Chee Cheong Fun
Salam hari minggu semua. Biasanya chee cheong fun dimakan untuk sarapan.Tapi kat rumah ni anything chinese, we eat at any time we like.
Dah lama tak buat chee cheong fun,kebetulan hari ni bawa little laling ke popular book shop.Sambil menunggu dia menghabiskan masa membaca buku2 yang disukainya ,P.Ros pun rembat 2 3 buku masakan dan cuci mata dengan resepi2 didalamnya. Terpikat dgn 1 buku masakan cina yang berharga RM113.00. Aauuu...mahal sangat tu...dengan dunia yang canggih dan dalam dunia blogger macam2 resepi masakan boleh dicari,jadi rasanya tak perlu membelanjakan wang sebanyak itu.
Setelah melihat buku masakan cina tadi maka terasa la pulak nak makan masakan cina malam ni.My laling apa lagi...terus setuju dan happy. 5 batang chee cheong fun dimakan sorang-sorang. Kalau sapa-sapa berkenan boleh la tengok resepinya ya. Cara membuat chee cheong fun step by step ada kat sini
Bahan-bahan chee cheong fun (P.Ros buat 2 kali ganda adunan ni untuk kami berlima)
* 230ml air
* 70grm tepung beras
* 1 sudu besar wheat flour
* 1/4 sudu garam
* 2 sudu besar minyak masak
Bahan inti
* 90 grm udang kering (direndam dalam air panas selama 15 minit dan tumbuk biar agak pecah)
* 1 pokok daun bawang dan sedikit hirisan bawang besar
* 2 sudu kicap manis
* 1 sudu kicap cair
* 1 sudu minyak bijan
* 1 sudu besar minyak masak
cara memasak
1-Panaskan 1 sudu minyak dan tumis bawang besar,masukkan pulak udang kering dan goreng sebentar.
2- Masukkan pula kicap cair dan kicap manis serta daun bawang.Kacau hingga udang kering masak dan masukkan daun bawang.Angkat dan sejukkan.
Bahan tabur
* 1 packet kecil bijan (di goreng tampa minyak)
* potongan daun bawang
Untuk sos
* 1 sudu besar taucu (P.Ros guna cap tamin)
* 3 sudu besar sos hoisin
* 2 sudu besar kicap manis
* 1 mangkuk sedang air
* 1 sudu kecil minyak bijan
*2 ke 3 sudu besar gula (bergantung pada kemanisan yang diingini ya)
*1 sudu kecil tepung jagung dibancuh bersama sedikit air
Masukkan bahan * kedalam blender dan blend sampai kacang masin hancur. Masak sos hingga mendidih.Masukkan gula dan minyak bijan. kacau sebati..Masukkan pula bancuhan tepung jagung dan biarkan mendidih sebentar. Tutup api dan boleh dihidangkan sejuk atau panas.
Nota: tambahkan bancuhan tepung jagung sekiranya kuah cair sebab saiz mangkuk kita mungkin berbeza.
happy cooking
Dah lama tak buat chee cheong fun,kebetulan hari ni bawa little laling ke popular book shop.Sambil menunggu dia menghabiskan masa membaca buku2 yang disukainya ,P.Ros pun rembat 2 3 buku masakan dan cuci mata dengan resepi2 didalamnya. Terpikat dgn 1 buku masakan cina yang berharga RM113.00. Aauuu...mahal sangat tu...dengan dunia yang canggih dan dalam dunia blogger macam2 resepi masakan boleh dicari,jadi rasanya tak perlu membelanjakan wang sebanyak itu.
Setelah melihat buku masakan cina tadi maka terasa la pulak nak makan masakan cina malam ni.My laling apa lagi...terus setuju dan happy. 5 batang chee cheong fun dimakan sorang-sorang. Kalau sapa-sapa berkenan boleh la tengok resepinya ya. Cara membuat chee cheong fun step by step ada kat sini
Bahan-bahan chee cheong fun (P.Ros buat 2 kali ganda adunan ni untuk kami berlima)
* 230ml air
* 70grm tepung beras
* 1 sudu besar wheat flour
* 1/4 sudu garam
* 2 sudu besar minyak masak
Bahan inti
* 90 grm udang kering (direndam dalam air panas selama 15 minit dan tumbuk biar agak pecah)
* 1 pokok daun bawang dan sedikit hirisan bawang besar
* 2 sudu kicap manis
* 1 sudu kicap cair
* 1 sudu minyak bijan
* 1 sudu besar minyak masak
cara memasak
1-Panaskan 1 sudu minyak dan tumis bawang besar,masukkan pulak udang kering dan goreng sebentar.
2- Masukkan pula kicap cair dan kicap manis serta daun bawang.Kacau hingga udang kering masak dan masukkan daun bawang.Angkat dan sejukkan.
Bahan tabur
* 1 packet kecil bijan (di goreng tampa minyak)
* potongan daun bawang
Untuk sos
* 1 sudu besar taucu (P.Ros guna cap tamin)
* 3 sudu besar sos hoisin
* 2 sudu besar kicap manis
* 1 mangkuk sedang air
* 1 sudu kecil minyak bijan
*2 ke 3 sudu besar gula (bergantung pada kemanisan yang diingini ya)
*1 sudu kecil tepung jagung dibancuh bersama sedikit air
Masukkan bahan * kedalam blender dan blend sampai kacang masin hancur. Masak sos hingga mendidih.Masukkan gula dan minyak bijan. kacau sebati..Masukkan pula bancuhan tepung jagung dan biarkan mendidih sebentar. Tutup api dan boleh dihidangkan sejuk atau panas.
Nota: tambahkan bancuhan tepung jagung sekiranya kuah cair sebab saiz mangkuk kita mungkin berbeza.
happy cooking
tak penah makan tapi nmpak macam sedap je ni bolehlah copy resepi nnt
ReplyDeleteKak Nor salam.Chee cheong fun tu boleh beli kat pasar malam,tempat orang jual young taufoo.
DeleteMy daughter said aunt Ros pandai masaknya...
ReplyDeleteThank you Mayck..try masuk blog you,tapi napa tak dapat ya.
Deletemahal nya buku tuh...smpai beratus harganya...xmampu la den...tp apapun menyelerakan betul makanan tuh...tp xpernah makan..
ReplyDeleteMemang mahalkan...Ada ada jual kat pasar malam.Tempat jual youngtaufoo, yang nampak macam kuihtiau...tu.
DeleteAssalam,
ReplyDeleteLike Like..Sedapnyer... tq sharing resipi.. bila laa saya dpt buat nih. :-)
Mamawana buat sendiri lagi selera ni..cuba ya.
DeleteSalam Ros,, K1 da buat dapat tiga ketui cukup laa tuk 2 org makan.. lain kali kena doublekan adunan anak suker TQ..
ReplyDeleteKak1 wah dah buat ya.# ketu besar ke????Kalau kat umah ni 3 ketul tu hubby makan sorang tak cukup!!!tu la sebab Ros buat sampai 3 atau 4 adunan.
Deletesalam pn ros,
ReplyDeletehanim suka chee cheong fun ni tapi makan dengan kari ayam pekat.
seedap ............