Mereka yang sudi.......

Friday, September 30, 2011

Nasi Sos Tiram

Salam makan malam. Resepi yang di request oleh little laling.Katanya " mama its going to be night already, aren't you going to cook? Can you cook the brown rice with chicken for me?" (sebenarnya hari ni mendung so gelap aja outside so dia ingat dah malam la tu).Mendung2 ni lapar la tu agaknya.
Sebenarnya nasi ni memang akan dimasak at least sekali sebulan atau pun lebih.Selain dari mereka suka makan, kita suka memasaknya sebab senang,kiranya 2 in 1.Tapi setiap kali masak ni resepinya tak la selalu sama sebab kita suka campak-campak dan bergantung pada apa yang ada.They love to eat with chili sauce and I love to eat with cili padi.You all suka makan dengan apa ya????

 
Bahan-bahannya:
* 3 1/2 cawan beras
* 6 keping ayam (P.Ros guna drum stick)
* 1/2 biji hirisan bawang besar
* 3 ulas bawang kecil dipotong halus
* 2 sudu besar kicap pekat
* 1 sudu besar kicap cair
* 3 sudu besar sos tiram
* 1 keping kiub pati ayam
* air secukupnya (bergantung jenis beras)
* Oyster mushroom 6 biji (rendam dgn air suam selama 1 jam)
* 2 sudu minyak masak
Cara memasak
1. Basuh ayam hingga bersih dan buang semua lemak-lemaknya.
2. Dalam mangkuk campurkan semua bahan sos serta minyak masak dan masukkan ayam.Gaul sebati.Masukkan pula  potongan bawang kacau dan perap selam 1 jam
3. Basuh beras hingga bersih dalam rice cooker.Masukkan ayam yang diperap tadi dan siram mangkuk sos dengan air dan masukkan air kedalam periuk nasi.Pastikan air menutupi keseluruhan ayam dan beras.
4. Hancurkan kiub ayam dan tabur kedalam periuk nasi,kacau sedikit dan pasang suinya.Masak la seperti memasak nasi biasa.
5. Apabila nasi dan mendidih buka periuk  dan kacau nasi dan balik2kan ayam.Tutup periuk dan biar hingga nasi masak.
 Tabur daun bawang semasa menghidang. 

                                                       happy cooking  

Sunday, September 25, 2011

Roti Labu

 Salam hari minggu.Roti labu yang rasanya seperti kek ( my laling said it taste like mooncake)  untuk sarapan. kalau ahli keluarga tak ramai buat separuh dari adunan dibawah pun dah cukup. Mata kita agak kelabu kot sebab masa baca resepi tu tak perasan dia dah cakap boleh dapat 2 biji pumpkin bread.Resepi asal boleh tengok kat sini.
kita juga tukar sukatan baking powder dan baking soda.Gula juga dikurangkan sebab tak ada apa-apa kacang dan diganti dengan kismis.Apa-apa pun janji sarapan pagi ni dah siap.Amin! (sebenarnya roti atau kek ni rasanya macam bingka pun ya)

* 3-1/3 cawan tepung gandum
* 1 sudu teh baking powder
* 1/2 sudu teh baking soda
* 1½ sudu teh garam
* 1 teaspoon nutmeg (kita tukar dgn serbuk kayu manis)
*1 cawan minyak masak
* 2-2/3 cawan gula (kita guna 1 1/2 cawan saja)
* 4 biji telur
* 2  cawan labu yang telah direbus dan lenyek halus
* 2/3 cawan air
* 1 sudu teh vanilla
*1 cup chopped pecans (or walnuts)(tak ada so kita guna kismis)


1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 F.Dan sapukan sedikit minyak pada loaf pan.
2. Dalam mangkuk campurkan semua bahan kering.ketepikan
3.Pukul gula dan minyak masak hingga sebati,masukkan telur,puree labu air dan vanilla.Pukul lagi hingga semua bahan sebati dan agak gebu.
4. Masukkan bahan kering sedikit demi sedikit dan kacau perlahan sehingga semuanya bahan sebati . Masukkan kedalam 2 loaf pan dan bakar hingga masak lebih kurang dalam 1 jam.
5. Sejukkan diatas redai sebelum dipotong dan dihidangkan
                                                         
