Mereka yang sudi.......

Thursday, June 6, 2013

Apple-Licious (Hand-made Chocolate)



Salam untuk semua.
Project apple celup coklat dibuat untuk aktiviti cuti sekolah little laling. Bukannya susah pun, cuma nak melukis designnya bukan senang dgn budak berumur 8 tahun.
Semua pun dia nak buat sendiri...sudahnya semua meleleh dan merata-rata ditambah pula dgn emaknya yang memang bukan pakar seni lukis so ini la hasilnya.Sememeh dan tak kemas langsung.
Apa pun dia tetap gembira. Kalau lain kali nak buat lagi sekadar untuk makan, tak la kot. Buat untk door gift dan yang sewaktu dengannya mungkin lebih sesuai.

Bahan-bahanya hanyalah Chocolate compound yang dicairkan mengunakan cara double boiler dan decelupkan apple kedalamnya.Masukkan kedalam peti sejuk untuk seketika.
Keluarkan dan pipekan design mengikut pilihan masing-masing.



 P.Ros gunakan Dark chocolate, white chocolate dan stawberry chocolate untuk project ni.


 Apple yang bersalut white chocolate mestilah dicelup sebanyak 2 kali baru tak nampak warna applenya. Celup kali pertama dan masukkan kedalam peti ais. Bila lapisan bertama dah keras, keluarkan dan celup untuk kali kedua.Hasilnya akan lebih baik.

                                                                    happy cooking 

6 comments:

  1. Pandainya Hana, she can become your assistant now!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Main masak-masak cuti sekolah...best tapi penat mengemas la chooking.

      Delete
  2. Bestnya... suka datang sini tengok hand made chocolate..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info