Mereka yang sudi.......

Tuesday, February 5, 2013

Bebola Keledek / sweet potato ball




Salam untuk semua.
Chinese new year is around the corner..so banyak penjelajahan ke blog2 masakan cina yang P.Ros buat. Dah ada 2 3 resepi yang cadang nak buat.Tapi untuk permulaan buat bebola keledek ni untuk sarapan pagi dua minggu lepas.
Sedap juga pekena dengan kopi.kalau sapa-sapa yang tak suka makanan yang melekit dan melekat-lekat kat dalam mulut pasti tak suka ni.
Dapat agak banyak juga 1 resepi ni, jadi P.Ros bawa ke tadika masa kelas Cambridge English untuk dikongsi dgn murid-murid hari tu. salah satu feedback dari mereka ialah...lambat habis la makan dodol ni.....hahaha...dodol ke????? budak2 kan???melekit sikit dia ingat dodol.Apa-pun ianya sedap sebenarnya,ditambah dgn rasa kelapa tu.
P.Ros nak ucap terima kasih pada tuan punya resepi My Kitchen Snippets untuk resepi ni. P.Ros copy paste untuk dikongsi disini.

Ingredients: /
  450 gram orange color sweet potato flesh  /450 grm isi keledek warna oren
250 gram glutinous rice flour / 250 grm tepung beras pulut
30 gram corn flour / 30 grm tepung ubi
120 gram sugar / 120grm gula
100 gram freshly grated coconut / 100 grm kelapa parut putih
¼ tsp salt Oil for deep frying  / 1/4 sudu kecil garam dan minyak masak secukupnya

 1. Peel and boil the sweet potatoes until tender. Mashed it immediately with a potato masher. Set it aside to cool down. 
- Buang kulit keledek dan rebus hingga empuk. Lenyek sampai hancur dan halus. ketepi dan sejukkan.
2. Add in the glutinous rice flour, corn flour, sugar, grated coconut and salt. Mix it well and knead it lightly with your hand to get soft smooth dough. 
- Campurkan tepung beras pulut, tepung jagung, gula, garam dan kelapa bersama isi keledek. Uli sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
3. Pinch a small piece, about 15 gram each and roll them in your palm to form a smooth ball (I find mine a bit on the sticky side to I coated my hand with a bit of corn flour) 
-  Ambil sedikit adunan  dan jadikan dalam 15grm setiap satu. Gentel adunan menjadi bulat seperti bola dan letakkan sedikit tepung jagung pada tapak tangan sekeiranya adunan melekat pada tapak tangan.
4. Heat up oil over moderate heat for deep frying. Put in the potato balls, and let it fry until golden brown. Remove and drain the oil on paper tower. Serve immediately. 
- Panaskan minyak masak dengan api sederhana dan goreng bebola  keledek hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya dan siap untuk dihidang.

                                                                                                     happy cooking  

8 comments:

  1. Comelnya bebeola keledek... warnanya cantik!

    ReplyDelete
  2. translete dlm bm x leh ker??

    ReplyDelete
  3. bolat2 nya Ros macam bola pun ada gak tu mesti sedap kalau panas2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Noor bulat2 comel dan sedap...ada pulak kopi panas..emmmm

      Delete
  4. aduhai Ros..ujan ujan ni lapau tengok bebola keledek Ros tu..mailah sepinggann!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekcik, tak dapet nak menolng, dah habis dah..hahaha

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info