Mereka yang sudi.......

Thursday, September 5, 2013

Snowskin Pandan Lotus Mooncake

Salam untuk semua.hari raya dah habis bagi kita umat Islam, muncul pula Mid- Autumn festival untuk kaum cina.Sepanjang perayaan ni dimana-mana shooping complex dan kedai kek kita akan melihat berbagai jenis mooncake yang dijual. Kalau dulu susah untuk mendapatkan yang halal dan kebanyakan mooncake dibuat mengunakan resepi traditional.Tapi sekarang tidak lagi, Banyak mooncake halal yang dijual dan ada bermacam perisa serta cara membuatnya.
P.Ros juga mengambil kesempatam perayaan ini untuk belajar membuatnya sebab En laling mesti la nak makan mooncake ni.Mak mertua dah lama meninggal, jadi belajar je dari buku dan blog-blog masakan kawan-kawan berbangsa cina.
Anak-anak tak suka sangat mooncake ,tapi mak dan bapanya sangat suka snowskin mooncake berbanding yang tradisinal.Snowskin mooncake tidak perlu dibakar dan disimpan didalam peti ais selama beberapa jam sebelum dimakan Cara membuatnya juga amat ringkas kerana tiada proses membakar.Ini percubaan pertama untuk tahun ni.Tahun lepas sempat buat 2 kali.
Resepi hari ni diambil dari blog Rasa Malaysia, banyak sungguh resepi di-internet yang hampir sama saja bahan-bahan dan cara membuatnya.
Boleh lah kawan2 cuba membuatnya jika sudi.



Bahan untuk kulit
* 130g koh Fun (tepung beras pulut yang telah siap digoreng) ada jual dikedai bahan2 kek
* 160 g gula ising
* 130 ml air + 4 helai daun pandan dipotong kasar
* 2 sudu besar susu segarJdari peti ais
* 1 sudu besar shortening



Inti
1/2kilo atau lebih inti lotus (boleh dibeli dikedai kek)
40-60 grm biji melon (disangai tampa minyak sekejap) tak nak letak tak apa.

Cara-caranya
  1. Blend air dan daun pandan dan tapis jusnya. Masak hingga mendidih dan sejukkan, masukkan jus kedalam peti sejuk selama 4 ke 6 jam( P.Ros simpan semalaman).
  2. Ayak tepung dan gula icing.
  3. Masukkan pula shortening dan gaul hingga menjadi serbuk roti
  4. Masukkan jus pandan yang sejuk  dan juga susu kedalam tepung.Uli adunan menjadi seketul doh yang lembut dan licin.Rehatkan selama 10 minit.
  5. Bahagikan doh kepada 50grm setiap 1 dan bulat-bulatkan adunan. (sebenarnya berat 1biji adunan bergantung pada saiz acuan)
Inti
  1. Masukkan biji melon dalam inti lotus dan gaul rata.
  2. Bahagikan adunan kepada 80 grm setiap 1 dan gentel menjadi bulat.
  3.  Note: kebanyakan acuan mengunakan 60grm untuk kulit dan 120grm untuk inti bagi sebiji mooncake.


Cara membuat Mooncake
  1. Sapu tepung beras yang siap digoreng pada tangan, ambil sebiji bahan kulit dan dicanai rata (pastikan papan canai juga ditabur sedikit tepung.Boleh juga dileperkan dgn mengunakan tangan saja tampa mengeleknya.
  2. Letak sebiji inti ditengah dan tutup inti dengan kulit mooncake dengan kemas.
  3. Taburkan sedikit tepung beras kedalam acuan dan masukan adunan yang dibalut inti tadi kedalamnya. Tekan-tekan sedikit sepaya kemas dan ketuk acuan utnuk mengeluarkan moon cake.
  4. Simpan didalam peti sejuk selama lebih kurang 6 jam sebelum dihidangkan, siap utuk dimakan.
                                                                happy cooking 

8 comments:

  1. Wow, Amazing, you can make snowskin mooncake, look right store bought, well done!

    ReplyDelete
  2. Thanks Sonia, I am happy with the way it turnout.

    ReplyDelete
  3. Wow, making mooncakes already, Nice!

    ReplyDelete
  4. wahh,kagumnya Nor tgk mooncake k.ros. bestnya kalau kita berjiran :)

    ReplyDelete
  5. Hai CikNor, ya la kalau dekat ramai juga rakan-rakan blogger yang boleh kak Ros bagi untuk rasakan.

    ReplyDelete
  6. salah seoarangnya sayalah yg beruntun dapat rasa snoskin mooncake ni...perasa pandan pulak tu...memang kegemaran saya....makan pun eman2 kata org jawa...

    apapun memang nak buat sendiri...sememtelah oven pun rosak...rasanya resepi mooncake ni yg paling sesuai untuk saya buat

    terima kasih puan ros atas segala pemberian dan perkongsian...

    saya sangat menghargainya....

    ReplyDelete
  7. owhh yg ni la...sedap...aduiii resepi luar biasa kalau i yg buat ni puan ros..hehehehe mujur la dah rasa dari air tangan puan ros...sedap pulak tuh! saya rasa jenis snowskin ni sedap...selalu jumpa kat mall jenis yg goreng-goreng tu..tu yg tak berani sangat nak try b4 this :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info