Mereka yang sudi.......

Saturday, February 2, 2013

Carrot cake




Salam untuk semua.
Kek carrot ni dibuat hari minggu lepas. Memang sedap bila disimpan semalaman dalam peti ais dan baru dimakan.Lain kali kalau buat lagi P.Ros akan pastikan cukup nenas untuk diletak sebab kali ni sikit je nenas yang ada.Kelapa pun tak diletak sebab anak2 tak suka kelapa dalam biskut atau pun kek.
Thank you kak paty  for the resepi. Minta izin nak copy paste saja sebab malasnya nak menaip. Boleh ya kak paty. Sekali lagi nak cakap sedap.....

Ingredients/ bahan-bahannya
1 cup Brown Sugar / 1 cawan gula perang
1 cup Vegetable Oil / 1 cawan minyak sayur
3 Large Eggs / 3 biji telur
Pinch Salt / secubit garam
1/2 teaspoon Bicarb Soda / 1/2 sdt soda
2 cups Self Raising Flour / 2 cawan tepung naik sendiri
2 cups finely grated Carrot (around 4 large carrots) / 2 cawan lobak merah parut lebih kurang dari 4 batang lobak
1 cup chopped pineapple (from the can) / 1 cawan nenas tin yang dicincang halus
1 cup dessicated coconut / 1 cawan kelapa kering
1/2 cup Walnuts, finely chopped / 1/2 cawan kacang walnut yang dicincang halus
1 teaspoon Cinnamon / 1 sdt serbuk kayu manis
1 teaspoon Nutmeg / 1 sdt serbuk pala



Cream Cheese Frosting
From Hummingbird Bakery Cookbook
300g Icing sugar / 300 g gula ising
125g Cream Cheese, cold / 125 g krim keju
50g Unsalted Butter, room temp / 50 g mentega


DIRECTIONS
Cake
  1. Heat oven to 180 degrees celsius. / Panaskan ketuhar pada 180 
  2. Beat sugar and oil until thick, then add 1 egg at a time and keep beating for a few more minutes. / Pukul gula dan minyak sehingga pekat kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul beberapa minit lagi
  3. Add salt, bicarb soda, carrots, flour, walnuts and spices. / Masukkan garam, soda, carrots, tepung walnut, kelapa kering, rempah dan nenas.
  4. Mix with wooden spoon until all combined. / gaul rata menggunakan senduk kayu
  5. Put batter in well greased loaf pan or tin and bake for 35-45 minutes (cake) or 15-20 minutes (cupcakes), or until light golden and cake springs back when touched in the middle./Masukkan adunan dalam acuan dan bakar selama 35-45 minit bergantung kepada oven. Baking time might vary depending on your personal oven.
Frosting
  1. Beat the icing sugar and butter together with an electric mixer until well mixed. / Pukul butter dan  gula ising
  2. Add the cream cheese in one go and beat until it is completely incorporated. /Masukkan keju sehingga sebati
  3. Turn the mixer up to medium high. Continue beating until the frosting is light and fluffy, at least 5 minutes. Do not overbeat, as it can quickly become runny. / Putarkan mixer pada medium dan terus pukul sehingga adunan mengembang lebih kurang 5 minit. Jangan terlalu lama 

                                                                    happy cooking  

4 comments:

  1. So delicious carrot cake, sedapnya!

    ReplyDelete
  2. Mmmm.... memang sedap kek carrot kan Kak Ros... berkhasiat lagi.

    ReplyDelete
  3. Aduh..sedapnyer kek karot..nampak pun dah tau :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info