Mereka yang sudi.......

Sunday, November 4, 2012

Layered Mocha Cheese Cake


  Layered Mocha Cheese Cake yang sedap...sesiapa pengemar cheese harus lah dicuba

Salam Hari minggu untuk semua.Hari minggu yang penuh bermakna kerana hari ni hari jadi my laling yang ke tut........
Layered Mocha cheese cake menjadi pilihan kali ni.Berhari-hari berkira-kira kek apa yang nak dibuat.My laling memang peminat kek chocolate dan kita suka mocha and cheese.Maka ini lah pilihan yang tepat.
Cinta orang tua ....hati yang bewarna merah dah bertukar menjadi purple......
tapi tetap mencintai mu sepenuh hati ku.....haa..kan dah berombak ayatnya!!
Ok la jom tengok resepi kek istimewa ni ya. 

Bahan-bahan untuk lapisan bawah
* 1 1/2 cawan biskut crumbs (P.Ros guna 25 keping biskut marie perasa kopi)
* 1/2 cup butter cair (70 grm)
Bahan untuk lapisan cheese
* 3 1/2 sudu kecil kopi emulco
* 3 packet Philadelphia cream cheese + 1 mangkuk sour cream
* 1 1.2 cawan gula halus
* 1/4 cawan tepung gandum
* 2 sudu kecil essence vanilla
* 4 biji telur dipukul sedikit
* 100 grm coklat masakan


Cara-caranya
1- Balut springform cake tin berukuran 9' dengan foil kemas-kemas.
2- Dalam mangkuk kecil campurkan serbuk biskut bersama butter cair.Kacau rata dan masukkan kedalam bekas kek yang telah disediakan tadi.Tekan crumble biskut hingga kemas dan rata dan ketepikan.
3- Dalam mangkuk yang lebih besar campurkan cream cheese,gula tepung gandum dan vanila dan pukul dengan kek mixer hingga semuanya sebati.Masukkan telur sebiji sebiji dengan speed yang perlahan hingga adunan halus dan gebu.
4- Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Bahagian pertama dicampurkan bersama coklat masakan yang telah dicair dan disejukkan sedikit.Tuang adunan coklat keatas lapisan biskut yang telah disediakan tadi.
5- Bahagian kedua adunan dicampur bersama kopi emulco. Kacau rata dan tuang diatas adunan coklat tadi.
6- Letak springform dalam dulang besar dan tuankan air panas didalam dulang.Biarkan air panas meliputi springform  lebih kurang setinggi 1 inci.
7- Bakar kek dalam oven dengan suhu 170 C selama lebih kurang 1 jam atau bahagian tengah kek tidak berombak apabila dikocak.
8- Keluarkan springform dari dulang air panas dan buka foil.Sejukkan atas redai selama 10 minit. Sejukkan kek selama beberapa  jam dan boleh lah dihias mengikut kesukaan masing-masing.
9- Hias kek mengikut kesukaan masing-masing. 
Untuk coklat ganache
Panaskan dalam 4 sudu besar whip cream dan masukkan 150 grm coklat masakanyang dipootng keci. Kacau hingga semua coklat larut dan biarkan ianya sejuk sebentar sebelum dituang diatas kek. 
Untuk hiasan perkataan dan bentuk love.
Puan Ros panaskan 100 coklat coumpound perisa blueberry dan masukkan kedalam acuan abc dan bentuk love.(Ini dibuat sehari sebelumnya).
 


Nak tengok resepi asal tengok yang kat bawah tu sebab kita dah ubah sedikit.dari 4 packet cream cheese P.Rps guna 3 paket canput 1 tupperware sour cream. Keknya tetap marvelous....

 gambar diatas adalah khas untuk tatapan my sister-in-law yang berada di Jakarta yang rindu nak tengok kek hari jadi abangnya.

original recepi from here

Ingredients

  • 1-1/2 cups Oreo cookie crumbs
  • 1/4 cup butter, melted (60 grm)
  • FILLING:
  • 2 tablespoons plus 1-1/2 teaspoons instant coffee granules
  • 1 tablespoon hot water
  • 1/4 teaspoon ground cinnamon
  • 4 packages (8 ounces each) cream cheese, softened (224grm)
  • 1-1/2 cups sugar
  • 1/4 cup all-purpose flour
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 4 eggs, lightly beaten
  • 2 cups (12 ounces) semisweet chocolate chips, melted and cooled
  • GLAZE:
  • 1/2 cup semisweet chocolate chips
  • 3 tablespoons butter
  • Chocolate-covered coffee beans, optional

