Tangy Lemon Chicken


Salam untuk semua.
Resepi makan malam yang simple dan dibuat beberapa hari yang lalu.Mencuba dengan sedaya upayanya untuk mengingati resepinya kerana sudah menjadi kebiasaan kalau memasak main campak-campak saja. Oleh kerana resepi2 ini ditulis untuk rujukan anak2 dibelakang hari nanti makanya resepi ini harus la ditulis juga.
Resepi ini bagi setengah orang mungkin sedikit masam ,Tapi bila ditanya anak2 dan suami, jawab mereka " ok..I like it ".Sapa-sapa yang tak suka masam boleh lah kurangkan jus orenya ya.

Bahan-bahannya
* 1 keping dada ayam bersaiz besar 
* jus dari 1 biji lemon
* 2 sudu besar tepung beras
* 2 1/2 ke 3 sudu besar gula
* 1/4 sudu kecil serbuk kunyit
* Garam secukupnya
* 2 ulas bawang putih
* sedikit serbuk lada putih
* 1 cawan minyak masak 

Cara Memasak
1- Ayam dibersihkan dan dipotong menjadi kepingan nipis dan bersaiz kecil.Perap ayam bersama garam kunyit,serbuk lada putih dan tepung beras selama 10 ke 20 minit.
2- Panaskan minyak masak dan goreng ayam hingga garing ( Goreng sedikit-sedikit bukan sekali gus).
3- Bila semua yam dah digoreng buang minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu minyak dalam kuali yang sama.Tumis bawang putih hingga garing.
4- Masukkan jus lemaon dan gula.Kacau hingga sos mendidih dah kelihatan sedikit pekat. 
5- Masukkan ayam yang digoreng tadi dan kacau rata.Boleh ditamnag sedikit gula jika rasanay terlalu masam.
Sedap dimakan bersama nasi panas.

                                                                                     happy cooking

Comments

Post a Comment

Popular Posts