Mereka yang sudi.......

Thursday, December 20, 2012

Lemon Chicken



Salam untuk semua.
Dah beberapa hari tak update blog sebab tak ada apa resepi istemewa. Bulan December macam biasa la,masa untuk masuk dapur tak banyak yang ada,sebab kebanyakan masa dihabiskan di office sampai petang.
Bila dah buka sekolah nanti hahhh lain la sikit, boleh berlama-lama didapur sebab P.Ros kerja sampai pukul 1.00 saja. Kalau bulan December meja di penuhi dgn resepi-resepi yang cepat dan segera.Lemon chicken adalah salah satu lauk kegemaran my daughters. and Lee Kum Kee ready made Lemon Sauce adalah salah satu sos segera yang menjadi pilihan dan kesukaan semua isi rumah ni..Paling senang sebab cuma siapkan ayamnya dan panaskan sosnya serta tuang atas ayam tadi.Semua akan cakap sedap mama.....

Bahan-bahannya
* 2 keping boneless chicken tigh
* 1 sudu besar tepung kastard
* 1 1/2 sudu besar tepung jangung
* 1/2 sudu kecil garam
* 1/2 sudu kecil serbuk ajishio (garam dan lada putih)
* 1/2 biji telur ayam size kecil yang dipukul sedikit
* 2 paket sos lemon chicken Lee Kum Kee
Caranya:
1- Basuh ayam bersih-bersih dan jangan dibuang kulitnya dan keringkan airnya. Ketuk-ktuk sedikit ayam supaya menjadi nipis sedikit.
2- Campurkan semua bahan bersama ayam (kecuali sos) dan biarkan sekejap.
3- Panaskan minyak masak secukupnya dan goreng ayam hingga bahagian kulitnya kelihatan garing dan kuning keemasan.Toskan minyak dgn kitchen towel.
4- Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan dalam 2 sudu besar sahaja. Masukan dua paket sos lemon chicken dan masak hingga sos betul2 mendidih.
5- Tuang sos diatas ayam yang telah dipotong menjadi kepingan nipis.Pastikan sos masuk kedalam semua bahagian potongan ayam. Siap untuk dihidangkan.
                                                           happy cooking  

12 comments:

  1. Hi Ros,
    Lama tak jumpa ya, how is your students number?

    ReplyDelete
  2. Hi kak Ros sedap nampak ayam nie sos dia nk beli kat mana ek xpenah nampak lak teringin nk rase, mekasih ek kakak kongsi resepi nie :D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Delima..kak ros biasa beli sos ni kat tesco atau giant.

      Delete
  3. sedapnya..aritu berangan nk buat kak..tp x sempat2 he hehe mmg nk cuba nie..:)

    ReplyDelete
  4. Ayam tu kalau dapat makan dengan coleslow dan kentang bakar pun sedap kan. Ish, perut dah ler lapar ni!

    ReplyDelete
  5. Salam...saya pernah sekali je makan ayam lemon ni.kat Pak Li Kopitiam..not bad

    ReplyDelete
  6. nice presentation!!! wtkn hidangan nmpk mnarik..penah rasa juga..buat lum lg..nti nk try la..

    ReplyDelete
  7. Adeeehhhh... Kak Ros!
    Kena buat lagi ni... nak makan juga lemon chicken! Ni lambat sampai...

    ReplyDelete
  8. resepi ayam ayam ni mmg peberet anak bujang nekcik...mak suka ikan anak suka ayam!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info