Mereka yang sudi.......

Tuesday, July 15, 2014

Nasi lemak tumis


Salam untuk semua.
Cerita semalam...puasa hari ke 12 . Kadang-kadang mati akal paa yang nak dimasak untuk berbuka.
penyudahnya nasi lemak tumis ni jadi pilihan kerana ianya memang kegemaran semua ahli keluarga.

Bahan-bahannya
* 4 cawan penuh beras- pn. Ros guna cawan periuk nasi letrik.(basuh dan toskan airnya)
* 1 kotak kecil santan 200ml
* 10 helai daun pandan mesin bersama 1 cawan air dan tapis
* 1/2 sudu kecil halba
* 3 ulas bawang merah hiris nipis
* halia muda sebesar ibu jari dihiris nipis
* 1 batang kulit kayu manis
* secubit garam
* air tambahan secukupnya- bergantungp ada jenis beras yang digunakan
* setitik pewarna hijau jika suka
* 2 sudu besar minyak masak + 2 sudu besar butter

1- Panaskan minyak masak dan butter didalam periuk nasi letrik, tumis kulit kayumanis, bawang , halia dan halba.
2- Bila semua bahan dah naik bau, masukkan beras yang telah ditoskan dan kacau rata,masukkan santan dan air daun pandan. Tambah kan air mengikut sukatan beras yang digunakan.
3- Tutup periuk dan masak nasi macam biasa.
4- Apabila nasi sudah mendidih buka periuk dan kacau rata, tutup periuk dan biarkan nasi masak.
Siap untuk dihidang.
p/s Pn ros titiskan setitik pewarna hijau kedalam air daun pandan sebab lebih suka melihat nasi bewarna hijau terang. Kalau tak suka tak payah diletak pewarna dan nasi jadi warna hijau kusam.




1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info