Mereka yang sudi.......

Monday, May 21, 2012

Kek lapis Tiramisu


Salam to all.Kek yang dibuat untuk harijadi my princess no 2 pagi sabtu lepas. Made this for hubby b-day last year .And this year for her b-day she requested the same cake. Kek yang senang dibuat dan I love making b-day cake for the old people....tak payah pikir pasal deco..main tabur je apa yang ada.. They always said." mama no cream on the cake please!!!" good for me la..senang kerja.Walau apa pun kek mesti sedap dan ini salah satu kegemaran meraka.Sejarah keknya ada kat sini. Hari ni P.Ros tepekkan lagi sekali.
Happy B-day My dearest daughter Nini. Pagi-pagi kami celebrate dengan American Breakfast je (lagi 1 kerja senang) sebab dia kalut nak gi sunway lagoon dengan someone special.
Kek Lapis Tiramisu
Source: Yanie@decochoco 


Bahan-bahan :


  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100g gula aising
  • biskut marie secukupnya ( sy guna perisa kopi)
  • 1/2 cawan air kopi pekat.. ( sejuk) P.Ros guna serbuk nescafe 3 in 1 yang dicampur air
Cara-cara:
  1. Pukul cream cheese, butter dan gula aising sehingga jadi bentuk krim.
  2. Alaskan loyang ke, tupperware ke.. tipuware ke dgn plastik wrap. (P.Ros alaskan 2 lapis plastik cling dalam loyang dan letakkan papan kek diatas plastik tadi untuk menyenangkan proses mengeluarkan kek dari loyang)
  3. Celup biskut marie sekejap dlm air kopi, susun dalam loyang tadi.
  4. Masukkan sedikit krim, ratakan (P.Ros taburkan serbuk nescafe 3 in 1 diatas setiap lapisan krim). Ulang dengan biskut marie pula.. Buat sehingga abih.
  5. Untuk lapisan teratas... sapukan krim, kemudian taburkan biskut marie yg dikisar.(Lapisan paling atas P.Ros taburkan sedikit serbuk nescafe 3in 1 dan ditutupi sepenuhnya dengan lapisan serbuk koko).
  6. Sejukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.   



1 comment:

  1. kita nak..kita nak..
    tapi nantilah kita datang balik ye. Nak cepat pegi keje dah ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info