Mereka yang sudi.......

Wednesday, February 20, 2013

Almond Chocolate Cake


Salam untuk semua. kek almond chocolate yang resepi asalnya adalah kek chocolate hazelnut yang diambil dari buku masakan Food Lovers (Chocolate). Susah untuk mendapatkan ground hazelnut jadi P.Ros tukarkan pada ground almond.Hasilnya??? Kek yang tetap sedap rasanya.


Bahan-bahannya
* 70 grm ground almond (serbuk badam)
* 175 grm coklat masakan
* 175 grm butter
* 4  biji telur gred A
* 150 grm  gula
* 1 sudu kecil vanila essence
* 40 grm tepung gandum
* 1/4 sudu kecil garam
* 1 sudu kecil baking powder

cara
1- Cairkan chocolate masakan secara double boiler . Bila chocolate sudah cair tutup api dan masukkan butter dan kacau hingga butter cair dan ketepikan.
2-  Pukul kuning telur dan gula dengan elektrik mixer dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan creamy .
3- Dalam mangkuk yang lain pukul putih telur hingga bertanduk.
4- Satukan tepung gandum, garam, baking powder dan ground almond.
5- Masukkan chocolate kedalam bancuhan kening telur dan kacau sebati.Masukkan pula  campuran tepung gandum  dan telur putih yang dipukul dan kaub dan balikkan kan secara perlahan hingga semua bahan sebati.
6- Masukkan adunan kedalam bekas kek  berukuran 10" yang telah digrease.
7- Panaskan oven dengan suhu 200C dan bakar kek selama lebih kurang 30- ke 40 minit. Angkat dan sejukkan kek diatas redai.

Ganache
1- Panaskan 150 ml double cream hingga mendidih, tutup api dan masukkan 225 grm chocolate masakan yang telah dipotong kecil. Kacau hingga chocolate hancur dan masukkan pula 2 sudu besar butter dan kacau lagi hingga  chocolate dan butter betul-betul hancur.Biarkan ganache sejuk dan pekat.
2- Bila ganache telah sejuk boleh lah diputar sekejap dengan electrik mixer, dan tuangkan diatas kek yang telah sejuk..
Untuk Hiasan
P.Ros pukul 1/2 cawan non dairy whipping cream yang dicampur dengan beberapa sudu besar ganache dan pukul hingga kental. Masukkan dalam pipping bag dan guna muncung bentuk bintang dan pipekan atas kek sebagai hiasan.

                                                                                           happy cooking  

6 comments:

  1. Selamat pagi Kak Ros,
    memang betul tu, kena kreatif mencari bahan alternatif kalau yang diperlukan tidak ada... yang penting hasilnya tetap sedap!

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Ross.....nampak sedap la kek cok almond tu...nak satu slice...

    ReplyDelete
  3. This cake looks delicious, can i have one slice..

    ReplyDelete
  4. sedap lah Ros kek ni nampak pun dah tau yg hitam2 macam ni mmg the best lah akak sukaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Ros,
    Memang langkah kananla ni, masuk masuk ada kek coklat, my all time favourite......nak jugakkkk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info