Mereka yang sudi.......

Sunday, March 25, 2012

Hotteok-Korean Stuffed Pancake

Annyeong hashimnikka,  Hwangyong-hamnida(Selamat pagi dan selamat datang dalam bahasa korea).
Saja-saja.....hari ni belajar bahas korea dan masak masakan korea.Anak-anak adalah peminat tegar drama korea semenjak dari winter sonata dulu.Actually maknya PUN.............
Sebenarnya dah lama nampak resepi Korean pancake ni dekat blog My Kitchen Snippets dan Treat And Trick.Dah pasang angan-angan nak mencubanyan.Dan minggu lepas ternampak pula kat blog Sonia nasi lemak lover.
Maka pagi ni dah tak boleh tahan-tahan lagi ,mesti nak cuba resepinya.
Resepinya dicnp dari  My Kitchen Snippets (thank you Mdm).Intinya dibuat 2 jenis. Sejenis mengunakan badam dan gula merah dan sejenis lagi mengunakan chicken floss seperti yang dibuat Sonia.
My laling lebih suka yang berinti manis.Makan panas2 dengan secawan kopi.
Recipe CNP from :My Kitchen snippets
Ingredients:
2 1/2 cups flour
1/2 tsp salt
140 ml milk
60 ml warm water
1 tbsp sugar
1 tsp of yeast
1tsp shortening (I added)

Filling :
1 tsp cinnamon powder
1/2 cup crushed walnuts
4 tbsp of dark brown sugar


1. Mix warm water, sugar and yeast together and set it aside for 10 minutes. After 10 minutes the yeast mixture should be foamy.
2. In a mixing bowl, combined flour, salt, milk and the yeast mixture and knead into dough. Knead until the dough is smooth and it should take about 5 minutes. Set it aside for at least 3 hours or until it becomes twice its size.
3. Mix brown sugar, cinnamon powder and walnut together.
4. Divide dough into equal portions (depend on how big you want) flatten it with your hand and put about a tbsp of filling into it. Wrap it up to form into a ball. Set it aside.
5. Warm up a non stick pan in a medium heat, add about 2 tbsp of oil to it. Flatten the dough with your palm and pan fry the hotteok on both side until golden brown. While frying continue to flatten the dough with a spatula.
                                                                                  happy cooking









10 comments:

  1. Assalamualaikum Puan Ros,
    nampak tebal juga HKSP tu ye... ni kalau makan seketul boleh kenyang sampai tengahari ni ye...

    ReplyDelete
  2. as-salam KAK Rose
    very interesting!!!npk sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Ady,membuatnya cukup senang dan tak ada berminyak-minyak.Sedap minum dgn kopi.

      Delete
  3. salam akk...rasa dia cm roti yer, maklumlah jakun kan, xpernah mkn...hihihihi

    ReplyDelete
  4. Salam kak ros! Waaaaaaa! Kita mmg addicted dgn apa2 yg berkaitan korea :D lagi2 kpopnya :D boleh cuba niii, thnks for sharing! Terima kasih sudi singgah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ija.rasanya tak kira tua ke muda ke...demam drama korea dan Kpoonya buat semua org kena tempias kegilaannya kan.Cuba la buat pancake ni.

      Delete
  5. nyummy!!! mmg demam korea skrg ni. semua mknn koreo pun nmpk sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Tun...kak Ros pun kena tempiasnya sekali.Hihihi.Begitu la jadinya bila kat umah ada anka dara atau anak teruna.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info