Mereka yang sudi.......

Thursday, May 30, 2013

Roti Labu

Salam untuk semu.
 Roti labu masih mengunakan resepi yang sama dengan roti labu yang dibuat bentuk bun minggu lepas. Cuma hari ni buat dalan satu bekas besar menjadi 1 loaf of pumpkin bread. Untuk resepi kali ni airnya dikurangkan dan labunya dilebihkan sedikit.Memang sedap dihidang bersama secawan kopi.




Bahan :
  • 300 gr tepung roti
  • 100 gr tepung gandum
  • 100 gr labu, kukus, haluskan (P.Ros guna 150grm labu yang dah dikukus)
  • 15 gr susu tepung
  • 2 butir telur ( P.Ros pukul dan tinggalkan sedikit untuk buat eggwash)
  • 75 gr gula pasir
  • 2 sdt yis segera
  • 77 gr margarine
  • 1 sdt garam
  • 100 ml air sejuk dari peti sejuk (Airnya P.Ros masukkan sedikit-sedikit semasa menguli dan tak habis pun 100 ml ).


Cara membuat bun :
  1. Campur tepung, gula, susu, labu, yis, aduk rata, ketepikan.
  2. Tambahkan telur dan air sejuk sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
  3. Tambahkan marjerin, uli hingga elastis, diamkan 30 menit.
  4. Tumbuk2 sedikit adunana dan  timbang 50 gr setiap sebiji dan susun dalam tray diamkan 10 minit. 
     Untuk loaf ni P.ros tumbukkan sedikit adunan untuk keluarkan angin dan masukkan dalam acuan bread loaf. Tekan tekan sedikit supaya rata. Rehatkan selama 20 minit. Sapukan telur diatasnya dan tabur biji kuaci.
5- Panaskan oven dgn suhu 180 C dan bakar hingga roti kuning keemasan. selama lebih kurang 25 minit.

                                                                    happy cooking 

Tuesday, May 28, 2013

Bebola Roti Goreng


Salam untuk semua.
Cucur roti dibuat hari Ahad lepas sempena upacara nak menghabiskan roti yang masih ada sebungkus besar. Kebetulan Nampak kat blog Kak Ros My Kuali dan Rostina Wind of change pada hari yang sama mereka berdua posted resepi bebola roti goreng ni.
Sedap untuk dibuat sarapan. Memang kena la kalau dihidang bersama kopi. Terima kasih pada tuan empunya resepi yang asal.
Bebola roti yang P.Ros buat ni dicampur potongan chicken meatloaf dan chili flakes. Resepi dicopy paste dari blog Kak  Ros My Kuali. Thank you daun keladi, lain kali nak copy lagi...


Bahan-bahan
12 keping roti (plain white bread) - potong kecil
2 biji telur - saiz besar (P.Ros guna 3 biji size M )
3 biji cili merah - dihiris (x de, kak rose ganti dengan cili flakes) (P.Ros pun guna cili flakes)
sedikit daun sup/bawang - dipotong pendek
1 biji bawang besar - kalau dah pakai daun bawang guna 1/2 je
2 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa
1/2 kiub perasa ikan bilis - ABM guna perasa ayam (P.Ros masukkan sikit perasa ayam sebab chicken meatloaf dah cukup rasa masin)
3 sudu besar mayonis - ABM tambah 
2 keping fishcake - dihiris kecil (ABM tambah) (P.Ros guna 3 keping chicken meatloaf dopotong halus)
Minyak untuk menggoreng



1. Masukkan roti didalam mangkuk besar dan masukkan telur kedalamnya.
2. Kemudian, masukkan kesemua bahan kecuali minyak untuk menggoreng kedalam mangkuk. Ramas2kan sehingga sebati.
3. Bulat2 kan roti sehingga siap. Jangan terlalu besar pula ye. Agak2 lah saiznya.
4. Goreng dalam minyak penuh sehingga keemasan. Toskan dan siap dihidang.




                                                                    happy cooking 

Sunday, May 26, 2013

Lemon Chicken

Salam untuk semua.
Lemon chicken is one of  my 2nd daughter favourite dish. And today when I said that I will cook lemon chicken for dinner she volunteered to prepared dinner for us.Thank you Anak. 
Kerjanya tak susah, chicken fillet yang hanya perlu dibasuh bersih dan dipotong kecil. Sosnya pula memang dah siap. P.Ros suka sos lemon chicken brand Lee Kum Kee. Ada yang pernah bertanya sebelum ini samaada sosnya halal. Memang halal sebab ada tanda halal pada kotaknya dan sekarang ni Chef Wan pun dah jadi duta product Lee Kum Kee. Bagi P.Ros kalau nak beli sos tiram memang tak pernah beli jenama lain..Lee Kum Kee rasanya yang terbaik. Dari dulu sampai sekarang tak pernah tukar jenama untuk sos tiram dam lemon chicken.Jom tengok resepi lemon chicken yang dimasak anak dara ni ya.

