Mereka yang sudi.......

Thursday, November 15, 2012

Donut Berlauk


Salam maal Hijrah untuk muslimin dan muslimat semua.
Pagi ni buat donut berlauk.Asyik makan yang manis-manis, buat yang savoury pulak la ya. Sedap dimakan begitu saja atau bersama chili so.
My laling kata.".mama put  a bit of minced beef and cicah sambal,I think will be very nice! " cicah sambal pulak dah????laling..laling...makan tak ada sambal memang tak boleh.....But i made this for breakfast la ling!!! takkan nak cicah sambal dan minum kopi pagi-pagi ni??????Layan je la la kawan-kawan ya..tang dia nak cicah sambal tu,kita simpan la dua biji untuk dia.

Bahan-bahannya /Ingredients                                           
* 4 biji telur   
- 4 eggs                                                     
* 1 cawan susu segar atau krim    
- 1 cup fresh milk or cream                                                                                           
* 1 batang carrot diparut  
- 1 grated carrot                                   
* 1/2 biji bawang besar potong dadu   
- 1/2 diced onion              
* 1 ikat bayam . 
- A small bundle of spinach                                                                                                   
* 2 batang sausage atau minced beef    
*2 pieces or sausages (cut small) or  minced beef             
* 2 sudu kecil mayonnaise 
- 2 tsp mayonnaise  
* 4 sudu kecil tepung gandum
- 4 tsp flour                              
* secubit garam dan 1 sudu serbuk lada hitam 
- A dash of pepper and salt 

Cara-caranya       :    Method
1- Basuh bayam dan celur sebentar.  Sejukkan dan perah keluar airnya dan dipotong halus.
- Wash spinach and blanched for a few minutes. Put a side to cool. Squeeze out the water and cut into small pieces.
2- Pukul telur bersama susu dan masukkan pula mayonnaise.Kacau bahan hingga sebati.
- Beat the eggs and the milk.Put in the mayonnaise and mix well.
3- Masukkan bahan-bahan sayur kedalam telur dan kacau rata dan masukkan pula gandum,kacau lagi.Tabur garam dan serbuk lada hitam , kacau sebati.
- Put in all the vegetables , flour ,salt and pepper and mix well.
4- Sapukan sedikit butter pada acuan donut dan tuang adunan telur kedalamnya.(P.Ros dapat 12 biji donut telur dan lebihannya dimasukkan dalam 1 mangkuk remekin)
- Buttered the donuts mold and pour in the eggs mixture. (This will give you about 12 pieces of egg donuts and the balance can be pour in the small ramekins)
5- Bakar donut telur dalam oven yang berkepanasan 180C selama 10 ke 15 minit. Angkat dan sejukkan sebelum dipicit sos cili diatasnya.Siap untuk dihidang.
- Bake the egg donuts in the hot oven (180C) for about 10 to 15 minutes. Cool and pipe the chili sauce on top and donuts is ready to be serve.


                                                                   happy cooking

18 comments:

  1. wah Ros resepi baru lagi ni boleh try tak lah manis manjang kalau donut tu kan good idea :)

    ReplyDelete
  2. assalam puan Ros..acik belum pernah jumpa orang jual donut berlauk ni,kot tak boleh jugak cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Acik..donut berlauk ni tak de org jual gamaknya..sebab tu la kita buat sendiri...hahaha

      Delete
  3. menarik dan ku tertarikkk.... ^_^

    ReplyDelete
  4. Ros, rajin betulnya...
    There are a variety of donuts come from house..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chooking..I normally cooked what ever i haver in the fridge...
      and taraa...satu resepi baru..hihihi

      Delete
  5. salam kros....hehe, kreatif kros ni. ni donut ala2 cucur sayur bakar plak dah. nampak menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik ya Ros??,,makan pun sedap ni.Buat ratah-ratah je...

      Delete
  6. Salam Kak Ros....Emmmm sedapnya...Macam laling kak ros cakap,kalau dapat cicah sambal pasti lagi terangkat.....Lagi2 klu kena sambal bilis yang kering2 tu...

    ReplyDelete
  7. Salam sue...lama sue tak masuk dapurkan???? memang sedap buat ratah-ratah.

    ReplyDelete
  8. Assalam kak ros,
    wah first time dengar donut berlauk..
    kita nak try kak ros punya kentang muffin belum terbuat2 lagi..
    kita memang suka sarapan yang bersavoury macam ni compared to yang manis2..
    good idea kak..

    ReplyDelete
  9. selalunya donut mesti manis2 je kan, tapi donut akak special...berlauk pulak. sekali tengok macam pizza pun ye jugak, yummy

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info