Mereka yang sudi.......

Sunday, April 29, 2012

Red Velvet Cheesecake Brownies

Salam berhujung minggu untuk semua.Satu hari yang penat untuk kami sekeluarga.
Hari ni merupakan hari sukan bagi tadika P.Ros dan pagi tadi kita hampir2 dapat sakit jantung.Tahun lepas sewa dewan dibagi PA system sekali,Tahun ni bila sampai kedewan dibagitahu tak ada PA system.OMG.....pagi Ahad mana nak cari PA System??? tapi Alhamdulillah sebelum acara bermula masaalah dapat diselesaikan dan hari sukan berjalan dengan lancar.Yang penting semua anak-anak pulang dengan perassan gembira bersama medal masing.masing.

kalau kawan2 perasan N3 sebelum ni adalah resepi brownieskan?, dan N3 kali ni masih lagi brownies.Kebetulan ada cream cheese dalam peti dan petang semalam tak tahu apa nak makan for tea-time.Resepi red velvet brownies ni dah lama disimpan dan finally semalam semangat untuk membuatnya telah datang.Tak kurang sedapnya dibandingkan dengan brownies2 yang lain.My laling kata dia suka....bagus la ling.Hari ni balik dari dewan dia hentam lagi...laku brownies mama eh...sila tengok resepi asal disini ya.Kita dah olahkan semula sebagaimana kita membuatnya.

Bahan-bahannya
Untuk Brownie
86 grm butter
80 grm cooking coklat
2/3 cawan gula
2 biji telur
1/2 cawan + 1 sudu besar gandum
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar pewarna merah
1/8 sudu kecil garam 
 
Untuk Cheesecake
250 grm krim cheese
1 biji kuning telur
1/3 cawan gula halus
1 sudu kecil vanilla

Cara-cara untuk membuat brownies
 1- Campurkan butter dan coklat masakan kedalam mangkuk tahan panas dan masak dalam nicrowave selama 30 saat.Angkat keluar kacau dan masukkan kedalam mangkuk  adunan.
2-Masukkan gula dan telur kedalam campuran coklat dan pukul sebati.
3- Campurkan tepung gandum bersama garam dan serbuk koko dan masukkan kedalam campuran coklat tadi.kacau lagi hingga semua bahan sebati. Tambahkan pewarna merah dan kacau rata.
4- Simpan 1/4 dari adunan dan selebihnya dimasukkan kedalam tray berukuran 9x9 yang telah dilapik dengan parchment paper.


5- Untuk cream cheese: Campurkan semua bahan dan pukul hingga kembang dan lembut.
6- Letakkan cream cheese diatas adunan brownies tadi dan ratakan secara perlahan dan cermat.
7- Letakkan sesudu adunan brownies di beberapa tempat atas adunan cream cheese dan dengan mennggunakan pisau lakarkan garisan dari kana kekiri dan atas kebawah.Pastikan pisau tidak terlalu kedalam untuk dapat melihat lapisan merah dibawah.
8- Bakar brownies dalam oven dengan kepanasan 180c selama 25-30 minit. Pastikan brownies betul-betul sejuk dahulu sebelum dipotong .


                                                                                 happy cooking


Friday, April 27, 2012

Chocolatey Nutella Brownies






Salam to all.Brownies yang dibuat sudah lama dulu masa mula-mula Love2cook buat N3nya. Tapi gambarnya macam tak ada 1 pun yang menunjukkan kecantikkan brownies ni (macam orang la pulak ya).So kita simpan je dalam folder.Lepas tu tengok Hana buat.
kebetulan la dah 2 3 hari tak ada N3 maka menjenguk keluar la resepi brownies ni.memang sedap la dimakan pada bila2 masa lebih2 lagi masa dok lepak2 depan tv.Kalau kat umah ada nutella boleh la mencuba resepi ni.
Thank you love. 