                                                    happy cooking
                                               



Saturday, September 24, 2011

Cekodok Bangi/Cucur Ibundo

 
Salam pagi sabtu.Cucur ni memang kita dah niat nak buat masa 1st time tengok kat dapur ibundo.Dan hasilnya memang memuaskan.Sungguh sedap .crispy kat luar dan lembut sungguh didalamnya.Kita makan berbiji-biji.Biar kenyang sampai tengahari sebab nanti nak gi raya open hse rumah anak murid.Belum habis lagi open hse weh!
Berbalik dgn crita cucur ni kita cakap dgn little laling " come and eat the cucur ni baby,very nice, mama put rice inside..dia datang ambil sebiji dan ngap dan terus pandang kita sambil berkata" I didn't see any rice inside???????"where did you put it mama????Weh... budak ni...." I already blended it with other things...do you like it?? " Yes mama ...it's very nice.ok then....
Thank you ibundo.Kita suka cucur ni.Tapi disebabkan kita tak nak bazirkan nasi yang ada kita gunakan dalam 2 cawan nasi dan hanya lebih kurang 1 1/2 cawan gandum.Tetap sedap.Kita nak CNP resepinya kat sini .Halal kan ya. Lagi satu kita nak tukar namanya sebab kita rasa nama cucur ibundo lagi ngam dengan nama blog tuan resepinya .Boleh ya.


Source of recipe : Dapur Ibundo
2 1/2  cawan tepung gandum
2 biji ubi kentang sederhana besar di parut halus
1 batang carrot sederhana besar diparut halus
1 tangkai daun sup dihiris halus
2 helai daun bawang dihiris halus
2 sudu penuh majerin (penuh maknanya bila kita kaut majerin tu satu sudu, tak payah diratakan)
2 biji telur
1 sudu kecil serbuk stok ayam
garam secukup rasa
segenggam ikan bilis (kalau genggam korang kecik sangat, lebihkan) *
1 bijji bawang besar yang sederhana saja besarnya *
1-2 biji cili merah *
1 cawan nasi sejuk*
Blender bahan yang bertanda * ditambah dengan sedikit air.  Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata. Tambah air secukupnya, tidak terlampau cair dan tidak terlampau pekat. Kacau terus dalam dua minit.
Panaskan minyak dan sudukan batter ke dalam minyak yang panas di atas api perlahan sehingga kekuningan.
Sedia untuk dimakan dicicah dengan sos cili atau ngap dengan cili api.

Note: P.Ros blend nasi dengan telur,butter,,bawang cili dan ikan bilis bersama 1/2 cawan air.Tuang kedalam mangkuk dan baru dimasukkan gandum sedikit-sedikit hingga mendapat kepekatan adunan yang diingini.


Lemon kek

Salam untuk semua. Yesterday kita dan cikgi-cikgi kita stayback to finish the backdrop for our school upcoming concert.So I decided to cook lunch  for them sebab tahun ni memang kita belum buat raya open hse,  asyik pergi org punya open hse maka kita punya dah tak da masa.tak pa la tahun depan..tahun depan..dan tahun pun masih ada raya lagi kan??? Insyaalah..
Since ni pun kiranya minggu akhir raya maka kita pun masak la menu raya untuk makan dgn cikgi-cikgi sambil buat kerja.Lemon kek ni salah satu pencuci mulut.Sedap dan senang untuk dibuat sebab kita cuma buka kotak,bancuh dan bakar.Tara....... ianya agak manis tapi kita suka warna kuningnya yang cantik dan texture kek yang lembut so kita buat glazing perisa limau untuk disapu diatasnya.

