Mereka yang sudi.......

Sunday, March 4, 2012

Lemon Curd


 Cuaca panas rasanya dah bermulaKan? Tekak reringin nak makan something yang manis2 masam.Terpandang  lemon tart maringue kat dapur  kak1 semasa menggeledah dapurnya dipagi minggu ni.Dan ini lah hasilnya ,lemon curd yang masam manis with the tangy lemon taste.Lepas ni akan menyusul resepi tartnya ya.Thank you kak1.
Bahan-bahannya
* 3 biji telur
* 120ml jus lemon (2 biji lemon) -P.Ros dapat 100ml jus dari 2 biji lemon dan kalau tak suka masam gunalah 1 biji lemon je
* 120grm gula pasir
* 2 sudu besar parutan kulit lemon (P.Ros dapat 2 sudu kecil)
* 60grm mentega
* 2 sudu kecil tepung jagung
* 1 sudu besar cream (P.Ros letak susu segar)

Cara memasak
1-Telur dipukul ringan
2- Campurkan tepung jagung dan jus lemon
3- Masukkan semua bahan kedalam periuk dan masak diatas api sederhana dgn mengacaunya secara tak berhenti.
4- Bila bahan kelihatan masak dan pekat,tutup api dan kacau lagi sehingga semua wapnya keluar.Masukkan kedalam bekas dan sejukkan sebelum digunakan.
                                                 happy cooking

6 comments:

  1. Assalamualikummmm ros, hee hee nti laling makan tart lemon ros tguk reaksi cam mane , hubby K1 terbeliak biji mata kerana x sgka rasenya yg masam smpai skrg K1 nk tergelak hee hee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..memang dia cakap abit masam la mama..Rasanya 1biji lemon pun dah cukup kan K1.Tapi ros suka....

      Delete
  2. waahhh.. tak sabo nak makan tart rasa lemon kastard gini. pastinya sedap. ni kalau letak buah buahan sedap gak ke kak ros. apa2 pun mmg nampak cantik likat je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Izah.Kalau org yang tak suka masam letak sebiji llemaon dah cukup dah.Kak Ros rasanya yg masam2.

      Delete
  3. assalam kak ros,
    wah your lemon curd can be seen very appetisinglah kak...
    macam nak capai rasa nak colek sikit gitu..and since you said its lemon..my saliva dah penuh dah ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayu...memang menitik air liur kalau makan lemon curd ni.So next time kak Ros nak kurangkan jus lemon tu...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info