Mereka yang sudi.......

Wednesday, April 18, 2012

No-baked Mini Swiss Roll


Salam untuk semua yang sudi berkunjung ya. No-bake mini swiss roll dibuat untuk breakfast pagi tadi.
Malam tadi tengah memikarkan apa nak masak untuk little laling sebelum ke sekolah.Jalan sana jalan sini dan terjumpa resepi ni kat dapur My Kitchen Snippets. Terus terpikat sebab sangat senang untuk membuatnya dan meggunakan bahan-bahan yang sememangnya dah ada kat dapur.
It is acctually panncakes yang diletak filling digulung seperti swiss roll. Dapat 2 biji macam resepi asal.1 makan pagi tadi dan 1 lagi simpan untuk tea-time.
Sila la ke MKS untuk tengok mini swiss rollnya yang comel-comel. Dah berangan nak buat sekali lagi yang kaler-kaler macam yang dibuat MKS.Thank you very much MKS for the nice recipe.

Ingredients
*1 1/2 cups flour  
*2 tbsp cornstarch
* 1/2 tsb baking powder
* 1 large egg (P.Ros used 2 medium size eggs)
* 1tsp salt
* 1 tbs sugar
* 2 tbsp melted butter
* 1 cup milk
* 1/2 cup water
 a few drop of pandan paste -optional
Some red bean paste or any filling of your choice (P.Ros used nutella)




1- Put all the ingredients except the filling into a blender and blend until well mix.Set the batter aside to rest for 15 minutes.
2- Greased a non stick pan ( i used 12" diameter pan) with a little bit of butter over medium heat. Pour half of the batter in the pan,swirl the pan around until it covers the whole pan.
3. Cover the pan and let it cook until bubbles start appearing on top of the pancake and the bottom turns brown.
4- Flip it over and cook the other side until brown. Remove from pan.Spread some red bean paste on it and roll it up like a swiss roll.Wrap the roll up in a foil tightly and set it aside while you make the second one.
5- Once the rolls are cool, cut it and serve.

                                                                    happy cooking

19 comments:

  1. assalam puan ros..

    menariknya. mmg sesuai utk anak2. tp anak sy lain sikit.. buat pancake dorang takmo layan pulak.. ayahnya pun sama.. pendek kata kalau breakfast manis2 mmg dorang tak suka.. haii... susah betul!

    ReplyDelete
  2. Salam Madiha.Biasa la kita orang asia kan suka makan yang berat-berat macam nasi lemak.Kat rumah kak Ros ni semua jalan,resepi org putih ke,cina ke,india ke,melayu ke....semua bedal.

    ReplyDelete
  3. Bagus idea Ros ni! Mudah dan sedap, lagi2 letak nutella....

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Kak Ros,
    Lamanya menyepi.....rindulaaaa....hehehe
    Mula mula tengok gambar ingatkan filingnya sambal, rupanya redbean. Kalau tukar filing letak sambal bilis mesti lagi best kan Kak Ros.....eeeee...dah kecur air liurku dibuatnya.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam watie...ya rindu...jemput makan kueh ni dulu ya.

      Delete
  5. wah gud idea ni akak ... nampak pun sedap..

    ReplyDelete
  6. Kak Ros, thanks for trying out the recipe. Instructions No 3. It should be bubbles and not bunnies :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai IC4F,thank you for dropping by. Hihihi obviously wrong spelling.

      Delete
  7. beauuuuuutiful & yummy post....drooling here..;)
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  8. Assallamualaikum kak Ros..

    Kak ros..ermmm tadi masa tgk gambar mmg ingatkan sroll.. But ok gak buat pancake ni jadi cam ni..Menyelerakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Naz,agak kreative tuan empunya resepi tukan???

      Delete
  9. Assalam Kak Ros,
    rindu sama kamu..
    banayk sungguh entry kak ros yang tak sempat kita tengok..dapat tengok kat facebook aje ..maklum ler tak ada mood nak bw 'time' tu..
    thanks kak for all the support you have given me..really appreciate it so much..

    ReplyDelete
  10. Salam kak ros! maaf ya kak lama tak masuk sini sbb bz sikit, byk n3 sedap2 dah ketinggalan ni, nak2 paratha roll kat bwh tu paling kita suke :D non baked swiss roll?? jakun kita hihihi....

    ReplyDelete
  11. Salam Puan Ros..
    lama tak jgk kat sini...hehehe sama lah mcm Ika nk jgk merasa pratha roll yg dibake..looks delicious!!

    yg no bake mini swiss roll pun ingat swiss roll ori tapi bila baca its just simply pancake..very creative kan ... i like !!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info