Mereka yang sudi.......

Friday, September 30, 2011

Nasi Sos Tiram

Salam makan malam. Resepi yang di request oleh little laling.Katanya " mama its going to be night already, aren't you going to cook? Can you cook the brown rice with chicken for me?" (sebenarnya hari ni mendung so gelap aja outside so dia ingat dah malam la tu).Mendung2 ni lapar la tu agaknya.
Sebenarnya nasi ni memang akan dimasak at least sekali sebulan atau pun lebih.Selain dari mereka suka makan, kita suka memasaknya sebab senang,kiranya 2 in 1.Tapi setiap kali masak ni resepinya tak la selalu sama sebab kita suka campak-campak dan bergantung pada apa yang ada.They love to eat with chili sauce and I love to eat with cili padi.You all suka makan dengan apa ya????

 
Bahan-bahannya:
* 3 1/2 cawan beras
* 6 keping ayam (P.Ros guna drum stick)
* 1/2 biji hirisan bawang besar
* 3 ulas bawang kecil dipotong halus
* 2 sudu besar kicap pekat
* 1 sudu besar kicap cair
* 3 sudu besar sos tiram
* 1 keping kiub pati ayam
* air secukupnya (bergantung jenis beras)
* Oyster mushroom 6 biji (rendam dgn air suam selama 1 jam)
* 2 sudu minyak masak
Cara memasak
1. Basuh ayam hingga bersih dan buang semua lemak-lemaknya.
2. Dalam mangkuk campurkan semua bahan sos serta minyak masak dan masukkan ayam.Gaul sebati.Masukkan pula  potongan bawang kacau dan perap selam 1 jam
3. Basuh beras hingga bersih dalam rice cooker.Masukkan ayam yang diperap tadi dan siram mangkuk sos dengan air dan masukkan air kedalam periuk nasi.Pastikan air menutupi keseluruhan ayam dan beras.
4. Hancurkan kiub ayam dan tabur kedalam periuk nasi,kacau sedikit dan pasang suinya.Masak la seperti memasak nasi biasa.
5. Apabila nasi dan mendidih buka periuk  dan kacau nasi dan balik2kan ayam.Tutup periuk dan biar hingga nasi masak.
 Tabur daun bawang semasa menghidang. 

                                                       happy cooking  

4 comments:

  1. Salam KakRos. Suka nya Along tengok si kecil yg berselera makan tu. Kalau Liana suka makan cam tu Along mesti happy sangat.

    ReplyDelete
  2. Hai along.Hana memang kaki makan.Semua benda dia makan.bak makan dgn dia kak ros memang happy sebab dia boleh cuba semua makanan. Cuma daging dia tak nak makan sebab pobia pergi tengok lembu disembelih masa raya haji 2 tahun lepas.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum akak...
    comelnya dia makan... heehee... comel sgt... geram tgk dia... :)

    tgk si comel berselera makan tu pasti nasi nie sgt sedap... tgk pun dah tau sedap ..

    ReplyDelete
  4. salam kak...teringat saya kat nasi claypot bila tengok resepi akak nih..nanti boleh cuba..nak buat pun senang..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info