Mereka yang sudi.......

Tuesday, September 25, 2012

Nasi Impit Goreng

Salam untuk semua.nasi impit goreng dibuat ekoran lebihan nasi impit yang dimasak untuk makan-makan raya dikelas drama little laling.Juga lebihan gorengan udang kering masa buat chee cheong fun.So the combination of the two have produced this tasty nasi impit goreng.Tak le membazirkan???.dan memang sedap.
Bahan-bahannya.
Potongan nasi impit (masa ni dah tk tahu brapa paket yang tinggal)
* 2 ulas bawang putih
* 3 ulas bawang besar yang bersaiz agak besar
* 2 1/2 sudu besar cili boh
* 1 keping pati ayam
* Potongan 1/2 batang leek dan juga daun bawang
* 1/2 mangkuk gorengan udang kering(boleh refer resepi chee cheong fun)
* 2 biji telur
Cara memasak
1- Panaskan dalam 3 sudu minyak masak, tumis bawang dan cili boh hingga terbit bau.Masukkan kiub ayam dan kacau sebentar. Pecahkan telur dan kacau biar telur hancur.
2- Masukkan nasi impit ,gaul rata.Masukkan pula udang kering, leek an daun bawang.Tambah garam jika perlu.Siap untk dihidang.
                                                                                      happy cooking


11 comments:

  1. Salam Ros, ada kelainan...boleh lah try kalau ada lebihan nasi himpit lak nanti...
    http://my-mintroom.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Marshita,thank you singah dapur kita,Memang selalu buat ni kalau ada nasi impit lebih.Sebenarnya idea dari radish kek yang chinese people suka makan.tapi susah nak dapat yang halal.Jadi kita reka le benda ni.

      Delete
  2. salam kak ros, Liza pun tak pernah lg try nasi impit grg cmni...kreatif akk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza,ini patut dicuba.kak Ros selalu buat ni kalau ada lebihan nasi impit.Budak-budak suka.

      Delete
  3. Ros, look yummy but i never try before...

    ReplyDelete
  4. Salam Ros..Nekcik pun suka buat camni bila ada lebihan nasi impit

    ReplyDelete
  5. salam kak ros... saya pun buat nasi impit goreng pagi tadi, tapi jadi tak sedap, takleh makan pun... ishhhh geram sungguh

    ReplyDelete
  6. Can you please write in english version also because i don't understand malay but would like to try your recipes.

    Many thanks
    Fiona

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info