Terung Sumbat
Assalam untuk semua. Resepi ntuk orang-orang yang sukakan Young taufoo dan terung.Amat mudah untuk membuatnya. ertama kali melihatnya diblog Sonia nasi lemak lover hati terus jatuh cinta kerna kami peminat tegar Chinese food.
Tapi untuk resepi ni .Ros goreng celup telur sja sebab malas nak membuat batter.Siapa nak ikut resei asal bolehlah ke daur Sonia atau ikaut je resei ringkas Pn. Ros ni.
Bahanbahannya
* 2 biji terung
* 2 grm minced chicken
* 7 ekor udang
* 2 pokok daun bawang
* 1 ke 2 sudu minyak bijan
* 1 keping kiub pati ayam
* 1/2 sudu kecil gula
* 1 sudu kecil teung jagung
* 2 biji telur saiz kecil
Caracaranya
1- Bersihkan terung dan dipotong serong dan setiap potongan terung tadi dibuat belahan ditengahnya.
2- Bersihkan udang , buang kulit dan dipotong kecil.
3 -Campurkan semua bahan kedalam satu mangkuk dan gaul rata.
4- Masukkan inti kedalam belahan terung tadi dan buat samai habis
5- Panaskan minyak secukupnya, celup terung sumbat tadi kedalam telur dan goreng hingga kedua-dua bahagian garing.
6- Hidang bersama cili sos atau sos manis yang resepinya ada diblog sonia .
Memang sedap sungguh ni kak Ros... saya pun peminat terusng sumbat gini... ada terung kat dapur, bahannya tak ada pulak... adeehhh telan liur je di sini.
ReplyDeletesedapnya ros...ela mmg suka terung..masaklah apa jenis pun
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete