Mereka yang sudi.......

Wednesday, November 14, 2012

Chocolate Mousse Cake In A Jar



Salam untuk semua. Kek in a jar yang memang dah habis musimnya, sebab sekarang ni orang sibuk dok buat durian crepe.
Tapi seperti biasa kita selalu ketinggalan bas bercampur dengan tak berapa suka nak bersesak-sesak,makanya baru sekarang terbuka pintu hati nak mencuba cake in a jar ni.Untuk permulaan P.Ros memilih non-bake cake in a jar kerana lebih mudah untuk  menyenangkannya. Dan yang paling best boleh guna jar plastik.
Chocolate Mousse Cake yang memang sedap dimakan sejuk-sejuk.....buat 5 jar, so dapat la makan 1 seorang. Resepi dari dapur nun jauh di Singapore.Thank you  tested and tasted.

Chocolate Sponge - Ingredients: 
 Recipe copy paste from 
Bahan chocolate sponge kek
80 gr Boiling water          80 gr air panas mendidih
20 gr Cocoa Powder          20 gr serbuk koko
20 gr Sugar                         20 gr gula
4 Egg yolks                          4 biji kuning telur
15 gr Sugar                        15 gr gula
40 gr Oil                            40 gr minyak masak
55 gr Cake four                55 gr tepung kek

3 Egg whites                       3 biji putih telur
40 gr Sugar                        40 gr gula



Method: Cara-cara
- Shift cocoa powder and sugar in bowl, then pour in the boiling water and stir well incorporated.

1-Campurkan serbuk koko dan gula dalam mangkuk dan tuangkan air panas,kacau hingga semua bahan larut dan sebati.
- Preheat oven 200 degree.

2-Panaskan oven dengan suhu 200C.
- Hand whisk egg yolks and sugar until pale. Add in oil & the cocoa mixture, mix well.

3- Pukul kuning telur dan gula dengan hand whisk sehigga warna bertukar minjadi pucat. Masukkan serbuk koko dan minyak dan kacau lagi hingga semua bahan sebati.
- Fold in cake flour until combined.

4- Masukan tepung kek dan kacau sebati.
- In separated bowl, whisk egg white until foamy, add in 40gr sugar, whisk until stiff (soft peak).

5- Dalam mangkuk berasingan pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan gula dan pukul lagi hingga mendapat soft peak.
- Pour 1/3 egg white mixture into egg yolk-flour mixture and mixed well, then pour this into the rest of the egg white and mixed well.

6- Masukkan 1/3 adunan telur putih kedalam adunan kuning telur dan kacau hingga sebati.kemudian masukkan semua bahan kedalam adunan telur putih dan kacau hingga semua bahan betul-betul sebati.
- Pour into tray (12"x12"x1") and bake for 10-15 mins.

7- Tuang adunan kedalam loyang (12"x12"x1") dan bakar selama 10-15 minit.
- Leave to cool on a wire rack

8- Sejukkan diatas wire rack 
 
Mousse - Ingredients: bahan untuk mousse
150 gr Chocolate                     150 gr chocolate masakan
50 gr Whipping Cream              50 gr whipping cream

45 gr Boiling Water                45 gr air panas mendidih
10 gr Gelatin                            10 gr serbuk jeli     
15 gr Sugar                               15 gr gula

200 gr Whipping Cream         200 gr whipping cream

Method: Cara-cara
- Chocolate Cream: Using double boil method, heat the whipping cream until hot (no need boil), add in Chocolate
stir until well incorporated. Leave aside or until cool.
1- Chocolate Cream: Panaskan whipping cream mengunakan double boiling method, campurkan choclate dan kacau hingga chocolate larut ,kacau rata dan sejukkan.
- Mix gelatin, sugar in the boiling water, stir well until gelatin dissolved. Leave aside to cool.
2- Larutkan serbuk jeli dan gula bersama air panas, kacau dan biarkan sejuk.
- Whisk fresh cream at high speed until stiff.
3- Pukul cream dengan kelajuan tingi hingga kental.
- Mix chocolate cream with gelatin mixture, stir well before pour into the fresh cream, stir until incorporated.
4- Campurkan chocolate cream denag larutan jeli dan kacau rata.Masukkan semua bahan kedalam cream yang dipukul tadi dan kacau sebati.


Assembly: Cara menyusun kek dalam jar
- Cut the chocolate cake using round cutter (dia 5cm), then wrap in with plastic to make a circle.
1- Potong kek dgn mengunakan cutter berbentuk bulat (Puan Ros guna mulut jar itu sendiri)
- Pour the chocolate mousse by piping it onto the cake, then add another layer of cake, continue with another layer of mousse.
2- Pipekan chocolate mousse dan sekeping kek dan ulang proses yang sama hingga jar penuh.
- Decorate the top with melted chocolate
3- Hias bahagian atas kek denagn cooking chocolate yang dah dicairkan boleh hias sesuka hati.. 
- Chill in refrigerator till set. 
4 Sejukkan didalam peti ais sebelum dihidangkan.
Selamat mencuba...memang sedap dan nyaman anak tekak makan kek dan mousse yang sejuk
                                                                   happy cooking




















6 comments:

  1. This is my daughter favorite cake, yummy...

    ReplyDelete
  2. salam puan ros,
    nampak sedap kita pun sama tertinggl ktapi jgk..h ehee kkdg nk jga mncuba tp kemalasan tu pyebabnye..tp tgk org buat kecurrr btl.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info