Mereka yang sudi.......

Thursday, October 8, 2015

Rose Apple Bakar

Salam untuk semua.
Baked apple roses video ni rasanya semua orang pun dah tengok memang tertarik dan menarik untuk membuatnya.Lebih2 lagi bahan yang digunakan pun senang dan cuma 4 bahan asas je yg diperlukan.
So resepi dari che google ni amat mudah untuk dibuat.Makanya resepi dan cara membuatnya harus lah disiimpan disini untuk rujukan kemudian hari.
Bahan- bahannya
1- 2 biji apple merah
2- 2 keping puff pastry jena pampas sebab saiznya besar
3- Jam aprikot atau apa2 jenis jam yang disukai( rasa masam2 sikit lebih bagus).
4- Serbuk kayu manis secukupnya
Cara membuatnya
1- Setiap biji apple dibelah 2 dan buang bahagian tengahnya yang keras
2- Apple di potong nipis dan masukkan kedalam mangkuk bersama perahan 1/2 biji lemon.Masak dlm micro wave selama 3 minit.
3- Ambil sekeping puff pastry, taburkan sedikit gamdum dan dicanai
sedikit.
4- potong pastry kepada 4 bahagian.
5- Sapukan jam di bahagian tengah pastry dan atur epal dibahagian atas pastry dan taburkan sedikit cinnamon.
6- . lipat bahagian  bawah pastry dan gulung menjadi bentuk bunga ros.
7- panaskan oven dgn kepanasasn 160 dan bakar puff apple selama lebih kurang 35 ke 40 minit.
Nota: untuk cara2 nya bolehh la refer gambar yang tak seberapa ni.
Atau kalau nak yg original , search video baked apple rosec
Selamat menvuba ya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info