Korean Omelet Roll

Salam untuk semua, beli barang nak buat shushi lain pulak jadinya.Anyway for me this is really an early morning comfort food especially for the rice pot person like my little laling Hana Helena.
Very easy to prepare.....
Bahan-bahannya
1- 1 cawan beras shushi jenama sumo(rice pot cup)
2- 4 biji telur gred A
3- 1/2 batang carrot saiz kecil diparut sangat halus(resepi asal guna enoki mushroom)
4- 1 biji bawang besar saiz kecil dipotong halus,
5- 2 keping kulit seaweed
6- Sedikit serbuk ajishio
7- 2 keping chicken meatloaf
8- Secubit garam
9- 3 sudu besar air
Cara-caranya
1-Masak nasi dan sejukkan.
2- Semua bahan dipotong halus
3- Pecahkan telur kedalam mangkuk dan masukkan kesemua bahan dan serbuk perasa serta air. Kacau sebati.
4- Panaskan sedikit minyak masak( Pn.Ros gunakan magic pan bahagian licin). Masukkan separuh bancuhan telur dan ratakan Biarkan hingga telur hampir masak permukaannya(gunakan api sederhana panas).
5. Letak sekeping kulit seaweed diatas telur tadi dan letakkan pula nasi seperti dlm gambar dibawah.
6 Lipat telur goreng hingga semua bahan tertutup( 2 kali lipatan). Biarkan hingga garing di kedua belah.
Angkat dan biarkan sejuk sebentar dan ulang proses yang sama untuk sebiji lagi omelet.
7- Angkat dan sejukkan sebentar. Potong secara menyerong sedikit. Siap untuk dihidang.

Comments

Popular Posts