Resepi CNP dari :LOVE2COOK
 
Ingredients:~
  • 113gm butter
  • 3/4 cup milk chocolate chips
  • 1/2 cup granulated sugar
  • 2 large eggs ~ lightly beaten with a fork
  • 1 cup nutella
  • 50gm plain flour
  • 1/2 tsp baking powder 
  • Combine butter, chocolate chips and sugar in a medium saucepan and stir over medium heat. Remove from heat and allow to cool. 
  • Whisk in the beaten eggs into the butter chocolate mixture. Mix in the nutella. 
  • Add flour and baking powder, stir until well combined. 
  • Pour into a greased and lined rectangular cake tin.
  • Bake at 170ºC for 35 minutes or until cooked through. Allow to cool before slicing. Enjoyyyyy!!!

                                                                   happy cooking


Sunday, April 22, 2012

Jambalaya

Salam untuk semua.Hujung minggu yang hampir sampai kepenghujungnya dan hari minggu yang dirasakan agak istimewa kerana my 2nd princess menghidangkan kami dengan jambalaya untuk makan tengahari tadi.
Bukan senang untuk menjemput my anak2 dara kedapur untuk memasak. Cooking is just not their thing! sob...sob.....tapi bila dia buka mulut nak cuba masak resepi yang dilihat didalam sebuah buku masakan,apalagi pagi2 kita terus pastikan yang bahan2 yang diperlukannya untuk resepi ini disediakan.
Hasilnya memuaskan hati the head of the tukang makan,of course my laling la tu. Baginya rasa tidak penting tapi keinginan mencuba utuk memasak sesuatu yang istimewa (mereka dah pakar dalam memasak nasi puthi..hihihi) adalah sesuatu yang patut diberi bintang. So alhamdulillah kami semua kekenyangan dan berpuas hati dengan hidangan jambalaya hari ini.
Thank you my dearest daughter nini.
                                                            The cook of the day

Bahan-bahan
* 4 cawan beras (cawan periuk elektrik )
* 8 ketul paha ayam
* 2 biji capcicum merah
* 1 biji cili merah
* 2 biji buah tomato agak besar yang masak ranum
* 1 batang batang celery
* 1 biji bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 1 sudu besar serbuk ketumbar
* 1/2 sudu kecil kunyit serbuk
* 1 helai daun bay
* 2 ketul kiub pati ayam
* 2 cawan air (cawan metrik) ,ianya juga bergantung pada beras yang digunakan samaada airnya perlu ditambah atau dikurangkan.
* garam secukup rasa
Cara memasak
1- Basuh bersih ayam dan toskan.Beras juga dibasuh bersih dan ditoskan.Ketepikan kedua-duanya.
2- Capsicum, celery dan tomato dipotong dadu.Hiris nipis cili merah dan bawang putih dipotong halus.Bawang besar dipotong nipis.
3- Panaskan dalam 4 sudu besar minyak masak. Goreng bawang putih dan bawang besar hingga layu.Masukkan paha ayam dan goreng sekejap.Balik-balikkan paha ayam tadi.
4-Masukkan pula potongan celery,capsicum dan tomato.Kacau-kacau sekejap.Masukkan air dan 2 ketul serbuk pati ayam dan daun bay.Biar hingga kuah mendidih.
5- Bila air telah mendidih,masukkan beras dan kacau rata.Tambah serbuk ketumbar dan serbuk kunyit.Kacau sedikit dan biarkan nasi mendidh.
6- Kecilkan api dan tambah garam secukup rasa.Kacau hingga semuanya sebati.Tutup periuk dan biarkan nasi masak diatas api kecil hingga nasi betul-betul masak.
7-Taburkan potongan daun bawang dan daun ketumbar sebelum dihidangkan.


                                                                              happy cooking





Wednesday, April 18, 2012

No-baked Mini Swiss Roll


Salam untuk semua yang sudi berkunjung ya. No-bake mini swiss roll dibuat untuk breakfast pagi tadi.
Malam tadi tengah memikarkan apa nak masak untuk little laling sebelum ke sekolah.Jalan sana jalan sini dan terjumpa resepi ni kat dapur My Kitchen Snippets. Terus terpikat sebab sangat senang untuk membuatnya dan meggunakan bahan-bahan yang sememangnya dah ada kat dapur.
It is acctually panncakes yang diletak filling digulung seperti swiss roll. Dapat 2 biji macam resepi asal.1 makan pagi tadi dan 1 lagi simpan untuk tea-time.
Sila la ke MKS untuk tengok mini swiss rollnya yang comel-comel. Dah berangan nak buat sekali lagi yang kaler-kaler macam yang dibuat MKS.Thank you very much MKS for the nice recipe.