Bahan-bahan Kek
1- Satu kotak Pittsbury Lemon kek.(ikut arahan dikotak je) dan bakar.
2- Rehatkan sekejap saja diredai dan sapu glazing semasa kek masih panas


Untuk sos
Resepi: P.Ros
* 2 sudu besar gula icing
* 1 titik vanilla
* 1 sudu besar susu segar
* 2 sudu  kecil jus limau nipis/lemon
Campur semua bahan didalam mangkuk dan kacau hingga sebati.Sapukan pada  permukaan atas kek semasa kek masih panas-panas dgn mengunakan berus.Sapu sehingga icing habis.

Thursday, September 22, 2011

Baked Fish And White Sos

Salam semua.Tajuk org putih tu.. tapi resepi tulis melayu la ya.Tak dok kot org putih yang nak baca blog ni,orang-orang coklat yang baca blog ni semua tahu baca bahasa org putih kan??? So mesti tahu la apa tajuknya kan?
Sebenarnya ini resepi  nak cepat, Masukkan semua dalam oven sambil tu kacau sosnya. Siap ...hidang ...makan.....lepas tu????? kena basuh lah pinggan2 tu..... huk huk huk...




Bahan-bahannya
* 4 keping ikan dory
* 1 1/2 sudu kecil mixed herbs Mccomick
* 2 sudu besar minyak makan 
* sedikit serbuk lada hitam
* secubit garam
* 1 sudu jus limau
Basuh ikan dan keringkan airnya dgn kitchen towel.campurkan rempah ,garam,jus limau dan minyak masak.Lumur rata pada ikan dan biarkan seketika.Bakar dgn suhu 200C selama lebih kurang 15 minit.

Untuk sos putih
1- Panaskan 2 1/2 sudu besar butter hingga cair, tumis  2 ulas bawang putih dan 1/2 biji bawang besar yang dipotong halus dan dadu hingga terbit bau.  Masukkan pula 1/1/2 sudu besar tepung gandum.Goreng hingga gandum masak.Masukkan 1 cawan susu segar dan kacau hingga sebati dan mendidih .Pastikan sos dikacau selalu.
2- Masukkan 1 1/2 sudu besar mayonnaise  dan 2 sudu besar air limau nipis atau lemon Masukkan juga sedikit serbuk lada putih.Cuba rasa dan tambah garam dan gula secukup rasa.Siap untuk dihidangakan.

Note: P.Ros rebus 3 biji kentang yang dipotong 4.Kemudian atur dalam tray dan dibakar bersama ikan.
 Jus dari ikan yang dibakar juga boleh digunakan untuk membuat sos.P.Ros tak guna kan jus tu untuk sos sebab ikan dan sos dimasak pada masa yang sama.











Tuesday, September 20, 2011

Rendang Kerang

Salam malam, Hari ni kita tak ada idea nak masak apa for dinner. Buka freezer yang ada hanya 2 ekar ikan bawal.3 ekor ikan sardin kecil, 1/2 packet isi ayam dan 1 packet isi kerang ni. So kita decided tu keluarkan isi kerang,tapi belum tahu nak masak resepi apa.Lepas tu keluarkan pula lengkuas,serai,cili merah,cili padi,daun limau purut dan kerisik yang ada dalam1/2 paket.So nak masak apa???????????????? belum tahu la...ambil la pula bawang besar dan bawang putih yang memang tak disimpan dalam peti,lagi apa?????????? ek... 1 kotak santan yang ada sebelah bekas bawang..Sooooo.......ini lah jadinya...rendang kerang.Tapi kita tak tahu brapa gram isi kerang tu, sebab kita main kopek bungkusnya dan masukkan dlam besen (lebih kurang 1 mangkuk  kot).kerang ni pulak belum masak nampak banyak dah kering airnya tak ada la banyak sangat.Apa pun kita suka..sedap makan dengan nasi panas.

