Read Bean Snowskin Mooncake
AsSalam untuk semua. My 2nd mooncakes project. Requested by my laling, he wanted to eat mooncake with the read bean filling. So here it is.More of the mooncakes project in my list till the actual day of Mooncake Festival/Mid- Autumn Festival which is on the 19 of Sept.
Hopefully will be able to make some baked mooncake next week.I really need to practice more to make it look more like the beautiful store bought mooncake.
Bahan untuk kulit( Untuk 4 biji mooncakes)
* 65 grm koh fun (tepung beras pulut goreng)
* 80 grm gula icing
* 75ml air sejuk dari peti ais
* 1 sudu besar shortening
* 1 sudu besar susu segar sejuk
* 1 sudu kecil lemon essence(tak nak guna pun tak apa)
Inti
* 320 grm red bean filling
bahagikan kepada 4 bahagian dan gentel bulat
Cara-caranya
1- Ayak tepung beras pulut dan gula icing. Masukkan shortening dan gaul hingga menjadi seperti serbuk roti.
2- Campukan pula essence lemon dan susu cair.
3- Masuukan pula air sedikit demi sedikir dan gaul adunan sehingga menjadi doh yang lembut dan licin.
4- Biarkan selama 10 minit.
1- Bahagikan doh kepada 4 bahagian
2- Sapu sedikit tepung beras pada tangan dan juga pada papan canai.
Gelek 1 biji doh dan letakan inti ditengah. Tutup kemas.
3- Tabur sedikit tepung beras pada acuan dan masukkan adunan yang telah diletak inti tadi.
4- Tekan-tekan sedikit biar kemas dan ketuk acuan untuk mengeluarkan mooncake.
5- Simpan beberapa jam dalam peti ais sebelum dihidangkan.
happy cooking
Pandainya Kak Ros buat kuih bulan ini. Mesti sedap dimakan ~
ReplyDeleteHai Joceline. thank you. Kak Ros pun baru belajar buat ni.
ReplyDeleteKak Ros, thanks for you follow and i follow you back. Your snow skin mooncake looks so nice and delicious.
ReplyDeleteKak Ros, thanks for you follow and i follow you back. Your snow skin mooncake looks so nice and delicious.
ReplyDeletenak buat..nak buat..masih teringat sedapnya mooncake durian Ros..
ReplyDelete