      Jambalaya dan pilaf lebih kurang sama je..

      Delete
  4. Assalam kak ros,
    wah nama menu ni very intersting..i am sure rasanya pn sedap juga ni..
    wah dah ada tanda2 minat nak kedapur tu kak ros...beri sokongan ajellah kan kak.lama2 nanti pandai lah dia..cantik chef kak ros ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayu,Bagi kak Ros nasi ni sedap.Dia orang ni memang susah nak masuk kedapur.....tapi kemas mengemas dan cuci mencuci tu ok.Kak Ros nak sangat dia org belajar memasak....

      Delete
  5. slm ziarah dan slm kenal Puan Ros...terpanggil bile tgk nama menu tu...ptama kali dgr n tau ni...tgk bahan2 pon mudah jugak..bleh la nti cuba jugak...modelnye tu yg xtahn tgk...cantik org...mesti sesedap menu yg dimasak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Qasey Honey.Jambalaya macam tak pernah dengarkan...tapi kalau pilaf kita biasa dengar.Actually keduanya lebih kurang sama je.

      Delete
  6. Assallamualaikum kak Ros..

    Wah anak dara masuk ke dapur yer.. Tak pe, lepas ni mesti lebih bermotivasi utk mengikut jejak langkah ibunya di dapur..hehehe..

    Tak pernah dgr jambalaya ni kak. Boleh trylah nanti.. Nak tau gak apa rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Naz,dah try nanti bagitahu kak ros suka ke tak Ya.

      Delete
  7. Salam Kak Ros..wahhh sedap nasi ni apatah lagi air tangan dari si princesss yaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sue,rindu.....suka hati kak ros tengok dia nak masak.

      Delete
  8. Kak nape kita tertinggai ketapi ni ,nampak sedap,alhamdulillah nak jugak dia turun ke dapo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai mimie...nasi ni rasanya sedap.Tuan yang memasaknya pun senyum lebar sebab dia rasa masakannya sedap.hahaha...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info