Mereka yang sudi.......

Sunday, February 9, 2014

Honey Mustard Chicken

Salam hari minggu untuk semua.
Hari ni sepatutnya our CNY lunch gathering with my sister-in-law.
Tapi memandangkan my brother-in-law is not feeling well malah diri sendiri pun suara separuh keluar dan separuh tak keluar maka kami batalkan perjumpaan hari ni.
Tengahari tadi hanya tinggal berdua dgn hubby, anak-anak semua keluar tengok wayang.
Pn Ros masih lagi in the high mode of cooking using the double sided pan yang dikenali ramai sebagai magic pan. Memang magic. Mudah sungguh memasak mengunakan kuali ni. Dalam masa 2 hari semenjak membelinya Pn Ros dah masak 3 resepi. Pertama lempeng kentang, pudding roti dan honey mustard chicken ni.
Walau pun ada bahagian kentang yang terbakar hangus disebabkan pengunaan honey dan tuannya asyik tengak tv, ianya tidak mengganggu rasa ayam yang masih sedap.
mari tengok resepinya.
Bahan-bahannya
* 1 ekor ayam sederhana besar
Basuh bersih ayam dan potong bahagian dada menjadikan ayam seperti bentuk rama-rama. Trim semua bahagian yang berlemak seperti buntut ayam dan mana2 bahagian berlemak yang dirasakan tidak perlu.
Bahan Perap
* 3 sudu besar honey
* 1 sudu besar mustard kuning
* 1 sudu besar mixed herb
* 1 sudu kecil black pepper
* 1/2 sudu kecil garam
Bahan sayur
* 5 biji kentang buang kulit dan potong kepada 4 ke 5 potongan
* 2 batang carrot potong bulat
* 2 biji capsicum potong 4 segi
* 1/2 biji bawang besar potong 4 segi
* sedikit butter
cara menyediakannya
1-Dalam mangkuk kecil campur semua bahan perap dan kacau sebati.
2- Ayam yang telah dibasuh bersih keringkan airnya dgn kitchen towel. Masukkan dalam mangkuk besar.
3- Brush seluruh badan ayam dengan bahan perap. Pastikan bahagian depan dan luar ayam disapu rata. Sapu juga pada bahagian bawah kulit ayam dibahagian dada.
Tinggalkan sedikit sos perap untuk digaul dengan potongan sayur.
4- Sapu butter pada pemanggang ajaib dan atur sebahagian dari bahan sayur-sayuran.
5- Letakkan ayam diatas sayur-sayuran tadi dan baki sayuran diatur pula diatas ayam.
  - Renjiskan sedikit serbuk lada putih ajishio yang telah dicampur garam.
6- Potong butter sebesar ibu jari dlm 5 keping dan letakkan sana sini diatas ayam.
7- Tutup pemanggang dan perapkan selama 20 minit.
8- Setelah 20 minit, masak ayam diatas dapur dengan api sederhana. Masak selama 20 minit dengan mengerakkan pemanggang kekiri dan kekanan agar ayam masak rata.
9- Terbalikkan pemanggang dam masak bahagian ayam yang berkulit selama 20 minit. Hati-hati kerana ianya mudah hangus kerana pengunaan honey. Guna api sederhana dan gerakkan pemanggang kekiri dan kekanan.
10. Buka pemanggang secara perlahan untuk melihat samada ayam dan sayur-sayuran telah masak sepenuhnya.
11- Bila ayam sudah masak, biarkan sebentar dan alihkan ayam dan sayur-sayuran kedalam mangkuk hidangan.
12- Biarkan jus ayam didalam pemanggang, keluarkan semua sayur-sayuran dan jika ada serpihan-serpihan kulit ayam juga harus dikeluarkan.Buka api sederhana besar masukkan  3 sudu butter kedalam pemanggang , campurkan 3 sudu tepung gamdun dan kacau rata hingga gandum masak.
13- Masukkan 1 1/2 cawan susu segar dan 1 kotak cooking cream/whipp cream, tambahkan dalam 1 sudu besar kicap pekat, 2 sudu kicap manis dan sekeping chicken kiub.Masukkan juga bawang besar jika mahu dan masak hingga bawang besar layu. Rasa dan tambah garam jika perlu. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info