Directions


  • Place greased 9-in. springform pan on a double thickness of heavy-duty foil (about 18 in. square). Securely wrap foil around pan.
  • In a small bowl, mix cookie crumbs and butter; press onto the bottom of prepared pan. In another bowl, mix the coffee granules, hot water and cinnamon; set aside.
  • In a large bowl, beat the cream cheese, sugar, flour and vanilla until smooth. Add eggs; beat on low speed just until combined.
  • Divide batter in half. Stir melted chocolate into one portion; pour over crust. Stir coffee mixture into the remaining batter; spoon over chocolate layer. Place springform pan in a large baking pan; add 1 in. of hot water to larger pan.
  • Bake at 325° for 60-65 minutes or until center is just set and top appears dull. Remove springform pan from water bath; remove foil. Cool cheesecake on a wire rack for 10 minutes; loosen sides from pan with a knife. Cool 1 hour longer. Refrigerate overnight.
  • Remove rim from pan. For glaze, in a microwave, melt chocolate chips and butter; stir until smooth. Spread over cheesecake. Top with coffee beans if desired. Yield: 16 servings.

20 comments:

  1. salam Ros
    apa saja yg bercheese mmg sedap, nampaknya macam nak sama lah kita punya resepi hari ni bestttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap ni Kak Noor..tapi bagi orang2 yang suka cheese la macam kita...hihihi

      Delete
  2. Woo! sedahnya cheese kek ini, tentulah Harris happy lor..
    Happy B'day to Harris!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Choo King he is always happy with what ever I cooked.janji perut kenyang mah!!!

      Delete
  3. alololo sweet tang ayat berombak tuh..sedapnya kalau dpt 1 slice tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adda, orang tua pun nak ayat berombak kan??? buat malu je.. ada lagi ni mai ambil sepotong..

      Delete
  4. Iskandar : Happy birthday sir!

    hehehe sedapnya puan ros. kena ikut resepi puan ros ni...sebab nampak memang sedap..sekarang ni jek ismeth dah paksa buat..uwaaa malas betul hujan2 ni..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Iskandar.You will see the sir dibelakang pentas on the concert day as he dont like to be glomour...hihihi
      Bit orang yang suka cheese akan suka kek ni...

      Delete
  5. Ros Yummyliciousnya..smakin manislah cinta orang tua tua ni ye...hik..hik
    hepi belated besday untuk laling Ros...smuga bahagia slalu disamping insan tersayang!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekcik thank you for the wishes.Cinta sampai ke tua katakan...dari merah dah jadi purple...hihihi

      Delete
  6. Hi Puan Ros, that cheese layered cake of yours is a sure knockout....cheese and chocolate, a deadly irresistible combination. And add that special ingredient you put in called 'love'.....and it becomes a masterpiece.
    Outstanding, Puan Ros.
    Nice pics too.
    Have a great week.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle Lee,thanks for the compliments.You are staying so for away....kalau tak i bagi u cuba sekeping.You too,have agood day.

      Delete
  7. Kak Ros..alahai ditayangnya ciskek...mmg la mieza tk tahan sbb mieza suka dgn ciskek..lebih2 lg mocha..suami lak tka suka mocha hmmmm kempunan la..nak satu slice kak!

    ReplyDelete
  8. mmg nak kena cuba ni akak.. saya selalu skodeng resepi akak siap praktik sekali .. alhamdulllilah menjadi aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mayang. Betul ke mayang try masakan akak...sukanya.

      Delete
  9. Assalamualaikum Kak Ros,
    Happy belated birthday buat hubby. Cantik dan nampak so yummy, dah salin resepi dah...
    Psst Kak Ros, tu baru ayat jer berombak, ce Kak Ros sambil2 suap kek tu ke mulut hubby, sambil pula kata "I Lap U Dear" wohowohohoooo, meremang bulu roma kita dibuatnya hahahaha......

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info