Mereka yang sudi.......

Saturday, July 9, 2011

Murtabak Roti Dan Daging

Salam semua.Esok kita nak ke Genting Highland to sent my 1st princess for training.Petang tadi nampak ada dua paket roti kat atas meja.kalau tak dikerjakan roti ni nanti berkulat atau keras bila dah balik dari genting isnin nanti.Sibuk la kita pikir  apa nak buat dgn roti ni.Pernah nampak kat beberapa dapur blogger buat roti dilapis daging.Rasanya 1 idea yang bagus untuk sarapan esok.Makan esok ke?????? Sekarang pun dah separuh tray habis kot!!!anyway resepinya kita tak ikut 100% sebab kita main capai dan campak apa yang ada dalam peti dan kat dapur aja. Apa pun thank you pada blogger2 terbabit for the idea and resepi yang sedapJom tengok resepi.


Bahan-bahannya
*12 keping roti High 5
* 1 biji bawang besar dipotong dadu
* 2 ulas bawang putih potong halus
* 1 paket daging hancur(Ramly burger)
* 1 biji cili merah potong halus
* 3 1/2 sudu besar rempah kurma
* 1 biji ubi kentang dipotong dadu
* 5 biji telur
* 2 cawan susu segar
* 1/2 paket cheese mozarella
* sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak inti
1- panaskan dalam 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga retbit bau.masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit air.Goreng hingga garing.
2- Masukkan daging hancur kedalam kuali dan kacau hingga air agak kering.Masukkan pula bawang besar,cili merah dan kentang.Kacau biar sebati.
3. Masukkan kiub ayam dan kacau lagi.Masukkan pula lada putih.kacau dan biar sampai kentang empuk dan daging agak kering.Angkat dan sejukkan.

Cara menyediakan murtabak daging
1- Kocok susu,telur dan 1 sudu kecil garam hingga sebati
2- Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang  4 segi yang telah di sapu dengan butter.Tuang bahan inti diatas roti dan ratakan.
3' Ulang langkah no 2 dengan roti menjadi lapisan terakhir dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas roti.Taburkan cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang terakhir.

4- Bakar lah  dengan suhu kepanasan 220o c selama 40 minit dan lapisan cheese garing kekuningan.





5 comments:

  1. Assalam puan ros,
    kita datang nak kasi sedikit tugasan buat puan ros, nanti daatng ambik ya..heheh

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Ros...Wahhh tak sangka cam pakat-pakat pula yaaaa...
    Tak kemana ni, just lately ni bz siket kat opis dan tenet kat rmh pula mengalami sedikit masalah teknikal yang tak pasti bila akan selesai..Hu hu hu...

    Wahhhh..bestnya..sesekali bercoti-coti kat genting kannnnnn.....

    ReplyDelete
  3. salam kak ros.. :) kalau bakar guna microwave boleh x? :) berapa suhu & berapa lama ye..?
    mcm nk try je balik kerja ni.. sedap dan berselera!! hihi

    ReplyDelete
  4. Salam kak ros.. kalau bakar guna microwave boleh x? :)
    berapa lama dan berapa suhu nya? nampak berselera je.. hehe
    nak try balik ni..

    ReplyDelete
  5. Nurul, roti biasanya tak boleh masuk microwave sebab bila dah sejuk dia jadi keras.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info