Roti Labu
Salam hari minggu.Roti labu yang rasanya seperti kek ( my laling said it taste like mooncake) untuk sarapan. kalau ahli keluarga tak ramai buat separuh dari adunan dibawah pun dah cukup. Mata kita agak kelabu kot sebab masa baca resepi tu tak perasan dia dah cakap boleh dapat 2 biji pumpkin bread.Resepi asal boleh tengok kat sini.
kita juga tukar sukatan baking powder dan baking soda.Gula juga dikurangkan sebab tak ada apa-apa kacang dan diganti dengan kismis.Apa-apa pun janji sarapan pagi ni dah siap.Amin! (sebenarnya roti atau kek ni rasanya macam bingka pun ya)
* 3-1/3 cawan tepung gandum
* 1 sudu teh baking powder
* 1/2 sudu teh baking soda
* 1½ sudu teh garam
* 1 teaspoon nutmeg (kita tukar dgn serbuk kayu manis)
*1 cawan minyak masak
* 2-2/3 cawan gula (kita guna 1 1/2 cawan saja)
* 4 biji telur
* 2 cawan labu yang telah direbus dan lenyek halus
* 2/3 cawan air
* 1 sudu teh vanilla
*1 cup chopped pecans (or walnuts)(tak ada so kita guna kismis)
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 F.Dan sapukan sedikit minyak pada loaf pan.
2. Dalam mangkuk campurkan semua bahan kering.ketepikan
3.Pukul gula dan minyak masak hingga sebati,masukkan telur,puree labu air dan vanilla.Pukul lagi hingga semua bahan sebati dan agak gebu.
4. Masukkan bahan kering sedikit demi sedikit dan kacau perlahan sehingga semuanya bahan sebati . Masukkan kedalam 2 loaf pan dan bakar hingga masak lebih kurang dalam 1 jam.
5. Sejukkan diatas redai sebelum dipotong dan dihidangkan
happy cooking
kita juga tukar sukatan baking powder dan baking soda.Gula juga dikurangkan sebab tak ada apa-apa kacang dan diganti dengan kismis.Apa-apa pun janji sarapan pagi ni dah siap.Amin! (sebenarnya roti atau kek ni rasanya macam bingka pun ya)
* 3-1/3 cawan tepung gandum
* 1 sudu teh baking powder
* 1/2 sudu teh baking soda
* 1 teaspoon nutmeg (kita tukar dgn serbuk kayu manis)
*1 cawan minyak masak
* 2-2/3 cawan gula (kita guna 1 1/2 cawan saja)
* 4 biji telur
* 2 cawan labu yang telah direbus dan lenyek halus
* 2/3 cawan air
* 1 sudu teh vanilla
*1 cup chopped pecans (or walnuts)(tak ada so kita guna kismis)
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 F.Dan sapukan sedikit minyak pada loaf pan.
2. Dalam mangkuk campurkan semua bahan kering.ketepikan
3.Pukul gula dan minyak masak hingga sebati,masukkan telur,puree labu air dan vanilla.Pukul lagi hingga semua bahan sebati dan agak gebu.
4. Masukkan bahan kering sedikit demi sedikit dan kacau perlahan sehingga semuanya bahan sebati . Masukkan kedalam 2 loaf pan dan bakar hingga masak lebih kurang dalam 1 jam.
5. Sejukkan diatas redai sebelum dipotong dan dihidangkan
happy cooking
kak ros...cantik roti labu tu...
ReplyDeletenampak pun sedapp la..
menggoda roti labu tu. and glad to hear that you really like the cekodok.
ReplyDeleteSalam mas.MNama aje roti tapi rasa macam kek je...
ReplyDeleteSalam ibundo,memamg sedap .Ros suka
ReplyDeletehye kak sihat ke?akak tak mari ke convo ?
ReplyDeleteHai mimi sihat.convo yang next year la mi....kita yang terlebih excited.
ReplyDeleteAssalam kak ros, tengok roti akak ni kita teringat breadmaker kita tu macam dah lama kita kasi dia rest..heheh..macam bingka ya kak roti ni..
ReplyDeleteHai ayu...wah meriahnya raya open hse.Benda kat atas tu entah rotike???kek ke??? bingka????hari ni lagi rasa macam mooncake..
ReplyDeletecuba ayu buat and tell me wat do you think???
as-salam
ReplyDeletetengok je dah berselera Roti labu tu..macam kek pun ada..
Hai ady.thank u singgah dapur akak.Jemput makan roti/kek tu.
ReplyDeleteKak Ros, Naz suka labu tp lom pernah cuba buat roti labu.. Nmpk cam best je tu...
ReplyDeleteNaz yang ni 3 in 1.Kek/roti,bingka.hi..hi..hi..
ReplyDeleteNampak best resepi ni, nanti kak nak cuba pulak..
ReplyDeleteSalam treat n trick...cuba nanti bagitahu kita ya.
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Ros,
ReplyDeletecantik betul nampak roti bingka tu...mesti sedap ni kan?? Masuk list dulu lah kak...hehe,thks for sharing recipe.
Salam nur,mesti listnya berjela-jelakan?
ReplyDeletek'ros....roti ni mesti lemak2 manis kan...sedapnyer
ReplyDeleteRos, nampak sangatla yummy roti ni.... dan cucur ibundo tu lagila buat kak rose jejeh air liur... kiv resepinya ya.
ReplyDeletekak rose.. cantik roti nyer tu. ni mcm quick bread la kan.. sah wangiii jeee
ReplyDeleteHai Ida, kak ros suka makan roti ni dan minum kopi.
ReplyDeleteKak Ros ,cucur ibundo tu memang sedap.Ros bagi kat neighbor dan staff cuba semua pun suka.
ReplyDeleteSalam izah,Izah yang pakar nak kena cuba dan bagitahu kak ros ni roti ke kek????conpuse kak ros dibuatnya.
ReplyDeleteAssalamualaikum akak...
ReplyDeletecantiknya tgk roti labu tu akak... wah nampak menarik .. diana x perna lg buat... bab labu2 nie mmg diana suka sgt makan.. mmg sedap.. teringin gak nak buat nnt.. InsyaAllah
Salam Diana,boleh cuba buat separu adunan kalau takut banyak.
ReplyDelete