Mereka yang sudi.......

Thursday, May 31, 2012

Apam Balik


Salam untuk semua. Apam balik salah satu kueh kegemaran my laling.Ini kali kedua mencubanya.Pertama kali dibuat resepinya di CNP dari Kak Rose My Kuali. Now kita CNP lagi sekali. Thank you ya kak Ros.

 Bahan-bahannya
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
  • (kak rose tambah jagung manis n butter dalam tu...best!)

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.(P.Ros taburkan 1 sudu kecil gula baru dimasukan jagung dan kacang)
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

                                                 happy cooking

20 comments:

  1. sedapnye bile ptg2 cmni dpt mkn apam balik tu panas2...perghhh...tkecur sudah...hihi

    ReplyDelete
  2. dapnyer apam balik kak... kecur sudaa...mlm nih ada pasar kat depan.. leh la g bli.. hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apam balik makan sampai kenyang..kak ros dah bye-bye apam balik pasar malam

      Delete
  3. Salam kak rose.. sedapnyer apam balik! dh lama x makan.. kalau kt kg senang nk cari, kt sini pasar malam pun tun xtau kt mana. xpenah jumpa. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun apam balik kat pasar tani kat tempat kak ros ada macam2 perasa..coklat dan yang canggih tu apam balik pulut hitam pun ada.

      Delete
  4. Sedapnya buat apam balik sendiri! Boleh buat ikut suka... nak tebal ke, nak nipis ke, nak isi banyak ke nak isi sikit ke... tapi kita buat asyik tak jadi!

    ReplyDelete
  5. haa yg ni senang boleh cuba...hehehhee
    hi puan ros, happy school holiday :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Bit ,happy holiday...b-day iskandar tak de parti ke?

      Delete
  6. sedapnya Puan Ros akak belum pernah buat tapi makan je yg pernah mesti kena try jugak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Noor..Ros pun biasanya beli kat pasar je...tapi bila buat jadi pulak.

      Delete
  7. Salam kak ros, nampak sedap la, resepi ni kalau dkt hometown saya panggil terang bulan, hehe...mmg sedap, tapi blm pernah lagi cuba buat sendiri : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Evelyn.terang bulan????Kak Ros tak pernah dengar..kat mana tu???

      Delete
  8. Salam k.Rus.apam balik buat sendiri....letak jagung dg kacang byk2...sedapnya...
    slmt bercuti buat k.Rus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mamasya,betul tu..suka kita nak letak banyak mana..sedap

      Delete
  9. rasa nak amik sepiring buat minum petang ni! eh ade lagi ker?

    ReplyDelete
  10. Salam...sedapnya tengok apam balik kat sini..best buat minum petang ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info