Mereka yang sudi.......

Thursday, May 17, 2012

Oreo Cheesecake Cupcakes

Salam to all .Oreo cheesecake yang P.Ros buat sempena sambutan hari guru semalam sebagai pencuci mulut selepas lunch.Resepi yang dah dibuat beberapa kali. P.Ros tampalkan lagi sekali resepinya kat sini ya.

Oreo Cheesecake Cupcake
sumber: resipi citarasawan
copy paste from: Inahar''s cooking Time
 
Bahan-bahan
2 packet biskut oreo (1/2 utk base dan 1/2 utk filing dan toping, dibuang creamnya)
250gm cream cheese - suhu bilik
30gm mentega
100gm gula kaster (tak masuk sebab P.Rose guna filling asal dari biskut oreo)
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila

50gm serbuk oreo (P.Ros hancurkan dan tapis seperti menapis gandum)
1 sudubesar tepung (kita tambah) (P.Ros pun masukkan)

Hiasan : Serbuk oreo secukupnya (kita guna kepingan oreo jek) (P.Ros pun)



Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan tart dan cawan kertas, masukkan sekeping biskut oreo di dalamnya sebagai base (dasar). Ketepikan dahulu.
2. Putar cream cheese, mentega, gula (filling asal oreo semua sekali) dan esen vanila hingga sebati, masukkan telur satu persatu dan putar hingga licin dan tidak berketul. Masukkan serbuk oreo, gaul hingga sebati.
3. Masukkan ke dalam piping bag, gunting muncungnya. Kemudian pipekan ke atas biskut oreo.(P.Ros guna sudu aja)
4. Taburkan di atasnya dengan serbuk oreo (P.Ros letak  1 keping biskut oreo) dan bakar selama 20-25 minit (ini bergantung pada oven masing2). Sejukkan selama 1 jam di dalam peti sejuk atau semalaman.


                                                              happy cooking

20 comments:

  1. Assalamualaikum kak rose..
    selamat hari guru kak....

    Oreo Cheesecake Cupcake tu...
    sedapnya tengokkk...

    ReplyDelete
  2. selamat hari guru pada puan ros..
    nak seketul cupcake tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ibundo, selamat Hari Guru untuk ibundo juga.

      Delete
  3. cakkkkk kak ros sihat ke ?sy je tak menerai lagi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi..asyik tengelam timbulkan mimi.kena try ni memang sedap.

      Delete
  4. Assalam kak ros,
    dah lama juga namapk recipe ni tapi belum ada chance nak cuba..
    nampak sedap tu kak ros..
    Oh yesterday was hari guru in Malaysia ke kak?..kat sini 1st september baru hari guru..
    Happy Teachers day to you & all the teachers in malaysia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ayu.kak ros pun dah lama tak jenguk ayu.oreo ni memang sedap yu..tua muda pasti semuanya suka.

      Delete
  5. Salam perkenalan & selamat hari guru kak ros....sedap2 sungguh resepi dalam blog akak ni, i like : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Evelyn.Dah 2 kali kak ros cuba masuk blog evelyn tapi tak dapat.nanti kak Ros singgah ya.

      Delete
  6. sedapnya... oreo+cream cheese:)

    ReplyDelete
  7. Selamat hari Guru Puan Ros...

    sedapnye...mesti best oreo ciskek tu dlm cup...nyum2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Qasey...memang sedap..siapa tak suka oreokan????

      Delete
  8. Lawanya OCC... mesti berebut ni kalau anak-anak nampak!
    Kak Ros, hari tu kalau tak silap ada kakak tanya tentang cawan kopi di dapur Amie tu, Amie dapat dari glitter graphics.

    ReplyDelete
  9. Salam Amie ,bukan anak2 je,mak anak2 pun berebut juga ni..nanti kak ros nak cari cawan kopi tu.

    ReplyDelete
  10. selamat hari guru kak...sedapnya tgk CC oreo ni dulu pernah masuk list resepi ni tapi tak terbuat juga lagi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam nieza,kena buat cc ni sebab anak2 pasti suka.

      Delete
  11. salam rindu kak ros..waduh dh lama banget x wat oreo cheese cc nih..daapnyer kak..bak 2 ketui! hepi teacher's day ya kakros!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ina. Memang sedap kan..kalu dah oreo...semua pasti suka

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info