Mereka yang sudi.......

Wednesday, July 4, 2012

Mochi





Salam Rabu yang tak bisu.
Mochi atau sweet rice cake dari Jepun.
Mochi...my laling kata mochi ke kuih kochi??
Kedua-duanya dibuat dari tepung beras pulut.
Setiap minggu beli Mochi di7E dalam perjalanan nak hantar little laling kesekolah sebab dia suka makan mochi for breakfast.
Hari ni nekad nak cuba buat sendiri dan si little laling makan sampai puas sebab dia sendiri yang gentel intinya.
My old laling pulak ..bila makan ni teringat dekat japenese friend dia, bila balik jepun selalu belikan mochi untuk diberi pada kawan2 kat offices.
Lepas dinner tadi dia makan lagi sebiji dan katanya eh..eh.. actually mochi ni rasanya lebih kurang sama dengan kuih kochi kan??? Pulak...betul la tu kot..kedua-dua dibuat dari tepung beras pulut dan ada inti.Cuma cara masaknya aje berlainan.
So hari ni kita pekena Mochi aka Kochi untuk minum petang ya.

Resepi copy paste from here 
Thank you very much to Little Corner Of Mine for the Recipe.

1 cup glutinous rice flour
1/2 tsp. green tea powder (for baking) (P.Ros omit this)
180ml water
1/4 cup sugar
Red bean paste for filling
Cornstarch for dusting (microwave cornstarch for 2 mins, let it cool completely before using)


Method:

1. In a glass bowl, combine flour, green tea powder and water. Stir to mix well. Then add in the sugar, stir til sugar dissolved.

2. Cover with a plastic wrap and microwave for 2 minutes. Remove and stir well. Return to microwave for another 30 seconds. Stir-well and check for doneness. If not, put it back for another 30 seconds, be careful not to burn it.

3. Flour the working surface with cornstarch and use a spoon to drop a ball of mochi on top and quickly cover it with starch. Divide into 8 or 10 pieces. Wrap the filling inside and cover with more cornstarch. Shape into balls and ready to serve
p/s simpan dalam peti ais sebelum dihidangkan..lagi yummyy..tau.

                                                          happy cooking

13 comments:

  1. Wah rajinnya akak buat Mochi. Lapar pulak malam2 ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai love. Ada kopi lagi sedap.Tak payah tidor la malam ni.

      Delete
  2. assalam puan ros..intinya kacang merahkan..acik tengok pun jadi teringin la pulak mesti sedp sangat tu..acik tak pernah makan lgi mochi..tapi selalu makan kochi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam acik,tak pernah makan mochi ya..kalau dah biasa makan khoci,kira sama la tu..hahhah

      Delete
  3. Salam kak ros.. tun pernah beli je.. hihi. kalau kt bakery, mahal jugak dia jual.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun memang mahal.Ada sekali kak ros beli kat mid valley,4 biji dalam RM17.beli jugak sebab yang tu datang dari jepun dan ada pelbagai inti.Sedap.

      Delete
  4. Salam Ros..hari tu Nekcik dapat resepi Mochi ni salut dengan kacang tanah tumbuk..dah buat dah..ok jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam nekcik.Kat rumah ni punya la laku mochi tu...dah 3 rounf buat..ada lagi yang mintalDalam letak peti ais lagi la menjadi-jadi dia orang makan.Kacang tanah tumbuk ya??? kena try la ni.

      Delete
  5. sekali pandang macam buah gomok pun ada kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheq sue betul tu ...nampak macam buah gomok.Tapi rasa ada sikit macam kuih kochi..hihihi

      Delete
  6. Assalamualaikum Kak Ros.
    Rasa cam jakun pulak saya ni, ni first time dengar dan tengok Mochi, macam kueh kochi ke Kak Ros? teringin jugak nak rasa sbb nampak macam best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai watie,sila cuba,Sedap inti kacang merah ni.Simpan dalam peti sebelum dimakan,lagi sedap tau.

      Delete
  7. I have not tried my hands with muachi, yours sound so good !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info