Mereka yang sudi.......

Tuesday, May 7, 2013

chewy chocolate chips

Salam untuk semua.
ChocChips cookies yang dibuar hari minggu lepas.Boleh tahan sedapnya tapi agak manis sedikit. Bagi yang tak suka manis sangat boleh la kurangkan gula putihnya.
Bagi yang suka manis macam P.Ros boleh lah mengunyah ni sambil minum secawan teh tampa gula..nyaman...




Resepinya dikopi and paste dari blog mat salleh semasa merayau-rayau  kedapur mereka minggu lepas. Dah siap copy paste lupa pula copy linknya..memang nak kena marah la ni...

 300g ............................ All purpose flour
1/2 tsp .......................... Baking soda
1/2 tsp .......................... Salt
170g ............................... Unsalted butter, melted and cooled until slightly warm
180g ............................... Brown sugar
90g ................................. Granulated sugar
1 ..................................... Egg
1 ..................................... Egg yolk
2tsp ............................... Vanilla extract
150g .............................. Dark chocolate chunks, I use Cacao berry 64%
50g ................................ Chocolate chips





Preheat the oven to 180°C
Sift the flour with baking soda and salt, set aside.
Line the sheet pans with baking paper. 
Whisk together the melted butter and two kinds of sugar until fully combine.
Stir in the egg, egg yolk and vanilla.
Pour the flour mixture into the bowl and stir until combine.
Fold the chocolate chips and chocolate chunks into the batter.
Scoop onto the prepared sheet pans.
Bake for 15-18 minutes or until the edge start to harden and the center is puff.
Let it cool completely on the baking sheet.





  happy cooking 

6 comments:

  1. Nampak sedap mcm famos amos jer ni.insya Allah, boleh cuba

    ReplyDelete
  2. bestnyer ada sekut kat sini.. mcm dah nk raya kan !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai CC, memang rasa macam nak raya la pulok...hihihi

      Delete
  3. Sedapnya...boleh try ni...dah macam biskut famous amos ja ni...dapnyaaaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Hafizah.lepas ni dah tak payah nak gi famos Amos la...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info