Ingredients
*1 1/2 cups flour  
*2 tbsp cornstarch
* 1/2 tsb baking powder
* 1 large egg (P.Ros used 2 medium size eggs)
* 1tsp salt
* 1 tbs sugar
* 2 tbsp melted butter
* 1 cup milk
* 1/2 cup water
 a few drop of pandan paste -optional
Some red bean paste or any filling of your choice (P.Ros used nutella)




1- Put all the ingredients except the filling into a blender and blend until well mix.Set the batter aside to rest for 15 minutes.
2- Greased a non stick pan ( i used 12" diameter pan) with a little bit of butter over medium heat. Pour half of the batter in the pan,swirl the pan around until it covers the whole pan.
3. Cover the pan and let it cook until bubbles start appearing on top of the pancake and the bottom turns brown.
4- Flip it over and cook the other side until brown. Remove from pan.Spread some red bean paste on it and roll it up like a swiss roll.Wrap the roll up in a foil tightly and set it aside while you make the second one.
5- Once the rolls are cool, cut it and serve.

                                                                    happy cooking

Sunday, April 15, 2012

Pratha Gulung



salam hujung minggu. Roti Pratha gulung ni dibuat untuk sarapan pagi tadi. Lagi kes nak habiskan bayam.So intinya adalah campuran bayam,minced beef dan cheese.Marbeles and heaven le.....makan sebiji meman kenyang dan dah siap ada lauk dan sayurnya sebagai inti.Jangan lengah2 lagi jom tengok resepi.

Bahan-bahannya
* 1 paket pratha jenama kawan (5 keping)
* 200grm daging hancur
* 1 labu kecil bawang besar dipotong dadu
* 100 grm bayam (P.Ros campur bayam merah dan hijau)
* Parutan cheese secukupnya (Campuran moza dan cheddar)

cara-caranya
1- Bayam di rebus  dan diperah keluar airnya hingga kering-ketepikan
2- Panaskan dalam 2 sudu minyak dan tumis bawang besar hingga terbit bau dan masukkan daging hancur.Tambah secubit garam,1/2 ketul pati ayam dan 1 sudu kecil lada hitam hancur.Goreng hingga air daging kering dan daging agak masak. Angkat dan sejukkan.
3- Keluatkan paket pratha dari freezer dan ambil sekeping roti (biarkan yang lain didalam paket).Sapu sedikit minyak masak pada kedua belah tapak tangan dan massage pratha hingga menjadi sedikit lembut untk memudahkan proses mengulung..
4- Letakkan pratha didalam pinggan dan letakkan pula daun bayam, lepas tu letak pula daging hancur diikuti parutan cheese sebanyak yang disukai.
5-Gulung roti pratha dengan kemas dan kemaskan juga kedua-dua belah hujungnya.Ulang proses ini sehingga siap kelima-lima keping roti pratha.
6- Susun roti atas dulang yang dah disapu sedikit minyak dan sapukan telur diatasnya. Buat garisan yang tidah putus diatasnya dengan mengunakan pisau.
7- Bakar roti pratha selama 25 minit dengan oven berkepanasan 200C. Makan semasa panas untuk menikmati lelehan cheesenya. (Pastikan bibir anda tak melecur ya....)
                                                   happy cooking