Bahan-bahannya
* 1 packet chicken fillet
* 1 sudu besar tepung beras
* 1 sudu besar tepung jagung
* 1 biji telur
* 1 sudu kecil garam (bergantung pada citarasa masing-masing)
* 1/4 sudu kecil serbuk kunyit



Cara memasak
1- Cuci bersih fillet ayam dan potong 2 setiap keling ayam
2- Perasakan ayam dengan garam dan serbuk kunyit.
3- Masukkan tepung beras, tepung jagung dan sebiji telur.Kacau hingga ayam sebati dan biarkan dalam 10 minit.
4- Panaskan minyak, bahagikan ayam pada 2 bahagian. Goreng bahagian pertama hingga garing keperangan , angkat dan toskan. Lakukan proses yang sama pada bahagian ke dua ayam.
5- Bila semua ayam dah masak, buang sebahagian dari minyak gorengan ayam tadi dan tinggalkan dalam 4 ke 5 sudu minyak dalam kuali yang sama.
6- Tuang sekotak sos lemon dan masak hingga sos mendidih. Masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul rata.Angkat dan hidangkan bersama potongan lemon.
                                                    happy cooking 

Saturday, May 25, 2013

Tart Telur Roti



Salam untuk semua.
Cuti sekolah dah pun bermula. Banyak la masa yang boleh diluangkan didapur. Untuk hari ini idea resepinya  muncul secara tiba-tiba. Dek kerana masih ada 2 bungkus besar roti gardenia dan En laling dah mula pot-pet-pot-pet...tanya "mama what are you going to do with the bread???"
Wink..wink..roti lebihan bawa masa bawa anak2 ditadika pergi picnic hari Khamis lepas. Kebetulan tekak terasa nak makan egg tart tapi malas nak menguli pastrynya.
Secara tiba tiba muncul idea nak buat mangkuk roti dan masukkan kastard kat dalamnya sebelum ni pernah buat mangkuk roti yang berinti...ayam
Untuk membuat tart mangkuk roti ni:
1- Pastikan roti di lipat kemas didalam bekas muffin supaya filling tak mengalir keluar.
2- Berhati-hati semasa menuang filling agar tak meleleh keluar untuk membolehkan tartnya  dikeluarkan dengan  mudah selepas dibakar.
3- Bahagian tepi roti akan menjadi sedikit keras sekiranya dibakar terlalu lama ( bergantung pada kepanasan oven masing-masing).
Untuk resepi fillingnya P.Ros dapat dari blog small-small baker. Thank u tuan punya blog. I kongsi resepi kat sini ya.



Bahan-bahannya
*16 keping roti gardenia
* 5 biji telur
* 120grm gula
* 350 grm air panas ( ini idea sendiri sebab tak nak masak air gula)
* 100 grm susu cair (evaporated milk)- lainkali P.Ros nak lebihkan susu dari air sebab En laling kata "I think u should put more milk than water to make it taste even better".


Cara membuatnya
1- Gelek nipis semua roti dan lipat hujungnya dengan kemas dan tekan masuk kedalam bekas muffin.
2- Campurkan gula dan air panas, kacau sampai gula hancur dan ketepikan hingga sejuk atau suam-suam kuku.
3- Campurkan susu bersama air gula kacau sebati. Masukkan pula telur yang telah dipukul sedikit dan kacau hingga semua bahan sebati.Tapiskan kedalam bekas bersih (p.Ros masukkan dalam measuring cup untuk memudahkan menuangnya kedalam mangkuk roti.
4- Tuang bancuhan filling kedalam mangkuk roti dengan perlahan dan pastikan tak meleleh keluar.
5- Panaskan oven pada suhu 170C. Bakar tart roti selama lebih kurang 25 minit dan fillingnya tidak lagi berombak bila disentuh. 



                                                    happy cooking 

Thursday, May 23, 2013

Roti Labu



Salam untuk semua. Dah seminggu dok berangan nak buat roti. Teringan nak makan roti yang dibuat sendiri sebab dah agak lama nak buat roti. Kebetulan ada sekeping labu yang dibeli semalam. Terus cari resepi labu dan terjumpa beberapa jenis resepi.Tapi P.Ros tertarik dengan resepi diblog MasDuniaku sebab mengunakan air sejuk dari peti ais untuk menguli roti.Biasanya air suam yang digunakan untuk membacuh yis kan.

Adunan yang P.Ros buat agak lembik sedikit mungkin sebab telur bersaiz besar, tapi senang je tambahkan sedikit gandum dan uli hingga lembut. Puan Ros juga sapukan sedikit minyak zaitun diatas tray sebelum diletakkan adunan roti yang telah dibulatkan.
Intinya juga tidak dibuat kerana malas. maka P.Ros taburkan je sedikit gula diatasnya. Terima kasih Mas  dan Izah untuk resepinya. P.Ros copy paste kat sini ya.



