Mereka yang sudi.......

Thursday, September 19, 2013

Happy Mid-Autumn Festival

Salam untuk semua.
This is my last batch of my homemade mooncake  for this year.
Hari ni buat celebration dekat tadika. Saja nak bagi semua murid merasa makan kuih bulan, most of my students are Malay so many of them don't know about the festival dan tak ramai yang pernah makan kuih bulan.
So I decided to made the  homemade mooncake for them to try and walaa!!! to my surprised many of them love the mooncake.I have decided to made the snow skin type instead of the traditional one because the process of making it more easy and simple.
Among the flavour that I managed to make this year are, lotus pandan, red bean strawberry and durian. Of course the durian flavor is what my family and friends liked the most.
Cita-cita nak buat agar-agar mooncake dan coklat mooncake tak kesampaian dek kesuntukan masa. Apa-apa pun suka tengok mereka semua gembira untuk mencuba mooncake ni.


Disamping mooncake project oleh gurubesarnya , murid-murid dan guru-gurunya pula sibuk dgn tanglong project. Comelkan hand made tanglong ayam (6 tahu) dan ikan (5 Tahun) serta tanglung bentuk bintang yang dibuat oleh murid-murid 4 tahun.






Snow skin mooncake yang warna pink dan biru tu berinti Strawberry yang warna putih berinti red bean dan
yang hijau tu berinti lotus paste.
Untuk kulit bewarna hijau tu Pn.Ros gunakan air daun pandan, yang warna biru pulak adalah air dari bunga talang yang di pos kan oleh Mimie yang jauh diPenang.
 Yang putih tampa apa-apa pewarna dan yang pink dicampurkan sedikit pewarna.



Yang ni pula project durian mooncake terakhir untuk my staff and brother and sisters juga untuk kenalan blogger yang istimewa NekCik.
Yang kat bawah ni Shanghai Mooncake inti durian dan pandan lotus.



13 comments:

  1. selamat hari chap goh meh kak rose... *_*

    ReplyDelete
  2. Salam...seronok nya lihat puan Ros buat mooncake...teringin je berada di tadika tu dn merasa satu-persatu mooncake tu cz saya mmg suka mooncake...sedap tu...

    Noor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noor, kena tunggu tahun depan pulak la baru boleh makan kan?

      Delete
  3. Wow! Banyak mooncakesnya, untuk dijual? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. chu king seronok tahu tengok budak2 tu makan mooncake , habis semua tak sempat nak jual.hahaha

      Delete
  4. Cute moon cake dgn bagai2 kaler tu...

    ReplyDelete
  5. mooncake pn Ros memang marbelesly yummylicious..finger licking!!

    ReplyDelete
  6. Sedap nyer nampak Kak Ros nyer mooncake D5 suker sgt makan yg inti dia kacang merah ngan lotus tu mmg sedap.. Cantik mooncake akak :)..

    ReplyDelete
  7. kak rose...geramnya tgk mooncake tu cumel2 la.nk try buat tapi kat tmpt Nor xde jual mould mooncake yg mcm akak tu.terliur nengok mooncake akak...siyes, terliur...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info