Telur Dadar Hijau


Salam untuk semua.
Telur dadar warna hijau!!!!! haru betul la kita dibuatnya semenjak my laling jadi pekebun tak bertauliah ni.Semua pokok sayur-sayuran yang dia tanam menjadi.resepi bendi 1 hal....ini dia suruh reka resepi mengunakan bayam pulak.Adoi..sebelum dia buat jus bayam dan suruh kami semua minum.....baik cepat-cepat pikir apa nak buat dgn bayam yang dah dipotong tu.halo..halo...halo..cepat la keluar idea...ooii...(dah beberapa kali buat Quiche bayam Kot...sup bayam dgn fish ball..lagi????)
Sebelum kita buat apa2 dia dah bagi idea lagi.Katanya "mama why dont you blend the bayam and fry it with eggs???? Pulak dah..nak kena blend juga macam jus la tu (sebelum ni dah pernah goreng telur dgn bayam sehelai sehelai)
Maka kita pun masukkan telur dan bayam kedalam blender dan tekan butangnya.Bila dah siap dan dituangkan kedalam mangkuk..mak oi...berair dan berbuih..macam mana nak goreng ni????  terpikir dalam kepala ,kalau bagi dia minum macam dia asyik suruh kami minum jus bendi merah tu ok tak????? hihihi.... jahatnya engkau wahai si-isteri...
Apa pun alhamdulillah bila digoreng airnya kering dan jadi macam telur dadar biasa.Cuma masa nak terbalikkan dia jadi pecah,mungkin sebab besar sangat maka kita terus kecil2kan dia dan terus mengoreng.Rasanya?????tetap sama dengan telur dadar biasa dan of course la ada perasa bayam. Warnanya Cantik!!!! ada sapa2 nak cuba ...aa..gi pasar beli bayam ya.
Bahan-bahannya
* 4 biji telur
* 2 batang daun bayam diambil daunnya
* 1/2 labu bawang besar dipotong nipis
* 2 biji cili hijau potong nipis
* Garam secukup rasa
* Daun bawang ,daun parsly dan cili padi untuk hiasan



Cara Memasak
1- Masukkan telur dan daun bayam kedalm blender dan blend hingga hancur.(bancuhan memang cair)
2- Tuangkan kedalam mangkuk dan masukkan garam serta hirisan cili padi dan lada hijau.Kacau sedikit.
3- Panaskan 3 sudu minyak dalam kuali dan tuang bancuhan telur tadi.Goreng seketika dan tutup kuali.Setelah beberapa minit buka penutup kuali dan goreng lagi sehinghga air menjadi kering sebelum dibalikkan telur tersebut.
4- Goreng telur dadar hingga garing dikedua-dua belah.Angkat dan taburlah bahan hiasan tadi.
                                                                  happy cooking

Saturday, April 14, 2012

Akok

 Salam untuk semua. Akok kueh kegemaran orang2 kelantan atau pantai timur.Sejenis kueh yang pasti dicari semua orang terutamanya dibulan puasa.  Ini  akok versi orang bandar.Tak payah ada acuan akok yang berat tu serta tak payah bakar atas dapur kayu yang kemudiannya diletakkan sabut kelapa diatas penutup acuan semasa memasaknya.

Kesian bila pikirkan betapa susahnya orang dulu2 membuat kueh untuk dijual dengan harga 5 sen atau 10 sen sebiji.Satu hari berdiri didepan dapur kayu yang boleh membuatkan muka merah padam kerana kepanasan.Sakit tangan memukul telur lagi satu hal.

Tapi sekarang lihat la betapa senangnya untuk membuat akok yang hanya mengunakan blender dan acuanya pula hanya guna acuan muffi dan kemudian dibakar didalam oven.Tak sampai 1 jam dah siap untuk dihidangkan pada keluarga. Rasanya juga tak kurang sedapnya.

Terima kasih setinggi gunung pada tuan resepi yang membolehkan kami2 yang tinggal dibandar juga boleh merasa akok homemade. Bravo Zaliana!!!Minta izin copy resepi ya.