Bahan-bahannya
* Isi kerang secukupnya (sebab kita lupa tengok beratnya)
*1 paket santan kara 200ml + 1/2 cawan air
* 2 keping hirisan lengkuas
* 2 keping hirisan halia
* 3 batang serai
* 1 biji cili merah
* 2 biji cili padi (boleh tambah)
* 2 sudu besar cili giling
* 2 ulas bawang putih
* 1 helai daun limau purut dihiris halus (boleh tambah)
* 2 keping asam keping
* garam dan gula secukup rasa
* 1/3 cawan minyak masak
Cara memasak 
1- Kisar semua bahan kecuali cili giling.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar.Masukkan pula cili giling.Goreng bahan hingga betul betul terbit minyak.
2- Masukkan pula santan dan asam keping,kacau sebentar.Masak hingga kuah mendidih dan kuah betul betul pekat.
3- Masukkan isi kerang dan kacau.Masukkan garam dan gula dan biar rendang mendidih.Masukkan kerisik dan hirisan daun limau purut.
4- Masak hingga rendang pecah minyak dan pekat.Tambah apa-apa perasa yang patut.Angkat dan siap untuk dihidang.
*gambar kat atas tu hanya separuh dari rendang yang kita masak,.masih ada lagi setengah mangkuk kat atas meja







Sunday, September 18, 2011

Mini Butter Scones


Salam pagi Ahad. Rumah kehabisan gas tok leh wat breakfast hukk..huk..Ini pula resepi pagi semalam. Semalam ada open hse kat rumah maksu kita. Hidangannya pasti masakan pantai timur kerna tukang masak yang ditempah khas baru sampai semalam dari Kelantan (my nenek la).So hidangannya pasti nasi dagang masakan timur, maka sarapan paginya kita  buat masakan barat.Scones yang dimakan bersama butter dan jam.pagi ni kita buat mini scones yang krispy diluar dan lembut didalam.Baunya semasa sedang dibakar betul-betul wangi. Memang sesuai untuk sarapan atau minum petang. 
Sila la cuba .

Bahan-bahannya
* 2 1/2 cawan tepung gandum
* 1/3 cawan gula
* 200 grm butter sejuk
* 1/2 cawan yogurt
* 1 sudu kecil baking powder
* 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
* 1 biji telur gred b atau c
* 1/2 cawan gandum untuk digukan masa menguli dan menerap scones


                                             Laling makan hapis 1 pinggan
                                       My 3 princess with my nenek and their moyang

                                                       Little laling still in her hariraya mood
Cara-caranya
1- Dalam mangkuk campurkan gandum,gula dan serbuk penaik.Gaul rata dan buat lubang ditengah.
2-Parut butter sejuk dalam lubang campuran gamdum dan gaul gamdum dgn butter menggunakan hujung jari menjadi seperti serbuk roti.
3- Pukul yogurt dengan telur hingga sedikit kembang dan gebu.
4-Campurkan bancuhan yogurt kedalam adunan gandum dan uli adunan menjadi doh yang lembut dan tak melekat ditangan.Gunakan gandum didalam cawan tadi sekiranya perlu
5- Tabur gandum diatas papan canai dan canai adunan  dan terap dgn acuan bulat yang tak terlalu besar.
6- Panaskan oven pada kepanasan 160 ke 170 dan bakar scones dalam 20 minit hingga bahagian atas agak garing.
7- Angkat dan hidang bersama butter dan jam semasa panas-panas. Sedap.... selamat mencuba.





       

