Mereka yang sudi.......

Wednesday, March 14, 2012

Oreo Brownies



Salam untuk semua teman.Biasanya musim cuti sekolah P.Ros agak banyak masa didapur,tapi cuti kali ini dipenuhi dgn upacara memunggah budak2(bunyi macam barang ya) keholiday camp diUSJ Taipan.Pagi semalam sempat curi masa buat brownies untuk minum petang my laling semalam dan resepinya dicopy n paste from here.  and
adapted from What Gaby’s Cooking.
Namanya dah ditukar kerana P.Ros rasa tak berapa berkenan le dgn nama asalnya.(heart attack brownies????? apa ke hel le nak guna nama tu,belum ready kot nak masuk spital).Memandangkan salah satu bahan dalam brownies ni ialah biskut oreo so rasanya itulah nama yang agak sesuai.Apa pun thank you pada empunya resepi.Memang mudah untuk membuatnya.Cuma bahagian bawah brownies P.Ros agak kering sikit ,mungkin disebabkan kekurangan butter atau kerana sukatan gulanya yang dah dikurangkan.Apa pun rasanya tetap sedap bagi penggemar2 coklat.Silakan mencubanya jika suka. 
Cookie Dough Layer
1/2 cup unsalted butter (115g)
1/4 cup brown sugar
3/4 cup sugar (tak letak)
1 egg
1 tsp vanilla
1 1/4 cup plain flour
1/2 tsp salt
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp baking powder
1 cup chocolate chips (P.Ros guna cooking choclate yang dipotong kecil)


Oreo Layer
1 pack (2 English rolls) Oreos
Brownie Layer
10 tbs (140g)  unsalted butter
1 1/4 cups sugar (P.Ros guna 1 cawan saja)
3/4 cup cocoa powder
1/2 tsp salt
2 tsp vanilla
2 eggs
1/2 cup plain flour


1. Line a 9 x9 inch pan with parchment paper (P.Ros guna bekas kaca tahan panas seperti dlm gambar tu) and preheat the oven to 350 F/180 C. Make the brownie layer. In a saucepan melt the butter of medium heat. Whisk in the sugar and cocoa powder once melted. Add the salt, vanilla, eggs and whisk until combined. Add the flour and mix. Set aside.

2. Make the cookie dough layer. In a large bowl cream the butter and sugar together on medium speed. Add the eggs and vanilla and mix until combined. Add the flour, salt, baking soda and baking powder and mix until just incorporated. Fold in the chocolate chips by hand.
3. Start the assembly. Press all of the cookie dough into the bottom of the pan. Layer as many Oreos that will fit on top. Pour the brownie mixture over top evenly.

4. Bake for 30-35 minutes until a toothpick inserted in the center comes out clean.

                                                                                   happy cooking

12 comments:

  1. Wallahweiii...cam bez jer kak Ros
    brownies ngan oreo...dua2 sedap bila disatukan bertambah-tambah ler sedapppp :)

    ReplyDelete
  2. Sedap dan bagus untuk menambahkan berat badan ni....

    ReplyDelete
  3. salam kak ros...
    aduuuh hitam itu menawan kan...dan pastinya sedaaaap:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya atie hitam itu menawan dan hitam juga sitampok manis,macam brownies ni la.....

      Delete
  4. menariknya resepi ni kak...kalau rajin nak cuba..:) salin resepi dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Q... buat macam kak Ros CNP je..tak payah nak susah tulis2 kan????hehehe

      Delete
  5. anak2 mesti suke ni. oreo kan kegemaran budak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Izah,kalau cakap pasal oreo tak kira tua muda ,semuanya suka kan???

      Delete
  6. sedap nampak brownis tu kak ros... kat rumah kalau beli oreo.. harus sorok awal2 kalau ada perancangan nak buat sesuatu.. kalau idak.. kejap jer tinggal plastik kosong.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Madiha,anak dara kak Ros yang berdua tu pun suka makan oreo,apalagi anak4 kecil kan?

      Delete
  7. fuh.. sedap betul nmpk brownies nih. ada layer2 oreo pulak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Tun,semua orang suka oreokan?? Buat brownies lagi la mengancam.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info