Resepi dari : Zaliana MYR

Bahan-bahan ( 36 biji ) (P.Ros dapat 18 biji saiz macam dalam gambar tu)

  • 5 biji telur
  • 200 ml pati santan
  • 100 ml air
  • 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera- berat gula melaka yang P.Ros guna 200 grm
  • 30 gram tepung gandum
  • 3 helai daun pandan- disiat-siat
  • 2 cubit garam halus

Cara-cara

  1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.-(P.Ros masukkan daun pandan semasa merebus gula melaka)
  2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.-(Setelah santan suam P.Ros buang daun pandan dan masukkan gandum dan telur,kemudian di blend hingga semua bahan sebati baru ditapis)
  3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya (Puan Ros guna acuan muffin). Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
  4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.                                                                                                                             happy cooking
     

Fried Dumpling / gyoza


Salam Pagi sabtu.Dumpling or dimsum adalah makanan peberet kami anak beranak.Tapi bukan senang untuk mendapat halal dimsum.Biasanya kami akan ke restoran china yang halal di Dorset Hotel/Shereton Subang Jaya atau Maju Palace kuala lumpur.Harga pun boleh tahan jika makan 1 keluarga. Biasanya kami akan kesana bila ada family gathering belah my laling atau pun pada musim perayaan tahun baru china.
Fried dumpling bagi kaum china atau pun gyoza bagi orang2 jepun ni memang sedap.So untuk kawan2 yang teringin nak makan dimsum boleh la cuba membuatnya sendiri.Tentunya tak secantik dan selembut yang dihotel tapi rasanya tetap sedap.Minyak bijan dan daun bawang memainkan peranan penting dalam setiap masakan cina.Sama lah juga dengan dumpling ni.Cara memasaknya juga membuatkan dumpling menjadi juicy seperti ada sedikit.sup didalamnya bila digigit (tentunya dimakan masa panas-panas untuk dapat merasa jusnya).Yang penting bahagian bawah dumpling mesti la garing.
Sesiapa yang berkenan sila abaikan bentuknya yang tak seperti yang original ya.Hanya orang2 yang tangannya berseni atau sudah expert akan mendapat bentuk yang cantik.Puan Ros tak kisah bentuknya janji sedap dimakan.
P.Ros melayari beberapa video masakan untuk fried dumpling ni dan berkenan dgn resepi yang Hana buat.Jangan bandingkan kejadian dumpling tu ya.Siapa la kita dibandingkan dgn Hana kan???
Dumpling ni boleh dimakan tampa sos jika fillingnya cukup perasa.Mari la cuba.
 Hana Kak Ros copy Paste kat sina ya.Thank you.
  
RESEPI GYOZA
Source: hanamemories.blogspot.com


Bahan-bahan
Untuk Skin
  • 250g tepung gandum
  • 1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas
  • 1/4 sk garam
  • Extra tepung gandum utk canai
  • 1/2 sudu kecil baking powde (P.Ros tambah)
Untuk Inti
  • 250g daging kisar/ ayam/ udang (P.Ros guna 200 grm daging hancur)
  • 1/2 genggam daun kucai - potong kecil (P.Ros ganti dgn daun bawang)
  • 50g kubis - cincang dadu halus (P.Ros gunakan lebih kurang 100 grm sebab nak habiskan kubis yang ada)
  • 1 sudu makan halia parut
  • 2 sudu makan bawang putih parut
  • 1sk minyak bijan (Puan Ros guna lbih kurang 1 1/2 sudu)
  • 1sk gula
  • 1/4 cawan bawang besar - potong dadu
  • Daun negi - jika suka (tak masuk)
  • garam dan pepper
  • Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling
  • 1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (Puan ros stim guna air tampa tepung jagung)


 
Cara-cara
  • Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (P,Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain.
  • Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza. 
  • Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian. 
  •                                                                                happy cooking
     

Friday, April 13, 2012

Bendi Merah Goreng Rangup


Salam malam untuk semua.Lagi cerita bendi merah.Pokoknya tumbuh tinggi segar dan agak banyak juga buahnya.Dibahagi-bahagikan pada kawan2.Hubby juga sibuk searching resepi jus bendi dlm internet dan dah pun buat beberapa kali dan kami semua dipaksa minum.Dia campurkan bendi dgn jus mangga la,kiwi dan  sebagainya.So far belum la ada yang sakit perut.
Hari ni nak mengelakkan dia buat jus lagi kita cepat2 buat resepi bendi goreng ranggup ni.Resepinya sama je dengan peria goreng hari tu. Memang sedap la dimakan begitu sja atau dihidang bersama nasi.Juga pastikan ianya digoreng ngam-ngam sebelum nasi dihidang. Sesipa yang sudi jemput la mencuba.
 Bahan-bahannya
* 5 biji bendi- Merah atau Hijau