    Friday, September 16, 2011

    Icecream Cake



    Salam. Project kek harijadi little laling yang terbengkalai sejak dari bulan june.Tahun ni tiada parti harijadi untuknya sebab tahun lepas dah ada big b-day party for her.Just took her to bukit cerakah and bought her the new bicycle for her b-day.I promised to bake her the cake so she can have the small celebration with her classmate. Due to certain reasons asyik tak jadi nak buat kek tu dan dia pun dah lupa.
    Masa mamanya tengah busy nak buat persedian untuk merdekaraya party kat tadika dia pun teringat pasal kek harijadinya dan insisted that I bake the icecream cake for her.Tunggang langgang la kita dibuatnya mencari resepi yang senang untuk dibuat dan masa buat kek ni dah pukul 10 malam Mula- mula tengok resepi ni memang senang tapi takut juga tak jadi.Rupa-rupanya turn out to be a very nice and moist cake.Dari cupcakes kita tukarkan jadi icecream cone cake. Alhamdulillah suka Little laling bila dapat celebrate dgn kawannya.Tapi topping tu nak kena buat experiment lagi la.Betul-betul tak puas hati. ,lagi pun masa tu tak ada krim untuk buat ganache Janji budak-budak suka. Boleh gunakan buttercream for topping but kita takut messy so kita buat coclate topping ni aje.









    MOIST CHOCOLATE CUPCAKES  
     Recipe by: Leeza Malachevsky
    source : Puan Ros
    Ingridients:

    Read more about it at www.cooks.com/rec/view/0,176,131180-245194,00.html
    Content Copyright © 2011 Cooks.com - All rights reserved.
    1 1/2 cups flour
    1 cup sugar
    1 teaspoon baking soda
    1 teaspoon salt
    1/3 cup cocoa powder
    1/2 cup vegetable oil
    1 cup water
    1 teaspoon vinegar
    Mix all of the ingredients well with a mixer. It should be brown and smooth. Free of lumps. Bake at 350°F for 25 minutes. Cupcakes will turn out moist and delicious.
    Buttermilk or milk may be substituted for water. Melted butter may be substituted for oil.(P.Ros used water and veg oil)

    Cara kita : Masukkan dalam 3 1/2 sudu besar adunan dalam cawan cupcakes dan tutup dengan icecream cone seperti gambar dibawah..Bakar mengunakan api bawah sahaja. Setelah 10 minit keluarkan kek dan tekan sedikit icecrean cone kedalam kek supaya bila masak kek betul-betul melekat pada cone dan bakar lagi dalam 10 ke 15 minit. dan pastikan keknya betul-betul sejuk baru dibuka mangkuk kertasnya,
    P.Ros gandakan resepinya untuk mendapat 24 biji icecream cakes.
    Note; untuk topping tu buat la choclate ganache atau apa-apa topping pilihan sendiri ya


    tak dok kotak yang sesuai nak masukkan kek dan asyik tumbang je.so kita balut besen plastik dgn foil dan buat lubang.baru nyenyak tidor malam tu. 



    Selamat Hari Malaysia


    Salam 1 Malaysia untuk semua.Tak ada resepi untuk pagi ni,cuma nak ucapkan Selamat Hari Malysia kepada semua warga negara.Bersykurlah kita dilahirkan dibumi malaysia yang aman damai dengan penduduk berbilang bangsa.
    Sebenarnya tuan tanah agak penat kerana semalam kat kindy kita adakan merdekaraya celebration. Jemput tengok gambar anak-anak comel kita  kat blog tadika ya.
    Pagi ni just prepared roti poket untuk sarapan. Sedang elok menikmati secawan kopi dan roti pocket hana turun dari bilik dan berikan kita sekeping kad hari malaysia dan katanya,"mama please put this in your blog,I love You". What a nice thing to hear from your 6 year old daughter.Hopefully she will still remember to tell me the same words when she turn  16, 26,36 and so on. Love you too Little Laling.
                                           Latest addition to our family (curious to know what am I doing with my lappy)

    Wednesday, September 14, 2011

    Fishball Sup

    Salam makan malam.masakan yang amat ringkas dan sedap.makan dengan nasi masa panas-panas dan kebetulan hari ni hujan dari petabg tadi tak brenti.Lada putih yang ada dalam sup ni dapat la juga menghangatkan badan.bayang kan hirup sup panas-panas pada hari hujan.......cuba kira jumlah fishball dalam sup,dah tinggal 11 kan? sebab kita ngap sebiji masa nak klick-klick gambar.Almost terbakar lidah kut.....tak sabar punya pasal!


