Icecream Cake
Salam. Project kek harijadi little laling yang terbengkalai sejak dari bulan june.Tahun ni tiada parti harijadi untuknya sebab tahun lepas dah ada big b-day party for her.Just took her to bukit cerakah and bought her the new bicycle for her b-day.I promised to bake her the cake so she can have the small celebration with her classmate. Due to certain reasons asyik tak jadi nak buat kek tu dan dia pun dah lupa.
Masa mamanya tengah busy nak buat persedian untuk merdekaraya party kat tadika dia pun teringat pasal kek harijadinya dan insisted that I bake the icecream cake for her.Tunggang langgang la kita dibuatnya mencari resepi yang senang untuk dibuat dan masa buat kek ni dah pukul 10 malam Mula- mula tengok resepi ni memang senang tapi takut juga tak jadi.Rupa-rupanya turn out to be a very nice and moist cake.Dari cupcakes kita tukarkan jadi icecream cone cake. Alhamdulillah suka Little laling bila dapat celebrate dgn kawannya.Tapi topping tu nak kena buat experiment lagi la.Betul-betul tak puas hati. ,lagi pun masa tu tak ada krim untuk buat ganache Janji budak-budak suka. Boleh gunakan buttercream for topping but kita takut messy so kita buat coclate topping ni aje.
MOIST CHOCOLATE CUPCAKES
Recipe by: Leeza Malachevsky
source : Puan Ros
Ingridients:
Ingridients:
1 1/2 cups flour
1 cup sugar
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1/3 cup cocoa powder
1/2 cup vegetable oil
1 cup water
1 teaspoon vinegar
1 cup sugar
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1/3 cup cocoa powder
1/2 cup vegetable oil
1 cup water
1 teaspoon vinegar
Mix all of the
ingredients well with a mixer. It should be brown and smooth. Free of lumps.
Bake at 350°F for 25 minutes. Cupcakes will turn out moist and delicious.
Buttermilk or milk may
be substituted for water. Melted butter may be substituted for oil.(P.Ros used water and veg oil)
Cara kita : Masukkan dalam 3 1/2 sudu besar adunan dalam cawan cupcakes dan tutup dengan icecream cone seperti gambar dibawah..Bakar mengunakan api bawah sahaja. Setelah 10 minit keluarkan kek dan tekan sedikit icecrean cone kedalam kek supaya bila masak kek betul-betul melekat pada cone dan bakar lagi dalam 10 ke 15 minit. dan pastikan keknya betul-betul sejuk baru dibuka mangkuk kertasnya,
P.Ros gandakan resepinya untuk mendapat 24 biji icecream cakes.
Cara kita : Masukkan dalam 3 1/2 sudu besar adunan dalam cawan cupcakes dan tutup dengan icecream cone seperti gambar dibawah..Bakar mengunakan api bawah sahaja. Setelah 10 minit keluarkan kek dan tekan sedikit icecrean cone kedalam kek supaya bila masak kek betul-betul melekat pada cone dan bakar lagi dalam 10 ke 15 minit. dan pastikan keknya betul-betul sejuk baru dibuka mangkuk kertasnya,
P.Ros gandakan resepinya untuk mendapat 24 biji icecream cakes.
Note; untuk topping tu buat la choclate ganache atau apa-apa topping pilihan sendiri ya
tak dok kotak yang sesuai nak masukkan kek dan asyik tumbang je.so kita balut besen plastik dgn foil dan buat lubang.baru nyenyak tidor malam tu.
kak Ros..menariknya ..Saya suke idea ni..
ReplyDeleteTanya siket..
(1) lepas tuang kek dalam paper cup tu, buh canggitu je kon nya kan..?
(2) after 10 minit, tekan siket konnya...tak perlu bukak dulu paper cup tu ya...?
(3) pahtu, sambung balik bakarnya sehingga mask ya..?Agak2 berapa lama lagi ya masa yang Kak Ros continue selepas tekan kon tu...?
Akak
ReplyDeleteit's a dandy idea kak! but topping tu akak wat guna kaedah apa kak? i think kalo butter cream..lagi la cam ice cream .. or if ganacehe..did u add whip cream to the batter?
Salam sue,caranya macam yang kak Ros emailkan tu ya.Buat la untuk anak-anak ya.
ReplyDeleteHai yat. masa buat tu pun dah malam dah dah tak leh nak gi kedai.Memang tak dok cream.Kak ros dah agak buat ngsn butter cream pasti cantik, tapi mikirkan susah nak bawah kesekolah esoknya sebab tak dok bekas sesuai dan takut budak2 tak makan pula cream.Itu la gi kacau coklat topping yang nampak macam dodol tu.Tak pa nanti kak ros cuba lagi ya dan pastikan ada cream.
ReplyDeleteAkak
ReplyDeleteeven if we add whip crewam to the ganache akak leh chill kan dulu kat fridge and then whip ngan hand held mixer..dah whipped ganache tu then pipe kat as topping..akak ni kita amateur yg cakap ya...hehe bukan lah expert..just a thot aja ya :)
kreatifnya.. comel je tengok
ReplyDeleteHai nur, kalau ada anak boleh buat untuk harijadi.
ReplyDeleteYat.thank u.tak pe,amateur yang expert kot!
ReplyDeleteAssalam kak ros,
ReplyDeletethat was a good idea kak, buat cake ala ice cream..kids mesti suka ni..ermm boleh juga buat kan marsya birthday next year kalau nak kasi her class mates tukan.. thanks kak you made my day for asking & inviting me over..sob..sob..
Tu la sebab akak suruh ayu mai tengok.Ideanya dah ada, maybe ayu boleh improvise dan cantikkan lagi kek tu dgn idea2 ayu yang mantap tu.nanti kak ros nak tumpang sekaki bila ayu dah cantikkan kek tu.Mai kak Ros hug..hug .. mimie hug sebelah,kak ros hug sebelah ya.
ReplyDeleteSalam Ros,, lame K1 x menyinggah sibuk sesangat ari ni free skit,, owh dh byk project cupcake yg ros buat,, cupcake aiscream tu cun laa ada masa K1 cuba wat tuk bday anak April ni..
ReplyDelete