* 4 sudu besar tepung beras
+ 1 sudu besar tepung beras
* 1 sudu besar tepung jagung

* 2 sudu kecil serbuk cili

* 1 sudu besar rempah kari 

* 1 sudu kecil serbuk kunyit

* 1/2 sudu kecil garam
+ sedikit serbuk pati ayam
* 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam

* 2 sudu besar air (tambah jika perlu)



Cara memasak
1- Basuh bersih bendi dan potong serong dan sama nipis.

3- Masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk yang berisi bendi tadi kecuali air.Gaul semua bahan hingga rata dan sebati.

4- Masukkan 1sudu air dahulu dan gaul rata.Jika ianya nampak masih agak kering masukkan lagi 1 sudu air lagi atau lebih.Pastikan campuran tidak terlalu cair atau terlalu pekat dan tepung bersalut cantik pada bendi.

5- Panaskan minyak masak secukupnya dalam non-stick pan.Bila minyak dah betul-betul panas masukkan bendi sekeping demi sekeping dan jangan digoreng terlalu banyak pada sesuatu masa.

6- Goreng bendi hingga betul-betul garing.Angkat dan toskan minyaknya.Makan bersama nasi panas atau begitu saja.

                                                                                    happy cooking

Thursday, April 12, 2012

Rawa tosai 2

Salam untuk semua.Buat rawa tosai untuk kali yang kedua untuk makan tengahari semalam.Kali ni beli tepung yang dah siap jenama Gemini.Ikut saja arahan di luar paket.Cuma tambahkan bawang besar dan parutan carrot.
Chutney kelapa juga dibuat seperti resepi yang dulu cuma kali ni ditumiskan sedikit biji sawi dan daun kari dengan sedikit minyak.Lepas tu dicurah kedalam mangkuk chutney kelapa dan gaul rata. 
Makan tosai ni dgn kari ayam. Kita suka banyak kuah macam gambar yang kat atas tu.Itu memang pinggan kita,tak kongsi dengan sapa.sapa.Setiap orang makan 2 hingga 3 keping tosai.My little laling makan sampai 2 1/2 biji.
Go little laling........you are truly 1Malaysia generation.





 
Tip memasak: semasa memasak tosai ni ,jangan dilipat sebelum ianya betul2 garing (tepinya kelihatan coklat kegelapan)
                                                            happy cooking

Wednesday, April 11, 2012

Pai Tee

Salam pagi dan selamat bercuti untuk semua warga yang bekerja. Biasanya hari rabu dibiarkan tampa kata-katakan??Tapi pagi rabu ni kita ada banyak kata-kata yang nak ditaipkan.

Pai Tee ni sebenarnya memang pujaan hati P.Ros dan anak2.Dan kalau pergi chicken rice shop,order 2 3 pinggan pun boleh tak cukup dibuatnya.Dalam kepala selalu ingat mesti susah nak membuat kulitnya dan tak tahu mana nak cari sarangnya.Satu hari masa sembang2 dgn Cik Mimi yang jau kat penang tu....katanya akak boleh beli sarang tu ka bake with Yen. eeealah...hai ,tempat yang tak berapa jauh dari rumah dan dikunjungi hampir setipa bulan rupanya ada menyimpan benda ni?????  2 hari lepas kebetulan pergi kedai barang kek yang baru dibuka dan terus terpandang acuan pai tee ni.Apa lagi terus la rembat dan harganya hanya RM12 je!!!

Hari ni pagi2 bangun buat project setelah mendapat resepinya dari MYR. Kejadiannya tidaklah secantik yang dapat kat chicken rice shop tu....tapi berbaloi kot dapat buat sendiri dan makan sampai puas hati.Thank u Zaliana untuk resepi ni. Akak CNP resepinya ya.Walau pun bahan dan cara membuatnya agak senang tapi tetap memerlukan kepakaran dan kemahiran untuk mendapat kulit pai yang cantik.P.Ros pun agak terkial-kial pada mulanya tapi dapat juga disiapkan dalam 2 adunan.Alhamdulillah....