Roti Labu
Resepi asal : Lemariresep
Sumber : MasDuniaku

Bahan :
  • 300 gr tepung roti
  • 100 gr tepung gandum
  • 100 gr labu, kukus, haluskan
  • 15 gr susu tepung
  • 2 butir telur
  • 75 gr gula pasir
  • 2 sdt yis segera
  • 77 gr margarine
  • 1 sdt garam
  • 100 ml air sejuk dari peti sejuk


Bahan olesan:
  • 1 biji kuning telur dan 50 ml susu cair, campur rata
  •  Izah guna madu campur susu segar.
  • Mas guna madu + susu segar + sedikit kuning telur
  • P.Ros sapu telur kuning sahaja.
Cara membuat bun :
  1. Campur tepung, gula, susu, labu, yis, aduk rata, ketepikan.
  2. Tambahkan telur dan air sejuk sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
  3. Tambahkan marjerin, uli hingga elastis, diamkan 30 menit.
  4. Tumbuk2 sedikit adunana dan  timbang 50 gr setiap sebiji dan susun dalam tray diamkan 10 minit. 
  5. Sapu bancuhan telur diatasnya dan tabur sedikit gula putih.
  6. Bakar dengan190 C selama 12 minit atau roti kelihatam masak dan keperangan

                                                            happy cooking 

Monday, May 20, 2013

Wantan Fishball

Salam untuk semua. dah beberapa hari tak update blog. Kesuntukan masa dan rasa malas membuatkan blog sunyi beberapa hari,
Petang ni buat hidangan minum petang yamg amat sempoi tapi sedap dijadikan kudapan.Resepi asal dari  Wind of change blog.

 Masa mula-mula tengok Ros buat terus berkenan, Tapi hari ni baru berkesempatan membuatnya. Kebetulan tengahri tadi ke Mydin terus beli fishball ikan parang yang nampak sangat fresh,Kulit wantan pula dah ada dalam peri ais so menjadi la membuatnya hari ni.

Bahan-bahannya:
* 24 ketul bebola ikan parang 
* 24 keping kulit wantan bentuk bulat
* Minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
* Timun dan tomato untuk hiasan dan juga dijadikan hidangan sampingan
* cili sos/Thai cili sos


Cara memasak
1- Basuh bersih bebola ikan dan rendam kan dalam air panas selama lebih kurang 10 minit.Toskan airnya.
2- Ambil sekeping kulit wantan dan sapu sedikit air disekelilingnya . Letakkan 1 biji bebola ikan dan bungkus bebola ikan dengan kemas.
3- Panaskan mibyak masak secukupnya dan goreng wantan hingga garing.Siap untuk dihidangkan bersama timun dan cili sos.

                                                                     happy cooking 

Monday, May 13, 2013

Cerita hari ibu dan muka bengkak untuk kenangan

Gigi mula terasa sakit pada pagi sabtu. Anak laki2 pula dah rancang nak blanja burger bakar abang Burn yang agak mashurrr tu pada malamnya. So masing-masing dah cakap "mama jangan buat hal kita nak bawa makan burger malam ni.", sibapa pula menyampuk.."papa ada painkiller dan antibiotic..boleh share!!!."
Lalu ditelan painkiller dan antibiotic  tengahari dan malamnya . Dapat la enjoy makan burger abang burn tu.....
                         Anak-anak dan anak buah enjoy nak makan burger bakar abang burn

Sebelum tidur ada lagi pesanan penaja.." Mama pagi esok we are taking you to McD for breakfast..." oh ya Mother's Day tak payah la diri ni nak bangun pagi2 susah-susah masak sarapan  untuk semua orangkan??? . Yahoooo!!!!!


Tapi dalam pukul 3 ke 4 pagi bahagian bibir terasa lain macam je...terus bangun dan tengok cermin...adoiii mak... kenapa ada wajah planet of the Ape pula dalam cermin tu????
Masaalah... rupanya muka dah bengkak terutama bahagian bibir..hari ibu dapat hadiah bibir Angelina Jolie beb!!!tak sukanya hadiah ni..Akhirnya terpaksa keklinik dan tak jadi sarapan kat McD..hukkhukk.Kata doktor muka bengkak sebab alergic painkiller atau antibiotic yang diambil malam tadi...huhuhu...
 Rupanya sebelah petangnya masih ada surprise...anak-anak dah rancang buat simple party untuk kami anak beranak. Terhibur juga hati ni. Terima kasih duhai anak-anak ku sayang.Siapa lah mama tampa kamu semua.



                                                   Sengaja ditutup muka sebab malu....


 Tapi akhirnya terpaksa akur dgn desakan anak-anak nak ambil gambar buat kenangan mama yang bermuka bengkak!!!!!hukkk..hukkk...


Terima kasih anak-anak ku


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info