    Bahan-bahannya
    * 12 biji fishball (ikan parang)
    * 2 keping halia nipis dipotong memanjang *
    * 2 ulas bawang putih dipotong halus *
    * 1/2 biji buah tomato buang sedikit bijinya dan dipotong dadu kecil-kecil *
    * 1/2 jiji bawang besar potong nipis *
    * 2 paket cendawan enoki
    * 1 keping pati ayam
    * 1/2 sudu ajishio -campuran lada putih dan garam (ikut citarasa)
    * 4 mangkuk kecil air
    * 1 pokok daun bawang hiris halus

    Cara memasak
    1- Panaskan 2 sudu besar minyak makan.Masukkan semua bahan * dan tumis hingga terbit bau.
    2- Masukkan pula air dan kiub ayam.Biarkan kuah batul-betul mendidih .
    3- Masukkan cendawan enoki serta separuh daun bawang dan kecilkan api.Biar sup mereneh dalam 10 -15 minit.Tambah 1/2 sudu kecil ajishio dan.rasa sup , tambah apa-apa yang patut mengikut citarasa masing-masing
    4- Taburkan lebihan daun bawang semasa menghidang.









    Sunday, September 11, 2011

    White Bottom Coffeecake

    Salam syawal semua.Hari ni tentu ramai yang buat rumah terbuka  atau menghadiri rumah terbua. Kita pula terpaksa hentikan segala activiti raya hari ni sebab nak hantar 2
    nd princess ke rumah sewa barunya diPuncak Alam.Banyak la barang-barang yang nak diangkut.Esok dia dah mula semester baru dicampus baru Uitm Puncak Alam.Leceh sungguh sebab ini semester akhir baginya dan nak kena tinggal kat rumah sewa.Banyak la benda yang nak dibeli.
    Tahap stress kita dah mula nak memuncak.So sebelum apa-apa jadi I need something to cool me down especially anything to do with coffee. Kat dapur pun masih banyak bahan-bahan kek raya dan ada 1 bungkus besar tepung almond yang dibeli dgn niat nak buat macaroon. Sebelum minum kopi terasa pulak nak makan kek kopi.Maka tercipta la white bottom coffeecake ni secara tak sengaja.memang sedap untuk sarapan pagi atau minum petang bagi penggemar2 kopi. Selamat mencuban ya!

    White Bottom Coffeecake
    Original recipe by: P.Ros at Sinaranmenu.blogspot


    Bahan-bahan bahagian atas kek
    *250 grm butter
    * 2 cawan tepung gandum
    * 3 biji telur gred A
    * 1 cawan gula(boleh kurangkan jika tak suka manis)
    * 3 sudu kecil coffee emulco
    * 1 1/2 sudu baking powder
    * 3 sudu kecil sour cream
    * Butter secukupnya untuk disapu pada acuan





    Bahan-bahan bahagian bawah kek
    * 1 cawan tepung badam
    * 8 sudu besar gula perang
    * 1 sudu besar sebuk kayu manis (boleh tambah jika suka)


    Cara-caranya
    1- Campurkan kesemua bahan bawah kek dan ketepikan.
    2- Putar butter ,gula dan sour cream hingga kembang
    3- Masukkan pula telur sebiji-sebiji,putar sebentar.Masukkan kopi emulco dan kacau sebati.
    4- Gandum diayak bersama serbuk penaik dan masukkan kedalam adunan butter sedikit demi sedikit.Kacau adunan hingga sebati dengan kelajuan sederhana.
    5- Panaskan oven dgn kepanasan 160C.
    6- Sapu butter dibawah dan sekeliling acuan kek yang kecil atau muffin pan (lebih kurang 1/2 sudu kecil butter) Masukkan 1 1/2 sudu ke 2 sudu bahan2 bawah kek (banyaknya bergantung pada saiz acuan). Ratakan.
    7- Masukkan pula 2 sudu besar adunan bahagian atas kek dan ratakan.Bakar selama 20 minit atau hingga kek bertukar warna coklat.



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    click the ads for more info