Resepi dari : Zaliana MYR

Bahan-bahan ( 25 biji )

  • KULIT PAI:
  • 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Acuan pai tee
  • INTI:
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sayuran potong memanjang /parut:
  • - 1 batang lobak merah
  • - 1 biji sengkuang
  • - 1 batang timun
  • 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)(P.Ros tak letak)
  • Sos pencicah  
                                                                             happy cooking

Monday, April 9, 2012

Banana Chocolate Cupcakes


Salam untuk semua yang sudi singgah ya.Wah menulis blog ni sebenarnya ada pasang surutnyakan? Adakalanya langsung tak rasa nak buat N3 walau pun hari2 memasak. Dan bila angin rajin nak tulis N3 resepi-resepi yang org semua dah tahu pun tetap nak buat juga N3nya. Sama la dengan resepi dibawah ni.Memandangkan dah seminggu tak ada N3 baru maka malam ni terasa rajin pula nak menulis.

Resepi Banana Chocolate cupcakes dari Joyofbaking ni tentu ramai kawan-kawan bloger dah tengok dan pernah buat kan?Kebetulan minggu lepas jiran ada bagi 1/2 tandan pisang emas yang belum masak.Sebenarnya apek sebelah rumah tu salah dengar.Kita minta daun pisang dari kebunnya untuk buat pulut panggang tapi dibaginya 1/2 tandan pisang pulak.Selepas disimpan seminggu pisang emas masak ranum dan cantik sungguh rupanya.Maka menjadi la banana chocolate cupcakes yang resepinya dah disimpan beberapa lama dalam fail.Memang sedap dan moist,dan memandangkan pisangnya masih ada kita nak buat round yang ke 2 esok.Sila jamu selera dgn banana chocolate kek ni ya.Memang sedap.

Banana Chocolate Cupcakes: From Joyofbaking

1 cup (200 grams) granulated white sugar
1 cup (130 grams) all-purpose flour
1/3 cup (35 grams) unsweetened cocoa powder (regular or Dutch-processed)
3/4 teaspoons baking powder
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt

1 large egg

1/2 cup mashed ripe bananas (about 1 medium sized banana)(P.Ros guna 3 biji pisang emas yang montel-montel)

1/2 cup (120 ml) warm water

1/4 cup (60 ml) milk

1/4 cup (60 ml) canola, corn, or vegetable oil

3/4 teaspoon pure vanilla extract

Chocolate Fudge Frosting:

3 ounces (90 grams) unsweetened chocolate, coarsely chopped

1/2 cup (113 grams) unsalted butter, room temperature

1 cup (120 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted

1 teaspoon pure vanilla extract

Banana Chocolate Cupcakes: Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in the center of the oven. Line 12 regular-sized muffin cups with paper liners or spray each cup with a non stick vegetable spray.
In a large bowl whisk together the sugar, flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, and salt.
In another large bowl, whisk together the egg, mashed banana, water, milk, oil, and vanilla extract. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir, or whisk, until combined. (The batter is quite thin.) Pour or scoop the batter into the muffin cups, about 3/4 full, and bake for about 20 minutes or until a toothpick inserted in the center of a cupcake comes out clean.  
Remove from oven and let cool on a wire rack. Frost with the Chocolate Frosting.
Chocolate Frosting: Melt the chocolate in a heatproof bowl placed over a saucepan of simmering water. Remove from heat and let cool to room temperature.
In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until smooth and creamy (about 1 minute). Add the sugar and beat until it is light and fluffy (about 2 minutes). Beat in the vanilla extract. Add the chocolate and beat on low speed until incorporated. Increase the speed to medium-high and beat until frosting is smooth and glossy (about 2 -3 minutes). 
                                                                              happy cooking

Read more: http://joyofbaking.com/cupcakes/BananaChocolateCupcakes.html#ixzz1qhu3hMqG









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info