Fishball Sup
Salam makan malam.masakan yang amat ringkas dan sedap.makan dengan nasi masa panas-panas dan kebetulan hari ni hujan dari petabg tadi tak brenti.Lada putih yang ada dalam sup ni dapat la juga menghangatkan badan.bayang kan hirup sup panas-panas pada hari hujan.......cuba kira jumlah fishball dalam sup,dah tinggal 11 kan? sebab kita ngap sebiji masa nak klick-klick gambar.Almost terbakar lidah kut.....tak sabar punya pasal!
Bahan-bahannya
* 12 biji fishball (ikan parang)
* 2 keping halia nipis dipotong memanjang *
* 2 ulas bawang putih dipotong halus *
* 1/2 biji buah tomato buang sedikit bijinya dan dipotong dadu kecil-kecil *
* 1/2 jiji bawang besar potong nipis *
* 2 paket cendawan enoki
* 1 keping pati ayam
* 1/2 sudu ajishio -campuran lada putih dan garam (ikut citarasa)
* 4 mangkuk kecil air
* 1 pokok daun bawang hiris halus
Cara memasak
1- Panaskan 2 sudu besar minyak makan.Masukkan semua bahan * dan tumis hingga terbit bau.
2- Masukkan pula air dan kiub ayam.Biarkan kuah batul-betul mendidih .
3- Masukkan cendawan enoki serta separuh daun bawang dan kecilkan api.Biar sup mereneh dalam 10 -15 minit.Tambah 1/2 sudu kecil ajishio dan.rasa sup , tambah apa-apa yang patut mengikut citarasa masing-masing
4- Taburkan lebihan daun bawang semasa menghidang.
Bahan-bahannya
* 12 biji fishball (ikan parang)
* 2 keping halia nipis dipotong memanjang *
* 2 ulas bawang putih dipotong halus *
* 1/2 biji buah tomato buang sedikit bijinya dan dipotong dadu kecil-kecil *
* 1/2 jiji bawang besar potong nipis *
* 2 paket cendawan enoki
* 1 keping pati ayam
* 1/2 sudu ajishio -campuran lada putih dan garam (ikut citarasa)
* 4 mangkuk kecil air
* 1 pokok daun bawang hiris halus
Cara memasak
1- Panaskan 2 sudu besar minyak makan.Masukkan semua bahan * dan tumis hingga terbit bau.
2- Masukkan pula air dan kiub ayam.Biarkan kuah batul-betul mendidih .
3- Masukkan cendawan enoki serta separuh daun bawang dan kecilkan api.Biar sup mereneh dalam 10 -15 minit.Tambah 1/2 sudu kecil ajishio dan.rasa sup , tambah apa-apa yang patut mengikut citarasa masing-masing
4- Taburkan lebihan daun bawang semasa menghidang.
Best kalau dapat hirup sup ni panas2, sedapnya!
ReplyDeleteohhh..Saya memang sukekan fish ball sup...
ReplyDeletesalam..sedapnya pasti akn dicuba yg puan
ReplyDeleteSalam kenal ayu.jemput cuba.
ReplyDelete